Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Απαράδεκτη η προσπάθεια ποινικοποίησης της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης στρατευμένου

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Απαράδεκτη είναι η προσπάθεια ποινικοποίησης της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης στρατευμένου τονίζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευυτές του ΚΚΕ Παπαναστάσης Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Μαρίνος Γιώργος και Παφίλης Θανάσης. 

Ζητούν να σταματήσει κάθε μορφής δίωξης σε βάρος του στρατιώτη που εξέφρασε φιλειρηνικές απόψεις του ενάντια στο πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας.

Αναλυτικά:

"Στρατευμένος που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο 6ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής (6ο ΕΤΕΘ) στη Ρόδο εξέφρασε, όπως είχε κάθε δικαίωμα, τον Ιούλη 2022 τις φιλειρηνικές απόψεις του ενάντια στο πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας.

Το δικαίωμα αυτό του στρατευμένου προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, με συνέπεια τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.) στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου. Ο στρατευμένος τιμωρήθηκε αδίκως με ποινή φυλάκισης.

Η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στην ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον στρατευμένο. Έδωσε συνέχεια κλιμακώνοντας την αυταρχική, εκδικητική και κατασταλτική της πολιτική, επιδιώκοντας την τρομοκράτηση των στρατευμένων, με σκοπό το χτύπημα της κατοχυρωμένης νομικά ελεύθερης έκφρασής τους.

Στα πλαίσια αυτά ο στρατευμένος στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών, κλήθηκε για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα νόμιμα εξέφρασε για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Ιούλη 2022.

Οι παραπάνω ενέργειες της κυβέρνησης είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και όσα το Δίκαιο και οι κανόνες της λογικής ορίζουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει κάθε μορφής δίωξης σε βάρος του στρατιώτη, ο οποίος άσκησε νόμιμα δικαιώματα του".

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου