Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Για να πάμε «αλλιώς»!

 

Πηγή: Associated Press

 

Επικαλούμενοι την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και «ευαγή» ιδρύματα του κεφαλαίου προβλέπουν «αβεβαιότητες» για τα επόμενα χρόνια, κυρίως αναιμική ανάκαμψη και κινδύνους για μια νέα συγχρονισμένη κρίση.

Οι εκτιμήσεις τους αξιοποιούνται στους προεκλογικούς εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «κυβερνητική σταθερότητα», ως αναγκαία προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει η οικονομία στις «μεγάλες προκλήσεις» που είναι μπροστά.

Μια ματιά όμως στις εκθέσεις του ΔΝΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η «σταθερότητα» για την οποία κόπτονται - και στο έδαφός της εξυφαίνονται κυβερνητικά σενάρια όλων των αποχρώσεων - μόνο μεγαλύτερη αστάθεια και ανασφάλεια σημαίνει για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Θέλουν «σταθερότητα» για ένταση της εκμετάλλευσης. Για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την καθήλωση των μισθών στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, που σημαίνει περαιτέρω μείωση του λαϊκού εισοδήματος λόγω και της μεγάλης ακρίβειας.

Για «συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις», «σταθμισμένες» με «τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα και την τρέχουσα συγκυρία υψηλής αβεβαιότητας» κάνουν λόγο οι εκθέσεις του κεφαλαίου, περιγράφοντας με ...ακρίβεια χιλιοστού τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον κατώτατο μισθό.

Θέλουν «σταθερότητα» για να επιταχύνουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εργασία, στην ασφάλεια, στις συντάξεις και σε κάθε άλλο τομέα κρίσιμο για τον λαό. «Συνέχιση της δυναμικής υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος "Ελλάδα 2.0"», γράφει το κοινό τους πρόγραμμα, που έχει για «μοχλό» το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θέλουν λοιπόν «σταθερότητα» για να ταράξουν τον λαό σε νέους φόρους και χαράτσια, αλλά και σε νέες περικοπές κρατικών δαπανών για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες, στο όνομα της σφιχτότερης δημοσιονομικής πολιτικής και των πρωτογενών πλεονασμάτων που επιστρέφουν.

«Διασφάλιση της περιοριστικής κατεύθυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής» «συστήνει» η έκθεση της ΤτΕ που «αποθεώνει» η ΝΔ. «Όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει επιστροφή σε συνθήκες δημοσιονομικής εξισορρόπησης», διαβεβαιώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει από τώρα το αντιλαϊκό του πρόγραμμα, αν κυβερνήσει.

Θέλουν «σταθερότητα» για να «τρέξει» πιο γρήγορα ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης», που φέρνει νέα κέρδη στα μονοπώλια και βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό. «Η μερική ανακοπή στην πρόοδο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης λόγω της ενεργειακής κρίσης δεν θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα», σημειώνεται στις εκθέσεις και αυτό εγγυούνται ότι θα συμβεί όλα τα κόμματα, με την πολιτική τους για τα «πράσινα» κέρδη.

Θέλουν «σταθερότητα» για να κλιμακώσουν τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με στόχο να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, χάριν της κερδοφορίας τραπεζών και funds, αλλά και για να χρηματοδοτήσουν με νέο τραπεζικό δανεισμό τις επενδύσεις των μονοπωλίων.

Οι «συστάσεις» εγχώριων και διεθνών οργανισμών για «εντατικότερη προσπάθεια» στη διαχείριση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» έχουν ήδη ενσωματωθεί στο κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όπως αποδεικνύεται και από τις προτάσεις που παρουσίασαν.

Σταθερότητα όμως για τον λαό σημαίνουν τα ακριβώς αντίθετα. Σημαίνει να έχει αξιοπρεπή μισθό και σύνταξη, να μην κρατάει ο μισθός μόνο 15 μέρες. Σημαίνει να έχουν οι νέοι σταθερή δουλειά και όχι να περιπλανώνται από την υποαπασχόληση στην ανεργία. Σημαίνει σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, και όχι χρέπια που πέφτουν οι σοβάδες. Σημαίνει δημόσια - δωρεάν Υγεία, καθολικά για όλους και όχι «όποιος έχει να πληρώσει, έχει και την υγεία του». Σημαίνει Ενέργεια και νερό κοινωνικά αγαθά, όχι ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα. Σημαίνει σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, με βάση τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Για όλα αυτά μόνο μια επιλογή έχει ο λαός και στην κάλπη: Να δυναμώσει όσο γίνεται περισσότερο το ΚΚΕ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, και να αποδυναμώσει όσο γίνεται περισσότερο τα κόμματα που κυβέρνησαν, κυβερνούν και θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, με οποιονδήποτε συνδυασμό, αμέσως μετά τις εκλογές.

Αυτή είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να τους ταράξει και να δυναμώσει την προοπτική «να πάμε αλλιώς», με τον λαό πρωταγωνιστή στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη της Πέμπτης 13 Απρίλη 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου