Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Το κράτος... έχει συνέχεια

 

Το κράτος, που δημιουργεί τάχα «περισσότερες και καλύτερες δουλειές», έστειλε χτες άλλον έναν εργάτη στον τάφο και δύο στο νοσοκομείο, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, χώρια οι τραυματίες στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου. Το ίδιο κράτος - θεματοφύλακας των επενδύσεων και της «πράσινης» ανάπτυξης σάπισε στο ξύλο τους κατοίκους χωριού της Κοζάνης που δεν θέλουν το μέρος τους να γίνει ...δάσος φωτοβολταϊκών, στο φόντο της απολιγνιτοποίησης. Το «ψηφιακό κράτος» έκανε το θαύμα του και μια αντιδραστική μεταρρύθμιση, όπως η τράπεζα θεμάτων, την αναβάθμισε σε βασανιστήριο για χιλιάδες μαθητές, που ταλαιπωρήθηκαν χτες και φορτώθηκαν έξτρα άγχος στις εξετάσεις τους. Και, βέβαια, το ίδιο κράτος συνεχίζει ακάθεκτο την προετοιμασία για την 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον απελθόντα πρωθυπουργό να αφήνει στον υπηρεσιακό οδηγίες ακόμα και για τροποποιήσεις (εννοείται προς το χειρότερο) στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση! Που σημαίνει ότι το αντιλαϊκό κράτος και η πολιτική του έχουν συνέχεια, οποιοσδήποτε κι αν βρίσκεται στο τιμόνι, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στη μετάβαση από τη μία κυβέρνηση στην επόμενη. Και επειδή η επίθεση αυτή θα κλιμακωθεί από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων, ο λαός έναν μόνο θα έχει στο πλευρό του την επόμενη μέρα, όταν θα παλεύει για να γυρνάει ζωντανός από τα κάτεργα της εργοδοσίας, ενάντια στην καταστολή και στην καταστροφή της ζωής του από τις «πράσινες» μπίζνες, για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα: Το ΚΚΕ! Γι' αυτό πρέπει να το δυναμώσει ακόμα περισσότερο στις ερχόμενες εκλογές!


Θερμοκήπιο

Ο Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ έγραψε στον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Τουρκίας πως «ανυπομονώ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να προετοιμαστούμε για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο». Και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Μπορέλ, του τηλεγράφησε πως «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία και όλους τους ανθρώπους της, καθώς και σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο». Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι το θερμοκήπιο που «ζεσταίνει» την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στα Ελληνοτουρκικά θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα: Η «δουλειά» στο ΝΑΤΟ, τα στρατηγικά συμφέροντα και οι δεσμοί της ΕΕ με την Τουρκία, η προσπάθεια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να την κρατήσουν στο δικό τους στρατόπεδο, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σ' αυτό το ευρωατλαντικό ταρτάν θα «τρέξουν» τα παζάρια της επόμενης μέρας, με «πρωταθλητές» τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων στη χώρα μας, που ήδη προθερμαίνονται για συναίνεση σε επικίνδυνες διευθετήσεις. Απέναντι σε αυτά τα σχέδια, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού και του τουρκικού λαού, θα σταθεί και την επόμενη μέρα το ΚΚΕ, όταν όλοι οι άλλοι θα ψάχνουν τρόπο να σερβίρουν ως «λύση» επικίνδυνες διευθετήσεις ευρωΝΑΤΟικής κοπής, που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.


Μπουρδούκλωμα

«Αν δεν θέλουμε λοιπόν να μπλέξουμε σε περιπέτειες, μία κυβερνητική πρόταση υπάρχει σήμερα και αυτή είναι η αυτοδύναμη ΝΔ. Και ο κ. Ανδρουλάκης αυτό λέει, δεν λέει κάτι διαφορετικό. Λέει "αυτοδύναμη ΝΔ και αφήστε με εμένα να διεκδικήσω τα πρωτεία στην αντιπολίτευση". Μόνο που στις εκλογές, ξέρετε, δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, ψηφίζουμε για κυβέρνηση». Αυτά έλεγε χτες το πρωί στο «Mega» ο Κυρ. Μητσοτάκης, εκβιάζοντας την ψήφο του λαού με την κινδυνολογία της ακυβερνησίας και της αστάθειας. Λίγο αργότερα, ερωτηθείς ποιον θα προτιμούσε για αξιωματική αντιπολίτευση, Τσίπρα ή Ανδρουλάκη, απαντούσε ότι «έχουν δίκιο κάποιοι αναλυτές να επισημαίνουν ότι σίγουρα μία ώριμη δημοκρατία χρειάζεται και μία αξιόπιστη αντιπολίτευση. Και αυτό το οποίο είδαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση». Με το ΠΑΣΟΚ να έχει συγκυβερνήσει προηγουμένως με τη ΝΔ και τα 4 τελευταία χρόνια ως «αντιπολίτευση» να έχει ψηφίσει σχεδόν το 70% των νομοσχεδίων της, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ψηφίσει σχεδόν το 50% των αντιλαϊκών νόμων της ΝΔ, ενώ ως κυβέρνηση εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο και στους διεθνείς συμμάχους του (βάσεις, Πρέσπες, Ασφαλιστικό, Εργασιακά κ.λπ.) πριν παραδώσει έτοιμους «φακέλους» στη ΝΔ, τα έχουν μπουρδουκλώσει τόσο πολύ μεταξύ τους που δεν ξέρουν πού να βάλουν τη διαχωριστική γραμμή, ποιον «απέναντι» και σε τι ρόλο. Ο λαός όμως ξέρει ποιος στάθηκε δίπλα του αταλάντευτα και ποιος θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Γι' αυτό, στις 25 Ιούνη, ΚΚΕ δαγκωτό!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου