Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την προστασία της λαϊκής στέγης από τα «κοράκια» (ΦΩΤΟ)

 

 

Η πρόταση του ΚΚΕ απέναντι στην εφιαλτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά το ζήτημα της στέγασης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ένα πρόβλημα που διογκώνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης της ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, 4 Μάη, στο καφέ «Πρίγκηπος».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Παρεμβάσεις έγιναν από τον Θανάση Κουτσουρά, υποψήφιο βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, και την Ασημίνα Ξηροτύρη, υποψήφια βουλευτή Επικρατείας.

«Η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα που κυβέρνησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στη λαϊκή στέγη μπορεί να γίνει ακόμα ένα κριτήριο ψήφου για την ενίσχυση του ΚΚΕ και στις εκλογές της 21ης Μάη. Ο λαός μας μπορεί να κάνει την έκπληξη φέρνοντας το ΚΚΕ πολύ πιο ψηλά», σημείωσε στην ομιλία του ο Βασίλης Τομπουλίδης,

Όπως τόνισε, «το δυσβάσταχτο κόστος της στέγασης, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία, την υποαπασχόληση και την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, φέρνει χιλιάδες νοικοκυριά αντιμέτωπα με μια πολύ σκληρή πραγματικότητα: Το ενοίκιο ή η δόση του δανείου απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του μισθού, αφήνοντας τους εργαζόμενους να πασχίζουν να βγάλουν τον κάθε μήνα και να καλύψουν τις άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τους με ψίχουλα.

Το στεγαστικό πρόβλημα οξύνεται και από το στόχο του κεφαλαίου για την κερδοφόρα ανάπτυξη του “τουρισμού πόλεων” (city-break), όλο το χρόνο. Η επιδίωξη από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές (σε σύμπνοια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό και εμπορικό κέντρο επιδρά αρνητικά στις λαϊκές ανάγκες για στέγαση και όχι μόνο από τη σκοπιά της αύξησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή των τουριστικών καταλυμάτων σε βάρος της κατοικίας. Τα εκτεταμένα προγράμματα αναπλάσεων σε φιλέτα γης που παραδίδονται στο κεφάλαιο (πχ ΔΕΘ, παραλιακό μέτωπο κλπ), προσαρμόζουν χρήσεις γης και δόμηση στα μέτρα των επενδυτών. Η όποια βελτίωση του δημόσιου χώρου και οι υποδομές που θα δημιουργηθούν, όχι μόνο θα λειτουργούν και θα συντηρούνται με επιχειρηματικά κριτήρια περιορίζοντας την πρόσβαση σε όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα. Θα αποτελούν το προαύλιο των επενδύσεων, που αναβαθμίζει την αξία της γης και των ακινήτων, σε επίπεδα απλησίαστα για την κοινωνική πλειοψηφία. Και αν συντηρούνται επαρκώς, πχ η εγκατάλειψη των πάρκων της νέας παραλίας».

Σε συνθήκες συρρίκνωσης των εισοδημάτων, ανατιμήσεων και ακρίβειας, αυξήσεων - φωτιά στους λογαριασμούς της Ενέργειας, το κόστος της ενοικίασης επίσης της φοιτητικής στέγης εκτινάσσεται ακόμα και πάνω από 30% στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με πέρυσι. Ενδεικτικά, στο κέντρο και στην Άνω Πόλη, γκαρσονιέρες και στούντιο του ενός δωματίου κατά κύριο λόγο, 20 - 30 τ.μ., ξεκινούν από 320 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 500 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ελάχιστες και εγκαταλελειμμένες στο έλεος της υποχρηματοδότησης φοιτητικές εστίες μετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Στη Θεσσαλονίκη, οι Εστίες του ΑΠΘ καλύπτουν μόνο το 2% των αναγκών, το ΠΑΜΑΚ διαθέτει για μόλις το 1% των αναγκών, ενώ το ΔΙΠΑΕ, με περισσότερους από 15χιλιάδες φοιτητές, διαθέτει περίπου 200 κλίνες.

Η πραγματική διέξοδος για τον λαό προϋποθέτει σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, περνάει μέσα από την εργατική - λαϊκή πάλη για κατάργηση των πλειστηριασμών, για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος και ανακούφισης από το κόστος της στέγης, προγράμματα λαϊκής στέγης με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, φθηνά και ασφαλή σπίτια για όλο τον λαό, είπε χαρακτηριστικά  περιγράφοντας την πρόταση του ΚΚΕ». 

Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός

Στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών στάθηκε στην παρέμβαση του ο Θανάσης Κουτσουράς, σημειώνοντας: «Η επιλογή τους, να αφήσουν τη λαϊκή κατοικία έρμαιο στα ''κοράκια'', είναι συνειδητή επιλογή στήριξης των τραπεζιτών και των συμφερόντων τους. Εμείς είμαστε στην άλλη πλευρά. Στην πλευρά των πολλών. Και με το σύνθημα ''Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός!''.

Γιατί αν υπάρχει μια ''ασπίδα'' για τη λαϊκή κατοικία από τράπεζες, ''κοράκια'' και επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο μαζικός αγώνας για να μη χάσει κανείς το σπίτι του. Μπροστά στις εκλογές προβάλλει πιο καθαρά: Μπλε, ροζ και πράσινος πλειστηριασμός ή όλοι μαζί με ισχυρό ΚΚΕ, για τη σωτηρία των σπιτιών και της ζωής μας. Σ’ αυτό το δίλημμα καμία δεύτερη σκέψη, κανένας ενδοιασμός δεν χωράει».

Στη χώρα μας το κράτος δεν είχε ποτέ έναν εθνικό σχεδιασμό με  τους απαραίτητους πόρους και  ρυθμίσεις για λαϊκή στέγη, σημείωσε η Ασημίνα Ξηροτύρι, κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική ανάδρομη της κατάστασης στη χώρα μας αναφορικά με την λαϊκή κατοικία. Η κοινωνική κατοικία, παρά τις τεράστιες λαϊκές ανάγκες δεν αναπτύχθηκε ποτέ, ούτε στην ελάχιστη κλίμακα, πρόσθεσε (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε video από την παρέμβαση της). 

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου