Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Δεν κοστολογείται η υγεία του λαού, καμιά ανοχή στη βαρβαρότητα της εμπορευματοποίησης!

 

Μήνυμα μαζικής και μαχητικής διεκδίκησης της Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός έστειλαν σωματεία και φορείς

 

«Οι καρότσες είναι για τα καρπούζια και όχι για τους ασθενείς», διεμήνυσαν οι διαδηλωτές
«Οι καρότσες είναι για τα καρπούζια και όχι για τους ασθενείς», διεμήνυσαν οι διαδηλωτές
Με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, χτες το απόγευμα, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι έστειλαν το μαχητικό - διεκδικητικό τους μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση ότι απέναντί της θα βρει τους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές, γιατί «η υγεία μας δεν είναι κόστος», όπως έγραφε το σύνθημα στο κεντρικό πανό του ΠΑΜΕ.

Μπροστά στο υπουργείο, οι διαδηλωτές στάθμευσαν συμβολικά δύο αγροτικά αυτοκίνητα, πάνω στα οποία υπήρχαν φορεία, που έφεραν την ταμπέλα «ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ - ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ 2023», για να θυμίζουν τη βαρβαρότητα την οποία ζει ο λαός με την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Ενώ σε πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας είχε γραφεί το σύνθημα: «Οι καρότσες των αγροτικών είναι για τα καρπούζια και όχι για τους ασθενείς». Με αυτόν και άλλους τρόπους οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τους πρόσφατους απανωτούς θανάτους επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και προσωπικό στο ΕΚΑΒ.

Την αγανάκτηση και την οργή του λαού για τα προδιαγεγραμμένα αυτά εγκλήματα, που φέρουν τις υπογραφές των κυβερνήσεων, εξέφρασαν όλοι οι ομιλητές και οι ομιλήτριες από το βήμα της συγκέντρωσης, καταδικάζοντας τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως, «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές» και «Φάρμακα, γιατροί, δωρεάν Υγεία - τώρα να πληρώσει η εργοδοσία».

Τα «κοστολογημένα προγράμματα» κοστίζουν ανθρώπινες ζωές


Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της συγκέντρωσης ο Διονύσης Σοφός, συνδικαλιστής, διασώστης στο ΕΚΑΒ, δείχνοντας το διαχρονικό έγκλημα, το 2011 λειτουργούσαν στην Αττική 70 ασθενοφόρα, το 2019 - 2021 μόλις 55 και τώρα το 2023 δεν ξεπερνούν τα 45 - 50.

Την οργή για το γεγονός ότι βάζουν τα κέρδη μπροστά από τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων εξέφρασε ο Σταύρος Καλαρύτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ, και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, «θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, υπογράμμισε ότι μας έχουν ζαλίσει με τα κοστολογημένα προγράμματα, τα δημοσιονομικά μέτρα, την αυστηρή ή χαλαρή επιτήρηση, τους βαθμούς στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων, την επενδυτική βαθμίδα. Κοστολογημένα ή όχι, τα προγράμματα όλων των κυβερνήσεων κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Και αναρωτήθηκε πόσο κοστίζουν η στελέχωση των νοσοκομείων, τα οχήματα του ΕΚΑΒ, οι διασώστες, τα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, το σύστημα τηλεδιοίκησης στα τρένα. Ολα αυτά, είπε, δεν επιλέγονται, δεν εγκρίνονται από τα προγράμματά τους, αντιθέτως δίνουν προτεραιότητα στο πώς θα στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κατήγγειλε τον εμπαιγμό και το θράσος του Κυρ. Μητσοτάκη που μίλησε για το «νέο ΕΣΥ», της υποψήφιας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Λινού, που πρότεινε «υγειονομικά ισοδύναμα», του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ που σαν άλλος Μένγκελε πρότεινε διαλογή των καρκινοπαθών!


«Θα υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας», τόνισε, «το σύνθημα "Η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει 1 εκατομμύριο φορές περισσότερο από την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη"».

Ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, σημείωσε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι πως θα είμαστε εδώ και μετά τις εκλογές για να τσακίσουμε αυτούς που θέλουν να τσακίσουν τις ζωές μας». Κατήγγειλε ότι ενώ έχουν να δίνουν για δαπάνες στο ΝΑΤΟ και τα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν βρίσκουν χρήματα για προσωπικό και υποδομές που μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, είπε ότι δεν μπορεί σήμερα που τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα επιτάσσουν την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στον τόπο του συμβάντος, να χάνονται τρεις ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ. Αλλά και όσοι ασθενείς, συνέχισε, καταφέρνουν να φθάσουν στα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολύωρες αναμονές.

Για τα τελευταία περιστατικά, και όχι μόνο, σημείωσε ότι είναι υπόλογοι όλοι όσοι εφαρμόζουν την πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο πίνουν νερό ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημαίνει περαιτέρω περικοπές σε ό,τι θεωρείται κόστος και μέσα σε αυτό είναι και η Υγεία του λαού.


Απέναντι σε όλα αυτά, είπε, είμαστε εδώ και δίνουμε απάντηση μέσα από τον αγώνα μας, είμαστε εδώ και θα λογαριαστούμε με όλους όσοι θεωρούν τη ζωή των ασθενών κόστος.

Τελευταίος μίλησε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο οποίος τόνισε ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ασθενοφόρο, να υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ακόμα σημείωσε πως στο νοσοκομείο ασθενείς και προσωπικό έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την καταγγελία για τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία παρότι γνώριζε ότι θα γίνει συγκέντρωση είχε κατεβάσει ρολά και είχε φύγει. Δεν έχει σημασία, ειπώθηκε, που είναι υπηρεσιακή η κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου. Οι ανάγκες δεν είναι υπηρεσιακές και όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου