Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Κοροϊδία και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τη διοίκηση του δήμου

 

 

«Κοροϊδία και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τη διοίκηση του δήμου» χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης τη στάση της δημοτικής αρχής κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οξυνόμενα προβλήματα στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει:

«Δεν είχαμε αυταπάτες ότι η διοίκηση Ζέρβα είχε την πρόθεση να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση. Αλλά πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους εκφυλίζοντας τη διαδικασία με τα "επιχειρήματά" τους και μη απαντώντας στα αιτήματα-προβλήματα που θέσαμε ως εργαζόμενοι, που η λύση τους θα δώσει μια ανάσα στην υπηρεσία καθαριότητας.

- Για τη σωστή διαχείριση του προσωπικού. Εξαιρουμένων των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να επιστρέψουν στις υπηρεσίες και στις ειδικότητες για τις οποίες προσλήφθηκαν εργαζόμενοι που εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες και εργασίες. Δεν πήραμε καμιά απάντηση από τη διοίκηση.

- Για την επισκευή και συντήρηση των απορριμματοφόρων και των άλλων οχημάτων, που είναι επιτακτική ανάγκη και για να γίνεται σωστά η αποκομιδή και άλλες εργασίες, αλλά και για την προστασία των συναδέλφων. Και εδώ καμιά ουσιαστική απάντηση. Κάτι ψέλλισαν για διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται κ.α. Κουβέντα για τα 9.000.000 ευρώ που τσέπωσαν οι ιδιωτικές εταιρείες στη θητεία Ζέρβα για επισκευές και αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν απορριμματοφόρα σε ικανοποιητικό αριθμό. Όσο για τα 84 οχήματα που προμηθεύτηκαν θα μας πούνε πόσα ήταν απορριμματοφόρα ή τράκτορες; Γιατί αυτά λείπουν. Στα 84 οχήματα μετράνε και τα δεκάδες δίκυκλα μηχανάκια και επιβατικά που προμηθεύτηκαν και τα παρουσιάζουν ως "οχήματα της υπηρεσίας καθαριότητας".

- Για το πότε επιτέλους θα προμηθευτούμε όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας. "Άμεσα θα τα προμηθεύσουμε" είπαν. Εδώ και 2 χρόνια αυτό ακούμε. Έριξαν ευθύνη στους εργαζόμενους ότι δεν χρησιμοποιούν αυτά τα ελάχιστα ΜΑΠ που έδωσαν. Τόλμησαν να ειρωνευτούν, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, τις εργάτριες καθαριότητας, λέγοντας ότι δεν φορούν το κράνος που χορήγησαν "για να μη χαλάσει το μαλλί τους". Μιλάν υποτιμητικά για συναδέλφισσες που καθημερινά κοπιάζουν στις βαριές εργασίες που πραγματοποιούν και στη φροντίδα των παιδιών και των οικογενειών τους. Τους λέμε το δύσχρηστο κράνος που χορήγησαν, μαζί με τα απαράδεκτα και επικίνδυνα γάντια που μας έδωσαν, να τα φορέσουν αυτοί και να βγουν για αποκομιδή απορριμμάτων και άλλες εργασίες με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς.

Την αναλγησία τους την αποκάλυψαν στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν για το σοβαρό πρόβλημα των εργατικών "ατυχημάτων". "Την τριετία 2017-2019 (προηγούμενη διοίκηση) είχαμε 195 ατυχήματα, ενώ στη θητεία μας από το 2020 έως σήμερα 153"! Εδώ πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος σε συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με το σωματείο μας είχε πει για τα εργατικά "ατυχήματα" ότι δεν γνωρίζει τη "σοβαρότητα" τους (σπασίματα σε πόδια, χέρια, κεφάλια δεν είναι σοβαρά;) και ότι είναι λογικό (!!!) σε έναν δήμο με πάνω από 3.000 εργαζόμενους να συμβαίνει αυτός ο αριθμός ατυχημάτων!!! Αναλώσιμοι για τη διοίκηση οι εργαζόμενοι και "κανονικότητα" να έχουμε 120 εργατικά ατυχήματα, ένα κάθε 9 μέρες, την 3ετία 2020-2022 και ακόμα πιο συχνά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική η διοίκηση του δήμου απαξιώνει και διαλύει τις υπηρεσίες, εντείνει με ταχείς ρυθμούς τις ιδιωτικοποιήσεις, κόβει δαπάνες για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων για να πληρώνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε εργολαβίες όπως: 17 εκατ. ευρώ για τα "σπιτάκια" ανακύκλωσης, 18 εκατ. ευρώ στον ηλεκτροφωτισμό, 6 εκατ. στο πράσινο, 9 εκατ. τα τελευταία χρόνια για συντήρηση των οχημάτων (και οχήματα δεν έχουμε) κ.α. Τα καλά των χρυσοπληρωμένων ιδιωτικοποιήσεων τα βλέπουμε π.χ. με την κατάσταση των δέντρων της πόλης, με την κατάσταση του στόλου οχημάτων κ.ά.

Ως ΔΑΣ θα εντείνουμε τη δράση μας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ζητούμε από την πλειοψηφία του ΣΕΔΘ άμεσα να πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων. Τη λύση στα προβλήματα θα φέρει ο αγώνας και η κινητοποίηση των εργαζομένων του δήμου και του λαού της πόλης ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί και η διοίκηση του δήμου».

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου