Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ

 

Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία!
 
 
Νέοι από όλη τη χώρα περπάτησαν στα βήματα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, παρακολούθησαν με συγκίνηση το Ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» στις πλαγιές που έγιναν πεδία δράσης του, περιηγήθηκαν στο Μνημείο - Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ, ηρωικές στιγμές όπως η μάχη στο Μάλι - Μάδι αναβίωσαν μέσα από αφηγήσεις στον τόπο που έγιναν, αφήνοντας ένα δυνατό αποτύπωμα στους νέους και τις νέες που έζησαν τις μοναδικές εμπειρίες.

Ο Μάνος, 20 χρονών, πρώτη φορά βρέθηκε σε κατασκήνωση της ΚΝΕ και είχε την ευκαιρία στο Βατοχώρι να είναι στο «πηγαδάκι» με τον 91χρονο Αριστείδη Τοψή, τον σαμποτέρ του ΔΣΕ που μόλις έμαθε για την επίσκεψη των κατασκηνωτών εκεί, βρέθηκε για να καμαρώσει τη νεολαία. «Ηταν ένα 15χρονο παλικάρι», είπε και πρόσθεσε πως καθώς τον άκουγε, γέμισε από ένα αίσθημα υποχρέωσης να συνεχίσει στα βήματά του. Ακόμα, είπε πως είχε διαβάσει για την πάλη του ΔΣΕ και πως είχε ακούσει πολλές ιστορίες. «Ομως πατώντας εδώ», είπε, «καταλαβαίνεις πολλά περισσότερα, γεμίζεις με τη θέληση να δείξεις την ίδια αποφασιστικότητα και θάρρος που έδειξαν οι σύντροφοί μας».

Το ζωντανό αυτό μάθημα Ιστορίας άκουσαν η Αννα και ο Κώστας, 17 και 18 χρονών. Η Αννα είναι εδώ και λίγες μέρες μέλος της ΚΝΕ και μοιράστηκε πως έζησε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της. Ο Κώστας μοιράστηκε τη χαρά του, γιατί όπως είπε «συναντήσαμε ανθρώπους που τα έχουν ζήσει όλα αυτά εδώ, και βλέπουν τώρα ότι εμείς συνεχίζουμε στον δρόμο τους».


Η Μιρέλα, 22 χρονών, συμμετέχει για πρώτη φορά σε κατασκήνωση της ΚΝΕ. Μιλώντας για τις εντυπώσεις της, ξεχώρισε τη συμμετοχή των γυναικών στις τάξεις του ΔΣΕ, όπως αποτυπώθηκε και στο ντοκιμαντέρ. «Προσπαθούσα να φανταστώ πώς οι μαχήτριες αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες, φυσικές αλλά και κοινωνικές, σχετικά με τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή. Είναι ανατριχιαστικό το τι κατάφερναν με όπλο τη θέληση, την πίστη στα ιδανικά του αγώνα», είπε και πρόσθεσε πως της έκανε εντύπωση το ότι «σε όλες τις φωτογραφίες τους βλέπεις να είναι χαμογελαστοί, και αυτό λέει πολλά»...

Και ο Βασίλης, φοιτητής 19 χρονών, βρέθηκε φέτος για πρώτη φορά σε κατασκήνωση της ΚΝΕ. Το ζωντανό μάθημα Ιστορίας του ΔΣΕ στο Βατοχώρι ήταν κάτι που του έμεινε χαραγμένο. «Ηταν τόσο λίγοι άνθρωποι σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Πάλεψαν με θάρρος μέχρι το τέλος ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση και ας ήταν μόλις ένας εναντίον δέκα. Εμείς όμως (σ.σ. πλέον για τον Βασίλη οι μαχητές του Γράμμου μετατράπηκαν από "αυτοί" σε "εμείς") είχαμε το θάρρος και ας ήμασταν 10.000 απέναντι σε 100.000 χιλιάδες γιατί είχαμε δίκιο».

Ο Ευθύμης, 19 χρονών, βοήθησε αυτές τις μέρες στις τελευταίες εργασίες στη Νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ. «Νιώθω περήφανος για την Ιστορία του Κόμματος. Που δούλεψα και εγώ στα σκληρά αυτά χώματα που έχυσαν το αίμα τους οι σύντροφοί μας. Νιώθεις δέος να περπατάς στο νοσοκομείο»...





 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου