Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ Αντιπαράθεση για τη μεταχείριση των συλληφθέντων

 

Το απόλυτο ξέπλυμα των φασιστικών ομάδων από τον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο της Κροατίας, με την ελληνική κυβέρνηση να ...παρακολουθεί διακριτικά

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα «πινγκ πονγκ» αντεγκλήσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κροατίας και Ελλάδας γύρω από τη μεταχείριση των προφυλακισμένων για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κυβέρνηση μάλιστα επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από τις προκλητικές αιτιάσεις του Προέδρου της Κροατίας, ο οποίος ξεπλένει τους ναζί, για να διαφημίσει τις δημοκρατικές ...ευαισθησίες της, αφού πρώτα τους άφησε ανενόχλητους στο δολοφονικό τους έργο.

Ο Πρόεδρος της Κροατίας, σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Μιλάνοβιτς, σε ένα απόλυτο ξέπλυμα των φασιστικών ομάδων που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονική επίθεση, ανέφερε ότι «δεν ξεκαθαρίστηκαν ακόμα οι συνθήκες της δολοφονίας» του 29χρονου και δήλωσε για τους συλληφθέντες πως «ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν»στην Ελλάδα, «οι πολίτες έχουν τα δικαιώματά τους», καταλήγοντας ότι «αν οι ελληνικές αρχές μπορούσαν να κρατήσουν και τους 100 μέσω κάποιου είδους τεχνητής κράτησης, αυτό θα είχε στοιχεία εκδίκησης ή συλλογικής ευθύνης».

Οπως αναμετέδωσαν δε και ελληνικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κροατικές ιστοσελίδες, ο Μιλάνοβιτς επέμεινε ότι «οι συνθήκες θανάτου αυτού του ανθρώπου δεν είναι οι πιο ξεκάθαρες» και ότι «πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι» από τους συλληφθέντες, αλλά και ότι «αν τους κρατήσουν όλους είναι ντε φάκτο στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διέρρεαν πως «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της». Εντονα αντέδρασε στις δηλώσεις του Κροάτη ηγέτη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας, μιλώντας για «ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας».

Την Κυριακή είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρίλιτς - Ράντμαν (προέρχεται από το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης - HDZ).

Το κροατικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Γκρίλιτς - Ράντμαν «τόνισε τις ανησυχίες των οικογενειών των Κροατών πολιτών και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων φιλάθλων». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία του υπουργείου, με επικεφαλής την αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα υφυπουργό Αντριγια Μέτελκο - Ζγκόμπιτς, συναντήθηκε με εκπροσώπους των οικογενειών των συλληφθέντων οπαδών της Ντιναμό περιγράφοντας τη «βοήθεια και υποστήριξη» του υπουργείου «στους κρατούμενους Κροάτες πολίτες, από την πρώτη μέρα, στον τομέα των προξενικών και διπλωματικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας της Κροατίας».

Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ διέρρεαν για την επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ ότι ο Κροάτης εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, καταδίκασε τη συμμετοχή των Κροατών οπαδών στα επεισόδια, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει αντικειμενικά τα γεγονότα, και ότι ευχαρίστησε τόσο τις ελληνικές σωφρονιστικές αρχές όσο και την ελληνική πολιτεία για τη συνεργασία.

Ο Γ. Γεραπετρίτης, από την πλευρά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μετέφερε στον ομόλογό του την πεποίθησή του ότι «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει την υπόθεση αντικειμενικά, αμερόληπτα και επί τη βάσει σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο δίκτυο «Dnevnik Nova TV», ο Κροάτης πρέσβης στην Αθήνα Αλεξάνταρ Σούνκα δήλωσε ότι «η ασφάλεια των κρατουμένων είναι προς το μέγιστο συμφέρον τόσο το δικό μας όσο και των Ελλήνων».

Στο μεταξύ, χτες στο Ζάγκρεμπ έγινε συγκέντρωση από γονείς συλληφθέντων έξω από το ΥΠΕΞ, φωνάζοντας «δικαιοσύνη για τους οπαδούς μας» και «δώστε μας πίσω τα παιδιά μας». Την Κυριακή είχε σταλεί σχετική επιστολή και στον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου