Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ Συνεχίζεται η κυβερνητική υποκρισία

 

Η «νομιμότητα» που επικαλούνται είναι το έγκλημα που διαμορφώθηκε διαχρονικά για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ο λαός να αποκλείεται ή να «χρυσοπληρώνει» μια ανάσα δροσιάς στη θάλασσα

 

Η υποκρισία της κυβέρνησης, όλων των αστικών κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ξεχειλίζει αυτές τις μέρες με τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων νησιών (Πάρος, Νάξος, Σίφνος) για να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Οι της κυβέρνησης της ΝΔ προβάλλουν τις συλλήψεις 2 επιχειρηματιών στην Πάρο στην παραλία Σάντα Μαρία και υπόσχονται ότι θα «συγκρουστούν με όσους παρανομούν», για να μπει, όπως λένε, μια ...τάξη στις παραλίες.

Το φαινόμενο όμως να έχουν πλημμυρίσει οι περισσότερες παραλίες από τα ομπρελο-καθίσματα και άλλες κατασκευές δεν είναι κάτι που ...έπεσε από τον ουρανό. Εδώ και χρόνια έχουν συμβάλει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση, δήμους και Περιφέρειες, με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν ώστε να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, όλες οι οργανωμένες παραλίες να είναι πρακτικά απρόσιτες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ενα μπάνιο στοιχίζει απίστευτα ποσά για μια οικογένεια, από την είσοδο, που τα Σαββατοκύριακα γίνεται ακόμα πιο τσουχτερή, μέχρι την ομπρέλα και την ξαπλώστρα από τους κάθε είδους επιχειρηματίες.

Ως προπέτασμα καπνού, τώρα, όλοι όσοι έχουν οδηγήσει σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, διατυμπανίζουν την «τήρηση της νομιμότητας» θέλοντας και πάλι να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε αυτήν τη λογική. Γιατί είναι ακριβώς αυτή η «νομιμότητα» που δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες με εισιτήριο, όπως στην αθηναϊκή «Ριβιέρα», ή παραλίες που να καταλαμβάνονται από επιχειρηματίες και μεγαλοξενοδόχους στο 100%!


Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» αναλυτικά, όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για την κατάργηση κάθε έννοιας ...ελεύθερης παραλίας. Τα τελευταία χτυπήματα, πατώντας και στην παλιότερη νομοθεσία, δόθηκαν: Τον Απρίλη του 2019 όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες παραδίδει στο «πιάτο» των επιχειρηματικών ομίλων αιγιαλούς, παραλίες, ποταμούς, λίμνες, λιμνοθάλασσες, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα και νέα «χρηματοδοτικά εργαλεία» για να προωθήσουν τις μπίζνες και την κερδοφορία τους. Αυτές τις νομοθετικές διατάξεις ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και είχαν χαρακτηριστεί «περιβαλλοντικό έγκλημα» από οργανώσεις και φορείς.

Τον Σεπτέμβρη του 2016, πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Εταιρείας Ταμείου Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), παραχώρησε έξι «φιλέτα» κατά μήκος της παραλιακής ζώνης του Σαρωνικού στον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης για 15 χρόνια. Βασικός όρος που έθεσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΤΑΔ, για να γίνει αυτή η παραχώρηση, ήταν η εκμίσθωση σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, τμημάτων αυτών των εκτάσεων που θα αποφέρουν και συγκεκριμένα έσοδα.

Τον Σεπτέμβρη του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιό της. Σε αυτό ένα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι οι διατάξεις για τον αιγιαλό, που στην ουσία ολοκληρώνουν την παράδοσή του στους ομίλους για επιχειρηματική χρήση, με κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων περιορισμών που υπήρχαν έως τότε.

Τον Μάη του 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ, με fast track διαδικασίες, φέρνει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να παραχωρούν την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας για επιχειρηματική εκμετάλλευση με την προσκόμιση κάποιων δικαιολογητικών. Ταυτόχρονα, με διάταξη σε νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, αυξάνεται ο χώρος σε παραλία και αιγιαλό μέσα στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι όλα αυτά με πρόσχημα τον κορονοϊό και σε βάρος του ελάχιστου ελεύθερου χώρου παραλίας και αιγιαλού, αλλά και της ανάγκης των εργατικών - λαϊκών οικογενειών να κάνουν ένα μπάνιο χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Ο αποκλεισμός των λαϊκών στρωμάτων από την πρόσβαση στις παραλίες συνιστά ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στη λούμπα της σημερινής δήθεν ευαισθησίας όλων αυτών που ευθύνονται για τα χάλια που έχουν διαμορφώσει. Πρέπει να δουν πίσω από τη δήθεν «τάξη» που θέλουν να βάλουν, τη διευθέτηση συμφερόντων ιδιαίτερα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν όλη την «πίτα» της παραλίας. Ταυτόχρονα, για να διεκδικήσουν την ουσιαστική πρόσβαση στην παραλία, όχι μόνο δεν αρκεί η «τήρηση της νομιμότητας» αλλά χρειάζεται σύγκρουση με αυτή, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους αιγιαλούς και ταυτόχρονα χρειάζονται σύγχρονες υποδομές για να μπορούν να απολαμβάνουν στιγμές δροσιάς σε καθαρές, ασφαλείς, προσβάσιμες και για ΑμεΑ παραλίες.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου