Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν

 

 

Η εικόνα του πρωθυπουργού, του προέδρου της UEFA και των διοικήσεων των ΠΑΕ γύρω από ένα τραπέζι, να παριστάνουν ότι συζητούν για το πώς θα σταματήσουν τα φαινόμενα της λεγόμενης «οπαδικής βίας», μοιάζει με ...ανέκδοτο.

Ολοι εκείνοι που ενσαρκώνουν αυτό που στις μέρες μας λέγεται «ποδόσφαιρο - επιχείρηση», στο έδαφος του οποίου συγκροτούνται και δρουν «οπαδικοί στρατοί» για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, όλοι εκείνοι δηλαδή που ευθύνονται για το πρόβλημα, μαζεύτηκαν για να δώσουν τάχα «λύσεις»...

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αφορμή για την οποία συναντήθηκαν ήταν η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη από την εγκληματική δράση ομάδας Κροατών φασιστών, οι οποίοι έδρασαν ανενόχλητοι μέσα στη χώρα, με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού.

Κι όμως, στη σύσκεψη δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη! Αντίθετα, οι φασίστες χούλιγκαν ξεπλύθηκαν από την κυβέρνηση και την UEFA κάτω από τον βολικό τίτλο «οπαδική βία», όπως χαρακτηρίστηκε η συντεταγμένη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αλλα πράγματα απασχόλησαν τη σύσκεψη: Πώς πρέπει να είναι η ΕΠΟ, ποιος θα ορίζει τους διαιτητές, τι πρέπει να γίνει με τα «στημένα» παιχνίδια... Δηλαδή, όλα όσα απασχολούν τους μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου, για να προστατεύουν τα συμφέροντά τους μέσα κι έξω από το γήπεδο.

Ο πρωθυπουργός με στόμφο ανακοίνωσε «4+2 μέτρα» για την αντιμετώπιση της «οπαδικής βίας». Οπως αποκάλυψε όμως χτες ο «Ριζοσπάστης», τέτοια μέτρα και ακόμα περισσότερα έχουν ψηφιστεί από το 2006 μέχρι και σήμερα πολλά. Κι όμως, κανένα από αυτά δεν εμπόδισε το χέρι που δολοφόνησε τον Φιλόπουλο, τον Αλκη, τον Μιχάλη.

Αντίθετα, κάθε φορά μένει άθικτο και ενισχύεται όλο το πλαίσιο πάνω στο οποίο «πατά» το χτίσιμο των οπαδικών στρατών, που λειτουργούν ως συμμορίες και αξιοποιούνται από μεγαλοεπιχειρηματίες σε «δουλειές» τους και στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, με τον μανδύα της «αγάπης για την ομάδα», ενώ αποτελούν εφεδρεία και για τον κρατικό μηχανισμό, σε αποστολές ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η υποκρισία απογειώνεται όταν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν ξέρουν: Για τις σχέσεις των μεγαλομετόχων και των χορηγών των ΠΑΕ με τέτοιους θύλακες μέσα στους συνδέσμους. Για πρώην αστυνομικούς που γίνονται «στελέχη ασφαλείας» στις Ανώνυμες Εταιρείες του ποδοσφαίρου και στα γήπεδα. Για συνδεσμίτες - μπράβους σε μαγαζιά της νύχτας. Για τις σχέσεις αυτών των στρατών με φασιστικές ακροδεξιές ομάδες...

Ολα αυτά σε βάρος των αγνών φιλάθλων, οργανωμένων και μη, της συντριπτικής πλειοψηφίας που αγαπάει το ποδόσφαιρο και θέλει να το απολαμβάνει, είτε πηγαίνει στο γήπεδο είτε όχι.

Ο πρόεδρος της UEFA δήλωσε συγκλονισμένος από τη δολοφονία και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα. Ποιος; Η UEFA, που αποτελεί θεματοφύλακα των επιχειρηματικών συμφερόντων στο ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα «ιερατείο» της σήψης και της διαφθοράς. Που κάνει τα στραβά μάτια στους ναζί και πουλάει τη λεζάντα του «NO POLITICA», αθωώνοντας ουσιαστικά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σφαγές.

Ολόκληρη UEFA κινητοποιείται όταν κάποιος ποδοσφαιριστής μετά το γκολ σηκώνει τη φανέλα και φαίνεται ένα μήνυμα συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, αλλά κάνει ότι δεν βλέπει τους ναζί συνεργάτες του Αζόφ να περνούν μέσα από τρία κράτη και να δολοφονούν... Αυτό είναι το «NO POLITICA»...

Πρόεδροι των ΠΑΕ κατέθεσαν τις προτάσεις τους και δήλωσαν ότι συμφωνούν με τα μέτρα του πρωθυπουργού. Μόνο που τα περισσότερα από όσα πρότειναν δεν αφορούν την ουσία της υπόθεσης, αλλά τη διαφύλαξη των επιχειρηματικών τους συμφερόντων εντός ή εκτός ποδοσφαίρου.

Ολοι αυτοί που βρίσκονται μέσα στο κάδρο του «ποδοσφαίρου - επιχείρηση», ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Μόνο ο λαός μπορεί να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, αντιπαλεύοντας τα νήματα που συνδέουν τον αθλητισμό με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, απομονώνοντας και πετώντας έξω από το ποδόσφαιρο και κάθε άθλημα τους φασίστες.

  • Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου