Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Αποκαλυπτικό το αλισβερίσι και οι κολιγιές τους στην Τοπική Διοίκηση

 

 

Η στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών κομμάτων είναι αυταπόδεικτη σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Αν εκεί όμως αναγκάζονται για ευνόητους λόγους να τηρούν ορισμένα προσχήματα ορισμένες φορές, στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης οι μάσκες πέφτουν και η σύμπλευσή τους βγάζει μάτι μέσα από ανοιχτές συμπράξεις στο όνομα πάντα των «τοπικών κοινωνιών», των τάχα «ανεξάρτητων υποψηφίων».

Διαχρονικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραφαν τις περισσότερες συμπράξεις, κατά περίπτωση στην κολιγιά συμμετέχει και η ΝΔ. Οι εκλογές του Οκτώβρη δεν αποτελούν εξαίρεση, αντιθέτως οι έως τώρα διεργασίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι τα κομπρεμί τους εκδηλώνονται στο έδαφος της προγραμματικής τους σύγκλισης.

Μέχρι στιγμής:

Στην Περιφέρεια Κρήτης η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο, τον οποίο το 2019 είχαν στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Στις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν κοινούς υποψηφίους. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Δ. Κουρέτα, γνωστό πολιτικό γυρολόγο, ένθερμο υποστηρικτή του εκμεταλλευτικού συστήματος, της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και ο εκλεκτός τους Δ. Κουρέτας στάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στον Αγοραστό της ΝΔ κουνώντας του το δάχτυλο ότι φταίει γιατί η Θεσσαλία είναι πίσω στην απορρόφηση των ευρωενωσιακών και άλλων πόρων προς όφελος της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ότι δεν έχει κάνει κινήσεις να σπρώξει πιο πολύ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα αδηφάγα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, όπως κάνει ο κ. Κουρέτας ως καθηγητής του! Μάλιστα, ο ίδιος ζητάει από τον περιφερειάρχη να μην ασχολείται το Περιφερειακό Συμβούλιο με «ανούσια» θέματα, εννοώντας τα θέματα που σχετίζονται με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου 10 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ΝΕ Λέσβου και του Συντονιστικού της ΟΜ Μυτιλήνης, με επιστολή τους προς τον Τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματός τους αξιώνουν τη στήριξη του νυν περιφερειάρχη, Κ. Μουτζούρη, με συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιό του προκειμένου, όπως κυνικά δηλώνουν, να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση στο νησί. Χάριν αυτού προσπερνούν τον βίο και την πολιτεία του περιφερειάρχη, γνωστού για τις αντιδραστικές του θέσεις, που εκδηλώθηκαν με ιδιαίτερη ζέση στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό και τα pushbacks, για τα νταραβέρια του με τη Χρυσή Αυγή και τα φωτογραφικά ενσταντανέ με στελέχη της στην Περιφέρεια! Ο Μουτζούρης την ώρα που η Λέσβος δεχόταν μεγάλο όγκο μεταναστών και προσφύγων, ενίσχυε το κλίμα ξενοφοβίας, δηλώνοντας στα τοπικά ΜΜΕ ότι η σύγκρουση ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες θα γίνει σίγουρα, ενώ διατύπωνε ...ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως να γίνεται αποτροπή των προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα, τα γνωστά pushbacks δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τ' άλλα καταδικάζει.

Στον δήμο Πάτρας, διαφαίνεται κοινή υποψηφιότητα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, εδώ υπάρχουν βιντεοσκοπημένα και τα πειστήρια του «προξενιού», η συνάντηση δηλαδή των εκπροσώπων και των τριών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία ακούγεται ο εκπρόσωπος της ΝΔ να καλεί τους άλλους δύο σε κοινό μέτωπο στον δεύτερο γύρο απέναντι στον κομμουνιστή δήμαρχο, Κ. Πελετίδη, και προκειμένου να αποσπάσουν τον δήμο απ' τα χέρια της αγωνιστικής δημοτικής αρχής.

Στον δήμο Πειραιά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν, όπως όλα δείχνουν, από κοινού τον νυν δήμαρχο, Γ. Μώραλη.

Στον δήμο Περιστερίου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στον Α. Παχατουρίδη της ΝΔ, ενώ ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της δημοτικής του παράταξης «μετακόμισε» στην παράταξη του Νεοδημοκράτη δημάρχου. Η σύμπλευση είχε φανεί όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν τον προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα που πρότεινε η διοίκηση Παχατουρίδη, όταν υιοθετούσαν κοινά ψηφίσματα για το Ουκρανικό, όταν ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Παχατουρίδη για πρόεδρο του ΑΣΔΑ. Σύμπλευση που κρατά ορθάνοιχτα τα κανάλια μεταπήδησης στελεχών απ' τη μια παράταξη στην άλλη, π.χ. υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ έγινε αντιδήμαρχος της διοίκησης Παχατουρίδη, παλιός αντιδήμαρχος της διοίκησης Παχατουρίδη κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διάφοροι ανεξάρτητοι τώρα είναι εν ενεργεία αντιδήμαρχοι της διοίκησης Παχατουρίδη.

Στον δήμο Καισαριανής οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ενώθηκαν σε μία παράταξη προκειμένου να αποτρέψουν την εκλογή κομμουνιστή δημάρχου.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου