Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Πεφτοσυννεφάκηδες

 

Μεγάλη ευαισθησία έπιασε ξαφνικά τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη και διάφορα στελέχη των αστικών κομμάτων με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση σε παραλίες όπως της Πάρου, όπου δικαίως οι κάτοικοι ξεσηκώνονται για το αίσχος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που δεν αφήνει σπιθαμή ελεύθερη. Μάλλον όσοι «ευαισθητοποιούνται» ψάχνουν σύννεφο να πέσουν, αφού από το 2013, το 2016, το 2017, το 2021 και το 2022 έχουν περάσει καμιά δεκαριά νόμοι, περιβαλλοντικοί, «αναπτυξιακοί», επενδυτικοί κ.λπ. που παραχωρούν αιγιαλούς και παραλίες ακόμα και για χωροθέτηση επιχειρηματικών πάρκων. Τότε, αυτές οι χοντρές μπίζνες παρουσιάζονταν ως «επενδυτική κοσμογονία»! Για να μην πιάσουμε άλλες εκτάσεις, όπως ο Φλοίσβος και το Ελληνικό, που οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έκαναν δωράκι στον μεγαλοεπενδυτή του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η πρόσβαση του λαού σε μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου... Για την κατάσταση αυτή, οι ευθύνες βαραίνουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν κατά γράμμα τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του ξεπουλήματος γης, ακτών και θαλασσών. Οπότε ας μην παριστάνουν τους πεφτοσυννεφάκηδες...

Πάρτι κερδών

Την ηγετική θέση τους στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο επιβεβαιώνουν και φέτος οι Ελληνες εφοπλιστές, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκθεση της Ενωσής τους. Με βάση τα στοιχεία, λοιπόν, ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, με έναν στόλο πάνω από 5.500 πλοία. Το «εθνικό κεφάλαιο», όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές, ελέγχει 1 στα 3 πετρελαιοφόρα, 1 στα 4 φορτηγά ξηρού φορτίου και πάνω από 1 στα 5 μεταφοράς LNG! Μάλιστα, ο μέσος όρος χωρητικότητας του ελληνόκτητου στόλου είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον μ.ο. σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ήδη οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει άλλα 241 νέα βαπόρια, μια αύξηση κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Οπως και να χαρακτηρίσει δηλαδή κανείς αυτό το «πάρτι κερδών», θα πέσει έξω. Ενα «πάρτι» για το οποίο περισσεύουν οι δηλώσεις περηφάνιας τόσο από τους ίδιους τους εφοπλιστές όσο και από τα κόμματα του κεφαλαίου. Ποια είναι η άλλη όψη αυτής της μεγάλης επιτυχίας; Οι απίστευτες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι πλοιοκτήτες και μάλιστα με συνταγματική «βούλα», η εθελοντική φορολογία που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να εφαρμόζεται από τότε και από τη ΝΔ, σε αντίθεση βέβαια με την υποχρεωτική φοροαφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Είναι το διαρκές «κυνήγι» από τις κυβερνήσεις, πότε με τροπολογίες πότε με νόμους και άλλες παρεμβάσεις κατά παραγγελία των εφοπλιστών, ώστε να επικρατήσουν σε όλα τα βαπόρια τα «διεθνή κρατούντα» για τους ναυτεργάτες, δηλαδή δουλειά με μισθούς πείνας, χωρίς ΣΣΕ, ώστε να γίνει ακόμα πιο «ανταγωνιστικό» αυτό το ...«εθνικό κεφάλαιο», με ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους. Η κερδοφορία δηλαδή κι εδώ ακολουθεί τον κανόνα: Στηρίζεται στη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και στην απλόχερη βοήθεια από το αστικό κράτος.


«Πράσινη» ακρίβεια

Αυξήσεις μέχρι και στο 100% στα τρόφιμα αποφάσισε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, επικαλούμενο το ...περιβαλλοντικό κόστος. Η αύξηση αυτή, που θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» για μια βδομάδα, ονομάστηκε μάλιστα «πραγματικό κόστος» και ξεκινάει από την αλυσίδα «Penny», κυρίως σε γαλακτοκομικά και κρέας. Τα προϊόντα αυτά θα τιμολογηθούν με βάση τη λογική τού «ο ρυπαίνων πληρώνει» και κινούνται στον αστερισμό της λεγόμενης «πράσινης» επιβάρυνσης του καταναλωτή! «Πρέπει να μεταφέρουμε το άβολο μήνυμα ότι οι τιμές των τροφίμων μας δεν αντιστοιχούν στα επακόλουθα κόστη για το περιβάλλον και την κοινωνία», σχολίασε στέλεχος της αλυσίδας καταστημάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι κοντά στα υπόλοιπα που φορτώνονται στον λαό από τα μονοπώλια, έρχεται και η «πράσινη ακρίβεια». Ηδη, μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες εμφανίζουν έρευνες για «κρυφό» κόστος στο κρέας και τα γαλακτοκομικά και με βάση αυτό το κόστος η αλυσίδα «Penny» αύξησε τις τιμές στα λουκάνικα «Wiener» και στο δημοφιλές τυρί maasdamer. Οσον αφορά το τυρί, οι επιστήμονες υπολόγισαν «κρυφό» κόστος 85 λεπτών για εκπομπές που βλάπτουν το κλίμα, όπως μεθάνιο και CO2, 76 σεντ για ζημιές στο έδαφος από την εντατική γεωργία και παραγωγή ζωοτροφών, 63 σεντ για την επίδραση των φυτοφαρμάκων, καθώς και 10 λεπτών για τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων μέσω της χρήσης λιπάσματος! Η «μετάβαση» στα καλύτερά της, δηλαδή, μετά την ενεργειακή φτώχεια, την απαξίωση εργατικού δυναμικού και παραγωγικών δυνατοτήτων, τα κάθε λογής χαράτσια και όσα ακόμα διευκολύνουν το «πρασίνισμα» των επενδύσεων επιχειρηματικών ομίλων.


Πάλι φύκια

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάει η απανταχού σοσιαλδημοκρατία με αφορμή το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών, παρουσιάζοντάς το ακόμη και ως ...νίκη απέναντι στη δεξιά και ακροδεξιά. Και δεν στεκόμαστε στα δημιουργικά αθροίσματα που οι ίδιοι κάνουν όπως βολεύει και με βάση κάλπικες διαχωριστικές γραμμές. Εξάλλου, για αυτούς η κυβέρνηση Σάντσεθ, που έτρεξε να στείλει επιθετικά όπλα στην Ουκρανία καθ' υπόδειξη του ΝΑΤΟ, που μοίραζε συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής μετά την άγρια σφαγή των ξεριζωμένων στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, που χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική της, είναι «πρότυπο προόδου». Το κύριο είναι πως για άλλη μια φορά σερβίρουν την ξινισμένη σούπα ότι μια μούφα προοδευτική διακυβέρνηση με τις απαραίτητες «συγκολλήσεις» μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα απέναντι στον φασισμό. Κι αυτό την ίδια ώρα που μια σειρά σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με την πολιτική τους έχουν ανοίξει δρόμο σε εθνικιστικές δυνάμεις, όπως στη Φιλανδία, όπου συμμετέχουν και στην κυβέρνηση, ή στη Γερμανία, όπου το ΑfD εξέλεξε πρόσφατα και περιφερειάρχη. Παραπέρα και στο ίδιο πνεύμα εκφράζουν και ανησυχίες για την «ακροδεξιά στροφή» της ΕΕ, λες κι έχει ανάγκη από στροφές η ένωση του κεφαλαίου που πρωτοστατεί στη θεωρία των «δύο άκρων» και την ταύτιση ναζισμού - κομμουνισμού, που συνεργάζεται και στηρίζει ναζιστικές δυνάμεις όπως έκανε στην Ουκρανία κ.ο.κ. Φρένο στη δράση των φασιστικών ομάδων δεν μπορεί να βάλει καμιά δύναμη του κεφαλαίου, σε αντίθεση με τον ίδιο τον λαό, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να τον τσακίσει βάζοντας στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου