Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Διαβολικό ... σπιράλ

 

«Ναι, να έρθουν βάσεις των ΗΠΑ και στα νησιά, αλλά τι ανταλλάγματα θα πάρουμε;»: Κάτι τέτοια ακούγονται για μια ακόμα φορά, με αφορμή την αμερικανική τροπολογία για νέες βάσεις και στα νησιά του Αιγαίου. Και ακούγονται από όσους δεν κρατιούνται να μετατραπεί κάθε σπιθαμή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, όμως ψάχνουν και προσχήματα μπας και καθησυχάσουν τον λαό, που δικαίως ανησυχεί από τους κινδύνους που προσελκύουν τέτοιες πολεμικές εγκαταστάσεις. Ομως, το τι σημαίνει «ανταλλάγματα» αποκαλύπτεται από σχετικά δημοσιεύματα που ομολογούν ότι οι ίδιες οι ΝΑΤΟικές βάσεις αποτελούν το ...αντάλλαγμα. Γράφεται για παράδειγμα ότι η απόφαση των ΗΠΑ για να σπείρουν στα νησιά τέτοιες εγκαταστάσεις έρχονται ως «ικανοποίηση» σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης της ΝΔ, δηλαδή ως «αντάλλαγμα» για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε λιμάνι ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στη Ρωσία! Μιλάμε δηλαδή για ένα σπιράλ εμπλοκής, που ξεκινάει από τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική πολεμική θηριωδία της Ουκρανίας και καταλήγει, στο όνομα αυτής της κατάπτυστης συμμετοχής, να επεκτείνονται οι βάσεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ίδια την εμπλοκή! Πραγματικά «διαβολικό», θα σκεφτεί κανείς, αλλά όπως έλεγαν και οι εμπνευστές της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, μάλλον είναι για ...καλό.

Στη Σπιναλόγκα

Αλλες δεκαετίες αναβιώνουν στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν μέχρι και κρούσματα λέπρας, με τη νόσο να γίνεται ενδημική στις νοτιοανατολικές πολιτείες, με επίκεντρο τη Φλόριντα. Μάλιστα, το 34% των κρουσμάτων της περιόδου 2015 - 2020 είχε αναφερθεί πως εκδηλώθηκαν επί αμερικανικού εδάφους και όχι από ταξίδι σε άλλες χώρες που εκδηλώνεται η νόσος. Αυτά στη «Μέκκα» του συστήματος της βαρβαρότητας, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με τη φτώχεια και την ανέχεια, την ίδια στιγμή που συσσωρεύονται αμύθητα κέρδη, με χαρακτηριστικό ότι για το 2022 μόνο οι 10 κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες είχαν έσοδα 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι εικόνες έρχονται να προστεθούν στις αξέχαστες της πανδημίας του Covid-19 με τους μαζικούς τάφους στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπενθυμίσουν ότι τελικά αθεράπευτη νόσος είναι ο καπιταλισμός, ο οποίος γεννά τόσα δεινά για τους λαούς. Ισως τελικά η χώρα ...πρότυπο, έκτος από τα ελληνικά νησιά όπου ετοιμάζεται να σπείρει στρατιωτικές βάσεις, χρειαστεί και τη Σπιναλόγκα για να στριμώξει το «αμερικάνικο όνειρο».


Ενεργειακή φτώχεια και κέρδη

Κέρδη προ φόρων 590 εκατ. ευρώ για το πρώτο 6μηνο του 2023, έναντι 429 εκατ. το αντίστοιχο περσινό 6μηνο, καταγράφει η ΔΕΗ ΑΕ. Αυτά, μαζί με αύξηση επενδύσεων κατά 83% σε σχέση με πέρυσι! Δηλαδή μιλάμε για ραγδαία αύξηση της κερδοφορίας για την εταιρεία που ελέγχει πάνω από το 58% της αγοράς προμήθειας ρεύματος. Αυτά τα στοιχεία, παράλληλα με το άνοιγμα της επιχείρησης σε άλλες αγορές, ακόμα και στην πώληση ηλεκτρικών ειδών, έρχονται την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά αντικρίζουν κάθε μήνα των εφιάλτη των φουσκωμένων λογαριασμών. Που μετράνε λεπτό το λεπτό τη λειτουργία ακόμα και του κλιματιστικού το καλοκαίρι και του θερμοσίφωνα τον χειμώνα, ενώ τώρα προετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στα χαράτσια των ΥΚΩ, που τελικά καταλήγουν να επιδοτούν τις παραπάνω μπίζνες, την «ενεργειακή μετάβαση» κ.ο.κ. Μια ακόμα έκφραση δηλαδή του συνθήματος «τα κέρδη τους - οι ζωές μας», αφού η ενεργειακή φτώχεια και η μιζέρια για τους πολλούς αποτελεί «ευκαιρία» για κέρδη με ουρά για μετόχους και ομίλους...


Κατήφορος

Τον γνωστό αντιδραστικό, με περγαμηνές ξενοφοβίας και ρατσισμού Κ. Μουτζούρη συζητάει για να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο περιφερειάρχη Β. Αιγαίου. Την πρόταση στήριξης του απερχόμενου περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιου κάνουν μια σειρά στελέχη του κόμματος στη Μυτιλήνη, δείχνοντας ότι τελικά, μια χαρά χωράνε στα «προοδευτικά ψηφοδέλτια» και κάτι τέτοιοι, αφού όπως λένε έχει ...«καραμανλική ταυτότητα»! Ο συγκεκριμένος είναι γνωστός για νταραβέρια ακόμα και με χρυσαυγίτες, αλλά κυρίως για τις κατάπτυστες θέσεις του για το Προσφυγικό, όπου ζητούσε μετ' επιτάσεως να γίνονται pushbacks, τα οποία κατά τ' άλλα προκαλούν ...ανατριχίλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται φιλόξενος σε κάτι τέτοιους παράγοντες. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες τοπικές εκλογές στη Λέσβο είχε συμπεριλάβει στα δημοτικά του ψηφοδέλτια μέχρι και ιδρυτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που κουβαλήθηκε στο νησί από τα Γιάννενα, τον οποίο τελικά αφαίρεσε από τη λίστα του ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις. Επίσης, την ίδια περίοδο είχε έναν ακόμα υποψήφιο, ο οποίος διαφήμιζε τότε τον περιβόητο γίγα-σταυρό που είχε τοποθετήσει ομάδα φασιστών στην παραλία της Λέσβου σαν μήνυμα στους ...«αλλόθρησκους λαθροεισβολείς». Επομένως, η ενδεχόμενη φετινή στήριξη Μουτζούρη στη Λέσβο μάλλον είναι ...ωρίμανση σε σχέση με το 2019, ψάχνοντας πάτο στον κατήφορο.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου