Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Επίκαιρα και διαχρονικά τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

 

82 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του ΕΑΜ,

 

Ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, στις 27 Σεπτέμβρη 1941, 82 χρόνια πριν, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, το οποίο υπήρξε η ψυχή, οργανωτής και ραχοκοκαλιά του ΕΑΜ και του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα, εξέδωσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τονίζοντας ότι αυτή «θα σηματοδοτεί για πάντα πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με γερό ΚΚΕ στον δρόμο της αντεπίθεσης».

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το ΕΑΜ οργάνωσε την Αντίσταση του ελληνικού λαού, τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή φασιστική κατοχή, όχι μόνο κόντρα στους κατακτητές αλλά και στην ντόπια αστική τάξη και στο πολιτικό της προσωπικό, που συνεργάζονταν μαζί τους και πλούτιζαν σε βάρος του λαού, τον οποίο καταδίκαζαν στην πείνα, στην εξαθλίωση και στον θάνατο. Οτι το ΕΑΜ έσωσε τον λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό, όταν ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος τον καλούσε σε υποταγή στον κατακτητή. Το ΕΑΜ οργάνωσε τη λαϊκή πάλη για την Απελευθέρωση, συσπειρώνοντας στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας, που έδρασε μέσα από την ΕΠΟΝ.

Αργότερα, σημειώνει, με την ίδρυση της ΠΕΕΑ «οι εργαζόμενοι έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις, φύσηξε αέρας λαϊκής μορφωτικής και πολιτιστικής ανάτασης, με τη συστράτευση των πιο φωτεινών μυαλών των διανοούμενων και της νεολαίας μας. Ανοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας των γυναικών του λαού με τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα, στην κοινωνική και πολιτική πάλη».


Και η ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ παραμένουν πάντα επίκαιρα και διαχρονικά: Αποδείχθηκε ότι και στα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι και ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα». «Το συμπέρασμα αυτό έχει βαρύνουσα σημασία, ιδιαίτερα σήμερα που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Τουρκίας - Ελλάδας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και τον ρόλο καθεμιάς στην περιοχή, αλλά και τις επιδιώξεις για συνεννοήσεις μεταξύ τους στα ΝΑΤΟικά πλαίσια, ωθούν στη συνδιαχείριση του Αιγαίου και της θαλάσσιας περιοχής νότια και ανατολικά της Κρήτης υπό το ΝΑΤΟ, στο οποίο αναθέτει η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα κόμματα της άρχουσας τάξης την προστασία των συνόρων, για τους υδρογονάνθρακες, με κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και την κυριαρχία μας σύμφωνα με τις τουρκικές διεκδικήσεις», επισημαίνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και αφού αναφέρεται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, προσθέτει πως «η πείρα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι η εργατική τάξη όχι μόνο δεν πρέπει να συντάσσεται με κανέναν ιμπεριαλιστή - ληστή, αλλά πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και να βγει νικητής από τον πόλεμο ο λαός, καταργώντας οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας».

«Ως ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ», συνεχίζει η ανακοίνωση, «εντείνουμε την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση, απαιτώντας να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καμία εμπλοκή και συμμετοχή στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απαιτούμε την αποδέσμευση της χώρα μας από ΝΑΤΟ και ΕΕ (...) Απαιτούμε την κατάργηση τη Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις και παλεύουμε να φύγουν όλες οι βάσεις, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για καμία αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, για να γυρίσουν στην πατρίδα τα ελληνικά στρατεύματα που δρουν εκτός συνόρων. Καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ, την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό (...) και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και της ΕΣΣΔ, με στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των νέων και των λαϊκών δυνάμεων, μπροστά και στα χειρότερα που έρχονται, λόγω των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται. Διεκδικούμε τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές των εγκληματιών ναζί, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις στους λαϊκούς ανθρώπους των μαρτυρικών πόλεων και των χωριών, τις οποίες όλες έως τώρα οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα, η ΕΕ, έχουν απεμπολήσει, στηρίζοντας τη σύμμαχό τους Γερμανία (...) Αντιπαλεύουμε τον φασισμό με τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους, που τον γεννούν και τον αναπαράγουν».

«Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στον δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής - λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής - αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής πάλης, για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων. Δόξα και τιμή στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ!», καταλήγει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου