Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν παίζεις

 

Δεν ξέρουμε τι θα γράφει τελικά το δημοσίευμα των «New York Times» (ΝΥΤ) για τις σχέσεις της κινεζικής «Huawei» με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης και νυν Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδη, αλλά η ...προληπτική αντίδρασή του είναι «όλα τα λεφτά». Σύμφωνα με διαρροές, η αμερικανική εφημερίδα τού χρεώνει «επαφές» με τον κινεζικό κολοσσό, παρά το γεγονός ότι υπήρχε «κατεύθυνση» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό της «Huawei» από οποιοδήποτε μεγάλο έργο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας. Ο Γεωργιάδης έστειλε επιστολή στους NYT για να απαντήσει σε όσα τον ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να δημοσιεύσουν και σ' αυτήν γράφει: «Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, η εταιρεία (σ.σ. "Huawei") αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με την δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση. Αντιθέτως επί θητείας μου έχω την τιμή να έχω το μεγαλύτερο ρεκόρ Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, την βιομηχανία και κυρίως από τις ΗΠΑ (...) Οι περισσότερες από αυτές (σ.σ. αμερικανικές εταιρείες) με έχουν δημοσίως επαινέσει για την προσωπική μου συμβολή στην ευόδωση αυτών τους των επενδύσεων». Σαν το παιδί που το κατηγορούν για ζαβολιά κι αυτό απολογείται για να γλιτώσει την τιμωρία (!) εμφανίζεται ο Γεωργιάδης. Υπερθεματίζει μάλιστα ότι είναι «αμερικανότερος των Αμερικάνων» και αραδιάζει τις «συστατικές επιστολές» από μονοπώλια των ΗΠΑ που κάνουν μπίζνες στη χώρα μας. Ετσι είναι αυτά... Με τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή δεν παίζεις. Ούτε αφήνεις να κηλιδώνεται το όνομά σου ότι δεν είσαι από τους πρωτοπόρους στην υπεράσπισή τους.

Παλιόκαιρος

«Πού το είχε αυτό κρυμμένο ο Θεός τόσα χρόνια; Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπη», έλεγε χτες σε απευθείας μετάδοση από τον Βόλο ο Αχ. Μπέος, ρίχνοντας στον ...παλιόκαιρο το φταίξιμο για τη νέα καταστροφή που ζουν οι Βολιώτες. Δεν ξέρουμε τι «επαφές» έχει ο Μπέος με τα υπερκόσμια κι αν αυτές ...διαταράχτηκαν μετά τη νεροποντή του Σεπτέμβρη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι κανένας θεός δεν θα μπορούσε να καθαρίσει τα ρέματα και να ενισχύσει τα αναχώματα που κατέρρευσαν πριν από 20 μέρες, ώστε να προστατευθεί στοιχειωδώς ο Βόλος από τη νέα βροχή. Γι' αυτό, όταν η συζήτηση έφτασε στις ευθύνες της δημοτικής αρχής, η οποία επιδίδεται από προχτές σ' ένα ακόμα άθλιο σόου, ο Μπέος «ανέκρουσε πρύμναν» και κλαψούριζε: «Κάποιος φταίει, δεν με αφήνετε ρε παιδιά. Μιλάμε για την καταστροφή του Νώε. Λίμνη έγινε ο Βόλος. Σας έδωσα μια εικόνα, αν θέλετε να βρείτε κάποιον που φταίει, φταίει ο Μπέος, τι να σας πω». Ούτε η βροχή είναι θεόσταλτη, ούτε το να πνιγόμαστε είναι μοιραίο, όσο κι αν «κοπανιέται» ο Μπέος για να διώξει από πάνω του τις τεράστιες ευθύνες του. Κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι συνένοχοι για όσα ζει ο λαός και η πολιτική τους πρέπει να απαντηθεί και στην κάλπη, με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, ακόμα πιο ψηλά τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη Μαγνησία, στον Βόλο και παντού!


Νιάου νιάου

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τη νέα φοροεπέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων, στο όνομα της «αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής». Δεν άφησε άλλωστε και πολλά στη φαντασία ο υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, που έλεγε πως μια νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών είναι στο τραπέζι και πως η κυβέρνηση δεν διστάζει μπροστά στο «πολιτικό κόστος», καταλήγοντας πως «ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει». Οσο κι αν έσπευσαν να το «μαζέψουν» τα κυβερνητικά στελέχη, είναι φανερό πως βρίσκεται προ των πυλών ένας νέος γύρος επίθεσης σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Επίθεση που συνδέεται με τα «ματωμένα πλεονάσματα», για τα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση, τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης και τα κονδύλια για τους μεγαλύτερους ομίλους, αλλά και με ψηφιακούς «εκσυγχρονισμούς», που διευκολύνουν συγχωνεύσεις, εξαγορές και μεγαλύτερη συγκέντρωση σε μια σειρά κλάδους. Ολα τα παραπάνω, τα οποία εκτός από την κυβέρνηση προσυπογράφουν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι, αποτελούν τον «συνδετικό κρίκο» της επίθεσης που δέχονται αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι. Αλλά και του κοινού συμφέροντος που έχουν με τη συμμαχία τους να βάλουν εμπόδια, να οργανώσουν την αντεπίθεση στην πολιτική που τους εξοντώνει.


Φτηνά

Το μόνο φτηνό πράγμα που απέμεινε τελικά είναι τα αστεία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τι άλλο να πεις όταν παρουσιάζει ως τέτοια μέτρα την... υποχρεωτική ανακοίνωση των αυξήσεων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και την εθελοντική «κάπου και κάποτε» μείωση των τιμών κατά 5% σε όποια είδη επιλέξουν, την ώρα που οι αυξήσεις τρέχουν με διψήφια νούμερα; «Τους έκανε τα μούτρα κρέας» η κυβέρνηση! Για άλλη μια φορά, αποκαλύπτεται όμως και πόσο αισχρή είναι η προπαγάνδα της περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος» που φέρνει τάχα η πολιτική της. Εχουμε και λέμε: Ο μέσος μισθός παραμένει καθηλωμένος εκεί που βρισκόταν πριν 12 χρόνια και οι εργαζόμενοι έχουν την «επιλογή» των δυο δουλειών για να την βγάλουν πέρα. Οι έμμεσοι φόροι σπάνε νέο ρεκόρ, με πάνω από 38 δισ. ευρώ το πρώτο 8μηνο, εκ των οποίων τα 15 δισ. μόνο από τον ΦΠΑ. Το πετρέλαιο θέρμανσης σκαρφαλώνει στο 1,5 ευρώ, ο πληθωρισμός τρέχει με «σπασμένα» φρένα, τα «αποπληθωριστικά» μέτρα καίνε το λαϊκό εισόδημα με την αύξηση των επιτοκίων και απογειώνεται η εμπορευματοποίηση ζωτικών λαϊκών αναγκών. Να λοιπόν γιατί το πραγματικό δίλημμα είναι «ή τα κέρδη τους ή οι λαϊκές ανάγκες»! Και τα δυο μαζί δεν γίνεται. Και η απάντηση εργαζομένων και βιοπαλαιστών δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» την επόμενη Κυριακή.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου