Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Συμφωνούν

 

«Η πρόταση είναι μία! Εργοστάσια σήμερα, συμφωνούμε όλοι», έλεγε πριν από μερικές μέρες ο Γ. Ιωακειμίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα «εργοστάσια» που λέει είναι αυτά για την καύση των σκουπιδιών, δηλαδή το επόμενο βήμα στην εγκληματική πολιτική κράτους και κυβερνήσεων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκατομμύρια ευρώ περιμένουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν μπίζνες με τα απορρίμματα, σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού. Ο Ιωακειμίδης μάλιστα εντοπίζει τη «διαφορά» του με τον Χαρδαλιά της ΝΔ μόνο στα ...χρονοδιαγράμματα: Σε μια 3ετία λέει ο Χαρδαλιάς, σε 5 χρόνια εκτιμά ο Ιωακειμίδης ότι θα είναι έτοιμα τα «εργοστάσια» που όλοι συμφωνούν, εκτός βέβαια από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Εκβιάζουν μάλιστα τον λαό, παρουσιάζοντας την καύση σαν μονόδρομο για να μην πλημμυρίσει με σκουπίδι η Αττική, αφού η χωματερή της Φυλής έχει πια εξαντλήσει τα ήδη ξεχειλωμένα όριά της. «Ενα το κρατούμενο» λοιπόν για τους υποψηφίους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η καύση των σκουπιδιών, με εξασφαλισμένα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και εγγυημένο καρκίνο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της Αττικής. Με αυτά θα έχει να αναμετρηθεί ο λαός την «επόμενη μέρα». Μοναδικό αντίπαλο δέος και σ' αυτό το έγκλημα, ο αγώνας και η διεκδίκηση, που με ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση» μπορεί να βάλει εμπόδια και να φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες, για να πάρει ανάσα ο λαός, αντί να πνίγεται στον θάλαμο αερίων που του ετοιμάζουν.

Συγκοινωνούντα...

Τον καπετάνιο που κρατάει γερά το τιμόνι των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων μέσα στις φουρτούνες παρίστανε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «παράλληλα με την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματός μας». Ούτε έκτακτα, όμως, ούτε άσχετα με την υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματος που εφαρμόζουν κυβερνήσεις, Περιφέρειες και δήμοι είναι τα όσα αντιμετωπίζει όλο αυτό το διάστημα ο λαός της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, πιο πριν του Εβρου, της Ρόδου και άλλων περιοχών. Κάθε άλλο: Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που λογαριάζει τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και ως πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι οι «έκτακτες καταστάσεις» που προκαλεί η έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού, αντιπυρικού, αντισεισμικού σχεδιασμού και υποδομών.


... δοχεία

Την ίδια ακριβώς πολιτική έρχονται να υπηρετήσουν και οι μεταρρυθμίσεις όπως αυτή για τον «εκσυγχρονισμό» του αστικού κράτους, η οποία παρουσιάστηκε στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο. Συγκοινωνούντα δοχεία είναι η επιλεκτική «ανικανότητα» και η βραδυπορία του αστικού κράτους στην υλοποίηση μέτρων για την προστασία του λαού, με την ταχύτητα στην υλοποίηση των «θέλω» του κεφαλαίου, τόσο που να απαιτούνται δυο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η ατελείωτη λίστα! Αυτόν τον «δεσμό» προσπαθούν να κρύψουν η κυβέρνηση αλλά και όσοι - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ - κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον λαό ότι γίνεται και η πίτα των κερδών να είναι ολόκληρη και ο ίδιος χορτάτος. ΥΓ. Παρεμπιπτόντως, τις δηλώσεις περί «γρήγορης αντιμετώπισης» και «χρόνων ρεκόρ» για τους πληγέντες θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να τις κάνει με φόντο το Αρκαλοχώρι, όπου χτες έσβηναν «κεράκια» για τα δύο χρόνια στα κοντέινερ μετά τον καταστροφικό σεισμό...


Ούτε δυο Κυριακές

Συνάντηση με τον ΣΕΒ είχε προχτές ο πρωθυπουργός και στην ενημέρωση που ακολούθησε, ανακοινώθηκε πανηγυρικά η προθυμία των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεργοδοτών να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες. Βέβαια, η «προσφορά» τους είναι ήδη γνωστή, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αναλάβει «ανάδοχοι» σε καμένα δάση, πατώντας και μ' αυτόν τον τρόπο πόδι στη μελλοντική διαχείριση του δασικού πλούτου και στην επιχειρηματική εκμετάλλευσή του. Τώρα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες ετοιμάζονται να επιδείξουν την ...αλληλεγγύη τους και στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Υποσχέθηκαν, λοιπόν, ότι θα συμβάλουν στην «επισκευή, ανακατασκευή, αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν υποστεί φθορές», όπως και ότι θα προσφέρουν ορισμένα ποσά στο ταμείο αρωγής που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». «Ξοδεύτηκαν» οι μεγαλοεργοδότες, που σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας! Διαφημίζουν τη φιλανθρωπία τους με τον κλεμμένο ιδρώτα του λαού και πετάνε στους πληγέντες ένα ξεροκόμματο από τα τεράστια κέρδη τους (+90% το 2022 για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο) για να εξωραΐσουν την άγρια αντιλαϊκή πολιτική που τα θρέφει, την ώρα που ολόκληρες περιοχές βουλιάζουν στη λάσπη από την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας. Οσο για τα σχολεία που λένε ότι θα φτιάξουν, σιγά το πράγμα. Δεν πρόκειται να τους στοιχίσει περισσότερα απ' όσα έξτρα κέρδη βγάζουν σε δυο Κυριακές, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους 7 μέρες τη βδομάδα με τον πρόσφατο νόμο Γεωργιάδη.


Τούμπανο

Ο Κρις Σπύρου είναι πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Αθήνας, πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χάμσαϊρ. Κατά καιρούς κάνει διάφορες περαντζάδες από την ελληνική τηλεόραση για να διαφημίσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την «αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα» μονοπωλίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τις προάλλες ήταν καλεσμένος σε εκπομπή της «Ναυτεμπορικής», όπου του ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον Ερντογάν, η Ελλάδα είναι ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι «είναι η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ βάσει των συμφωνιών και βάσει των συνθηκών της σημερινής εποχής». Κανείς δεν πέφτει βέβαια από τον ουρανό, ακούγοντας τον Ελληνοαμερικανό πολιτευτή των Δημοκρατικών να περιγράφει με τέτοιον κυνισμό το ...βάθος της ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Είναι άλλωστε σίγουρος ότι τα όσα λέει, δεν πρόκειται να τα αμφισβητήσει κανείς από τους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους στον ελληνοαμερικανικό στρατηγικό διάλογο και είτε ψήφισαν είτε στηρίζουν τις στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ο κόσμος το 'χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου