Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Ευρύχωρα

 

«Οι δύο κρίσιμες προϋποθέσεις ώστε να μην υπονομευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αφενός η μέγιστη δυνατή κάλυψη της ανοικοδόμησης από ευρωπαϊκούς πόρους και αφετέρου η χρονική κατανομή των αποζημιώσεων, ώστε να μην συγκεντρωθούν εξολοκλήρου σε ένα μόνο έτος. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετες πηγές εσόδων, τακτικές ή έκτακτες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό κόστος». Αυτά γράφει στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες. Βάλτε στην εξίσωση και τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι «τίποτα δεν θα μας οδηγήσει σε μια ανεύθυνη παροχολογία» και ότι «θα μετατρέψουμε κάθε δυσκολία σε ευκαιρία» και η εικόνα είναι πλήρης: Για τα κέρδη του κεφαλαίου και τη δημοσιονομική «σταθερότητα», ο λαός θα φορτωθεί νέα χαράτσια με πρόσχημα την αντιμετώπιση των καταστροφών. Ταυτόχρονα, οι πνιγμένοι και καμένοι θα πρέπει να «ξεγράψουν» κάθε σκέψη για ουσιαστικές και έγκαιρες αποζημιώσεις, μεταθέτοντας τις ελπίδες τους σε κάποιο ψίχουλο από τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια, που αποκλείουν όμως αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και καλλιέργειες. Και το βασικότερο; Λένε στον λαό να «διαλέξει» αν θα ματώνει χωρίς τέλος από τη φοροληστεία ή αν θα αποζημιώνονται οι πληγέντες από την εγκληματική πολιτική του κράτους, με τον «κοινωνικό αυτοματισμό» να πιάνει πάτο. Τόση «ευρυχωρία» για τις λαϊκές ανάγκες έχει η πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που υπηρετούν κυβέρνηση, αστικά κόμματα, Περιφέρειες και δήμοι. Γι' αυτό πρέπει ο λαός να τους «πνίξει», με τις διεκδικήσεις και την ψήφο του στη «Λαϊκή Συσπείρωση» την άλλη Κυριακή.

Προτεραιότητα

Οι εκλογές του Οκτώβρη «καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα», έλεγε την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στην «αξιοποίηση» των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης και την εφαρμογή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που τα συνοδεύουν. Δήμοι και Περιφέρειες προορίζονται να παίξουν ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της στρατηγικής της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Για έναν τέτοιο αναβαθμισμένο ρόλο προϊδεάζει και το νομοσχέδιο - τερατούργημα για τους ΟΤΑ, που έφερε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή. Σ' αυτό προβλέπονται «υπερ-όργανα», όπου την απόλυτη πλειοψηφία θα έχει η παράταξη του δημάρχου (αντίστοιχα του περιφερειάρχη), από τα οποία θα περνάει η έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, η τροποποίηση συμβάσεων, η διαγραφή χρεών κ.ο.κ. Προβλέπει ακόμα τη δημιουργία «κόμβου παρακολούθησης» των επιδόσεων δήμων και Περιφερειών για πιο ασφυκτικό έλεγχο, αλλά και για «στεγανοποίηση» από κάθε λαϊκό αίτημα, ακόμα και με «απαγορευτικό» στις άλλες παρατάξεις να θέτουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Να λοιπόν με ποιον μηχανισμό και για ποιον θα βρεθεί αντιμέτωπος ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών ο λαός. Να και γιατί χρειάζεται ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του, με ενισχυμένη τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τη μόνη εγγύηση στην οργάνωση, στον καθημερινό αγώνα και την αναμέτρηση με την πολιτική του κεφαλαίου.


Προβιές

Εν μέσω απεργίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, ο μεν Τραμπ εμφανίστηκε σε εργοστάσιο στο Μίσιγκαν, όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, ο δε Μπάιντεν έφτασε στο σημείο να πάρει την ντουντούκα σε απεργιακή συγκέντρωση στην ίδια πολιτεία, για να δηλώσει τάχα υποστηριχτής των απεργών και να καλέσει τις εταιρείες να «μοιραστούν» λίγα από τα τεράστια κέρδη τους. Τι κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε συνέχεια εκείνης του Τραμπ, έχει μπουκώσει με τεράστια πακέτα χρηματοδοτήσεων και «κινήτρων» τα αμερικανικά μονοπώλια; Τι κι αν δεν έδωσε στους εργαζόμενους ούτε τα ψίχουλα που υποσχόταν προεκλογικά, όπως τα 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο ή την κανονική και αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών, που δεν είναι κατοχυρωμένη στις ΗΠΑ; Τι κι αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι παρέα απαγόρευσαν την απεργία των σιδηροδρομικών; Με φόντο τις απεργιακές κινητοποιήσεις και ενόψει των προεδρικών εκλογών, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι φοράνε «φιλεργατική» προβιά. Τους ...κυβερνώντες διαδηλωτές, όμως, τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα. Ποιος δεν θυμάται το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση να συμμετέχει με τα μπούνια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και ταυτόχρονα να διαδηλώνει «ενάντια στον πόλεμο»; `Η την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τσακίζει τους εργαζόμενους με το 3ο μνημόνιο και την ίδια ώρα να διαδηλώνει για την Εργατική Πρωτομαγιά; Να υπογράφει «στρατηγικές συμφωνίες» με τις ΗΠΑ και στο Πολυτεχνείο να συμμετέχει στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία; Και επειδή εκλογές έχουμε κι εδώ σε λίγες μέρες, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τον νου τους: Να «μαυρίσουν» όλους αυτούς που μοστράρουν «φιλεργατικές» και «φιλολαϊκές» προβιές, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που είναι γεμάτα πρωτοπόρους αγωνιστές!


Ολα καλά

Προς στιγμήν αγχώθηκαν τα αστικά επιτελεία με τη δίωξη Μενέντεζ για δωροδοκία (πέφτουμε απ' τα σύννεφα τέτοια πράγματα να συμβαίνουν στο λίκνο της αστικής «δημοκρατίας», γνωστή για τις ...«αρχές» και «αξίες» της), με τις αναλύσεις να «δίνουν και να παίρνουν» για το τι θα αλλάξει στα Ελληνοτουρκικά και στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας. Η απάντηση είναι πως τίποτα δεν αλλάζει, ούτε τώρα που μυξοκλαίνε για τον ...φιλέλληνα γερουσιαστή, ούτε πριν, που πούλαγαν «σανό» για τον «Αη Γιώργη που κατατρόπωνε τον καταραμένο όφη», αφού τις εξελίξεις καθορίζουν σταθερά οι ανταγωνισμοί και οι συμβιβασμοί για να διατηρηθεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τα ανάλογα ανταλλάγματα, όπως και τα σχέδια ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή απέναντι στους ανταγωνιστές τους από Κίνα και Ρωσία. Το θρίλερ Μενέντεζ χρειάζεται όμως και ...ποπ κορν. Γι' αυτό ορισμένα «τζιμάνια» θυμήθηκαν πάραυτα πως ο Μενέντεζ «είναι ο Τζόρνταν του ελληνοαμερικανικού λόμπι» (!) αλλά η ομάδα - λέει - έχει κι άλλους. Ποιους; Τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές, που πρότειναν μέσα στο καλοκαίρι να γεμίσουν με αμερικάνικες βάσεις και τα νησιά του Αιγαίου! Οπότε... όλα καλά: Η ευρωατλαντική προπαγάνδα «ξανά προς τη δόξα τραβά», οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά τρέχουν «πιο γρήγορα κι απ' τη σκιά τους» και η χώρα «αναβαθμίζεται» σταθερά σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, με τον λαό στο στόχαστρο.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου