Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Χαμπάρι

 

Σχεδόν μια ώρα κράτησε την Πέμπτη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Κερατσίνι, αλλά υπήρξαν λέξεις που δεν είπε ούτε μία φορά: Ισραήλ, Παλαιστίνη, κατοχή, ΝΑΤΟ, εμπλοκή. Παράξενο, θα σκεφτεί κανείς, αφού η Νο 1 εξέλιξη στην περιοχή και παγκόσμια είναι η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ στον γνωστό ρόλο του χασάπη, με τη στήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Κάνει «τζιζ» όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε αναφορά στο δράμα των Παλαιστινίων. Οχι μόνο επειδή στηρίζει με τα μπούνια και δεσμεύεται από τη «στρατηγική συνεργασία» με το κράτος του Ισραήλ, αλλά και επειδή με το ξεκίνημα της νέας φάσης του πολέμου «κάηκε από τον χυλό», καταδικάζοντας χωρίς ντροπή το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να παλεύει ενάντια στην κατοχή και να διεκδικεί την πατρίδα του. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, τι να πει ο Κασσελάκης; Και καλά ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφομοίωσε ακόμα τα ΣΥΡΙΖΑίικα «τόλουπ» για να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Ο πρώην όμως, που πήγε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το ...λίκνο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, δεν πήρε χαμπάρι ότι στην Παλαιστίνη γίνεται σφαγή, για να πει μια κουβέντα στη ...βαρυσήμαντη ομιλία του; Το «ξέχασε» κι αυτός το Ισραήλ και περιορίστηκε σε κάτι αμπελοφιλοσοφίες, όπως ότι με τον ρατσισμό και το μίσος «δεν πρόκειται να λύσουμε κανένα πρόβλημα, ούτε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ούτε στο Κόσοβο, ούτε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ούτε φυσικά στις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Ετσι, για να μη μείνουν και οι Παλαιστίνιοι με την απορία τι φταίει και ...εξαϋλώνονται κατά εκατοντάδες.

Αξίες

«Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς πρόσβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ασφάλεια. Πρέπει όλες οι χώρες της Συμμαχίας να έχουν μια σαφή καθαρή θέση στο πεδίο», έλεγε τις προάλλες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, δίνοντας σήμα για «επί του πεδίου» στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις αμερικανοΝΑΤΟικές ...«αξίες», λοιπόν, οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να έχουν δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια, πόσο μάλλον να ζουν σε ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Εξ ου και το ΝΑΤΟ δεν έχει «θιχτεί» τόσα χρόνια από τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή. Τόσο σάπιες και υποκριτικές είναι οι αξίες του ΝΑΤΟ... Και δεν χρειαζόταν βέβαια η νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή για να το καταλάβουν οι λαοί, έχοντας ζήσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, την κάλυψη της εγκληματικής κατοχής στην Παλαιστίνη, αλλά και τις πλάτες στη «σύμμαχο» Τουρκία για το Κυπριακό.


Ούτε μήνας

Πριν λίγες βδομάδες, στις 4 Σεπτέμβρη, έγινε στη Λευκωσία η 9η τριμερής συνάντηση των κυβερνήσεων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με στόχο την εμβάθυνση της στρατηγικής τους σχέσης. Στη διακήρυξή τους έγραφαν: «Επαναβεβαιώσαμε επίσης την αξία του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα μεταξύ άλλων στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (...) Η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου, πράγμα αδιανόητο μόλις πριν από λίγα χρόνια, υπόσχεται μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή». Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε και η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος μιας γενικευμένης σύρραξης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο. Να λοιπόν πόση αξία έχουν οι διακηρύξεις περί «ασφάλειας και ευημερίας» από εκείνους που με το άλλο χέρι «ταΐζουν τη φωτιά» του πολέμου, της κατοχής, της φτώχειας, της προσφυγιάς: Λιγότερη κι απ' το χαρτί όπου γράφονται.


Απελπισία

«Είναι ο έβδομος βομβαρδισμός της Χαμάς (...) Για ένατη φορά σήμερα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον ανταποκριτή μεγάλης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας και εβδομαδιαίας εφημερίδας στο Ισραήλ, από την πόλη Ασκελόν. Μόνο που «το σκηνικό που επαναλαμβάνεται» μάλλον είναι ...όντως σκηνικό και οι «δραματικές εικόνες» που μεταδίδει δείχνουν από την είσοδο του νοσοκομείου να μπαίνουν οι ίδιοι «τραυματίες» ...και στον έβδομο και στον ένατο βομβαρδισμό. Δεν περιμέναμε βέβαια καμιά σκηνοθεσία για Οσκαρ από το Γραφείο Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, που όπως μαθαίνουμε σε άλλο βίντεο οργανώνει την «ανταπόκριση» από τους «τόπους των φριχτών εγκλημάτων». Αλλά το να βασίζεται όλη η ευρωατλαντική προπαγάνδα - που ξεφορτώνεται με το τσουβάλι αυτές τις μέρες για να δικαιολογήσει τα διαχρονικά εγκλήματα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού - σε fake news της πλάκας φανερώνει, εκτός των άλλων, και την απελπισία τους. Αμα ήταν, πάντως, αντί για ειδήσεις βλέπαμε και Netflix...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου