Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

UEFA Μεροληπτικές ευαισθησίες για τη Μέση Ανατολή


Πηγή: Associated Press

 

 Στην πλευρά του Ισραήλ στέκεται ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, με τον Σλοβένο να στέλνει επιστολή εκ μέρους της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής κοινότητας στον ομόλογό του στην Ισραηλινή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. «Εκ μέρους της UEFA και της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής κοινότητας, γράφω για να εκφράσω τη βαθιά μας θλίψη για τις τραγικές πράξεις βίας που συνέβησαν την περασμένη βδομάδα στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών», αναφέρει αρχικά. Παράλληλα απεύχεται να συμβούν παρόμοια συμβάντα στο μέλλον, συντάσσεται με τα θύματα και τις οικογένειές τους τις δύσκολες αυτές στιγμές, ενώ κλείνοντας αποκαλεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «αφάνταστη τραγωδία» και προσεύχεται «να επουλωθούν αυτές οι βαθιές πληγές, για έναν κόσμο όπου τέτοιες παράλογες πράξεις βίας δεν έχουν θέση».

Απαγορευμένη η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως τόσο ο νυν πρόεδρος της UEFA όσο και διαχρονικά οι διοικήσεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει σε καμία περίπτωση την ίδια ευαισθησία απέναντι στην τραγωδία που βιώνει εδώ και δεκαετίες ο Παλαιστινιακός λαός, ενάντια στην κατοχή και τις σφαγές αμάχων από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Αντίθετα, οι κινήσεις συμπαράστασης στον αγώνα των Παλαιστινίων, στα γήπεδα, ουκ ολίγες φορές έχουν ποινικοποιηθεί από την UEFA, με επιβολή τιμωριών σε βάρος οπαδών και συλλόγων που έχουν ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων. Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις: Το 2022 η UEFA επέβαλε κυρώσεις στην Παρί Σεν Ζερμέν, επειδή οι οπαδοί της ύψωσαν πανό με μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης, στο ματς με τη Μακάμπι Χάιφα στο «Παρκ Ντε Πρενς». Για τον ίδιο λόγο, πριν μερικά χρόνια, το 2016, επέβαλε πρόστιμο 10.000 ευρώ στη σκοτσέζικη Σέλτικ για τον λόγο ότι οι οπαδοί της ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης στον αγώνα με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Στην Ελλάδα, παλιότερα, την τιμωρία (χρηματικό πρόστιμο) της UEFA είχε γνωρίσει και η ΑΕΚ, λόγω εμφάνισης παλαιστινιακής σημαίας στις εξέδρες του παλιού γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις όπου η UEFA ...εξοργίστηκε με οπαδούς και ομάδες που έδειξαν τη συμπαράστασή τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» 13/10/23

Από τον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της Σέλτικ
Από τον τελευταίο εντός έδρας αγώνα της Σέλτικ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου