Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, κόντρα στην εμπορευματοποίηση

 

Στις 29 και 30 Νοέμβρη η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ | Κοινός βηματισμός και κινητοποιήσεις των υγειονομικών με σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα

 

Βδομάδα αποφασιστικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για την Υγεία θα είναι η ερχόμενη, με εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, μαζί με τους νοσοκομειακούς και συνολικά τους υγειονομικούς να βγαίνουν στους δρόμους, ενάντια στην κατάρρευση των νοσοκομείων.

Σταθμό στις κινητοποιήσεις αποτελεί η 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία ήδη αγκαλιάζεται από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και γίνεται αφορμή για κοινές κινητοποιήσεις εκείνες τις μέρες. Στην αιχμή των διεκδικήσεων βρίσκονται τα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ξεχωρίζοντας τις προσλήψεις προσωπικού και τη χρηματοδότηση. Διεκδικήσεις που βρίσκονται στον αντίποδα των σχεδιασμών της κυβέρνησης, που φέρνει τα ιδρύματα σε αδιέξοδο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντιδραστικού «νέου ΕΣΥ», με λουκέτα και συγχωνεύσεις αλλά και με ένταση της επιχειρηματικής δράσης που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Στις κινητοποιήσεις ξεχωρίζει επίσης η αντίθεση στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση (βλ. και σελ. 23), με τους εργαζόμενους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις δομές απεξάρτησης να είναι στο «πόδι» απαιτώντας την απόσυρσή του.

Από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί στις 30 Νοέμβρη

«Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι για να μη βρει στο "ταβάνι" των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας!», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ, καλώντας στη μεγάλη απεργία και τονίζοντας: «Η οικονομία της χώρας αντέχει για να δίνει 7 δισ. σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, παιδιά, γυναίκες, τους ασθενείς και τους συναδέλφους μας στη Γάζα, που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, και δεν αντέχει να αυξήσει τους μισθούς μας, να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονους όρους;».

«Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δεν θα γίνει η απώλεια συνήθεια», διαμηνύει στην ανακοίνωσή της, ενώ στις 30 Νοέμβρη, δεύτερη μέρα της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Την πρώτη μέρα απεργίας, στις 29 Νοέμβρη, τον λόγο έχουν σωματεία και μαζικοί φορείς που συντονίζουν τις δράσεις τους με τους υγειονομικούς, οργανώνοντας μια σειρά πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.

Δυτική Αθήνα, Πειραιάς, Ανατολική Αττική στους δρόμους

Στην Αττική, συλλαλητήρια προγραμματίζονται σε Πειραιά, Περιστέρι και Ανατολική Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, στον Πειραιά, πάνω από 30 είναι τα σωματεία και φορείς που καλούν σε μεγάλο παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 29 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κοραή. Οι δεκάδες φορείς που πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού πριν από λίγες μέρες παίρνουν τη σκυτάλη από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τόσο στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου μπροστά στο αδιέξοδο των ελλείψεων προσωπικού η Διοίκηση πασάρει τον αξονικό τομογράφο σε ιδιώτες, όσο και στο «Μεταξά», όπου οι απανωτές αποχωρήσεις τινάζουν «στον αέρα» ακόμα και τη λειτουργία της Μονάδας Μαστού.

Στο Περιστέρι, στις 29 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, για την Υγεία του λαού ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας, με τα σωματεία να θέτουν στο επίκεντρο τη δραματική κατάσταση στο «Αττικόν», στο Δαφνί, στα ΚΥ και τις άλλες δομές της περιοχής. Διεκδικούν την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Λοιμωδών», πλήρους στελεχωμένου και εξοπλισμένου, την ενίσχυση του «Αττικόν», αλλά και να μην προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που οδηγεί στο κλείσιμο του Δαφνίου και του «Δρομοκαΐτειου». Επίσης, μέτρα για την ΠΦΥ, με δημιουργία και ενίσχυση των ΚΥ κ.λπ.

Κινητοποίηση επίσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην πλατεία του Γέρακα, για τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας στην Ανατολική Αττική, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη φορέων, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής. Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν ανάμεσα σε άλλα η υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας και οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η ανάγκη δημιουργίας δημόσιου νοσοκομείου, η υποβάθμιση της Υγείας για τα λαϊκά στρώματα συνολικά. Ομόφωνα αποφασίστηκε να συνεχιστεί η πλατιά ενημέρωση για την οξυμένη κατάσταση, καθώς επίσης να γίνει κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Νοέμβρη.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία 29-30/11 και στις απεργιακές δράσεις στη Θεσσαλονίκη κάλεσαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Παρασκευή.

Η ΕΝΙΘ προγραμματίζει απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 29/11 στις 11 π.μ., στην πύλη του «Ιπποκράτειου» και συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη 30/11.

Παράλληλα διοργανώνει συλλαλητήριο για την Υγεία την Τετάρτη 29/11 στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, και καλεί να σταθούν στο πλευρό τους όλα τα σωματεία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Ηδη δεκάδες σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το πρωί, οι νοσοκομειακοί γιατροί ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους υγειονομικούς στα νοσοκομεία της Γάζας, που συνεχίζουν να προσφέρουν με τις τιτάνιες προσπάθειές τους στην περίθαλψη του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα Υγείας στη χώρα μας, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, ανέδειξε ότι είναι χειρότερη από ποτέ. Οπως είπε, «τα τεράστια κενά που υπάρχουν και αγγίζουν το 30% δεν είναι απλά νούμερα, αλλά έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και την υγεία των ασθενών μας.

Για παράδειγμα, στο "Παπανικολάου" αντί για 26 αναισθησιολόγους που θα έπρεπε να υπάρχουν σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου (χρειάζονται 40 για την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου με ασφάλεια) αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 7 μόνιμοι ειδικοί αναισθησιολόγοι και προκηρύχθηκαν μόλις 4 θέσεις. Αυτό έχει ως συνέπεια να λειτουργούν μόλις 4-5 από τις 11 χειρουργικές αίθουσες, αυξάνοντας τις αναμονές σε έναν μήνα για τα οξέα και για τα λιγότερο οξέα περιστατικά έως και 2 χρόνια».

Σε νέα κινητοποίηση με αίτημα δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πλήρως στελεχωμένα, καλούν σωματεία και φορείς της Εδεσσας την Κυριακή 26/11, στις 12 το μεσημέρι στους Μικρούς Καταρράκτες.

Συνέχεια στον παγκρήτιο ξεσηκωμό

Καθημερινά αυξάνονται οι αποφάσεις συμμετοχής σωματείων και φορέων για το μεγάλο παγκρήτιο συλλαλητήριο υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας της Κρήτης, στις 30 Νοέμβρη στις 11 π.μ στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Ηδη σύσσωμα τα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε όλο το νησί αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων της Κρήτης, με προκήρυξη στάσης εργασίας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ενώ πραγματοποιούνται συσκέψεις συντονισμού ανά νομό για την οργάνωσή της.

Σε Κάρυστο - Ιστιαία

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρύστου και του ΚΥ Ιστιαίας καλούν σωματεία και φορείς των δύο περιοχών της Εύβοιας την Τετάρτη 29 Νοέμβρη, στηρίζοντας τη διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών.

Στην Κάρυστο, μετά τη μαζική συγκέντρωση διεκδίκησης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και εκπροσώπων από 30 φορείς και συλλόγους της περιοχής, διοργανώνεται νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στη 1 μ.μ. στην είσοδο του Νοσοκομείου Καρύστου.

Συνέχεια στον αγώνα τους για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας δίνουν και τα σωματεία και οι φορείς στον δήμο Ιστιαίας Αιδηψού της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης την Τετάρτη 29 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ιστιαίας.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου