Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ Τα ίδια και τα ίδια αποσπασματικά μέτρα για τη λεγόμενη οπαδική βία


Πηγή: Eurokinissi
 
 
Τα ίδια και τα ίδια αποσπασματικά μέτρα, τα οποία κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί έχοντας αποδείξει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δράση εγκληματικών ομάδων που δρουν υπό την προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που ελέγχουν τον αθλητισμό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης της λεγόμενης οπαδικής βίας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι όλοι οι αγώνες της Super League 1 θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φλεβάρη. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Ακόμη, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, «το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας», όπως αναφέρθηκε. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League «για προφανείς λόγους ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα», σημειώθηκε. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Πέμπτης του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι Χάιφα και του ΠΑΟΚ με την Ελσίνκι θα γίνουν με κόσμο.

Ωστόσο, τα περισσότερα επεισόδια γίνονται εκτός γηπέδων ή ακόμη και σε άσχετα αγωνίσματα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συνέβησαν την περίοδο της πανδημίας, που αρχικά υπήρχε απαγόρευση εισόδου και στη συνέχεια περιορισμένη παρουσία φιλάθλων, καθώς σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στους δρόμους στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ο Άλκης Καμπανός και ο Μιχάλης Κατσουρής δολοφονήθηκαν έξω από τα γήπεδα, ενώ ο αστυνομικός στου Ρέντη χτυπήθηκε έξω από το γήπεδο και μάλιστα σε αγώνα βόλεϊ. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μέχρι τις 12 Φλεβάρη «θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου».

Μέχρι τις 12 Φλεβάρη θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί και να λειτουργούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA, στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1. Επίσης, θα λειτουργήσει σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Πρόκειται για δύο μέτρα που έχουν εξαγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Ανακοινώθηκε ακόμη πως αύριο, Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γ.  Βρούτσης, θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη και θα ζητήσουν «την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο».

Οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας. «Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα», όπως ειπώθηκε λες και δεν είναι πασιφανές ότι πίσω από τους οπαδικούς στρατούς βρίσκονται οι επιχειρηματίες που λυμαίνονται τις αθλητικές ομάδες για να εξυπηρετούν τα δικά τους επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. 

 

902gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου