Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Εσπασε...

 

«Πίσω Γιάννη τα καράβια» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος φαίνεται πως μέτρησε τις αντιδράσεις από τις αρχικές απαράδεκτες δηλώσεις του και την Πέμπτη «μαζεύτηκε» άρον άρον. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, εν αναμονή των μπλόκων στη Θεσσαλία και αλλού, ο Λ. Αυγενάκης είχε μιλήσει για «κινητοποιήσεις με συγκεκριμένη κομματική προέλευση» από «στελέχη που ζουν και θρέφονται από τις κινητοποιήσεις - κατά βάση του ΚΚΕ (...)». Εκανε, επίσης, υποτιμητικά λόγο για «ασυνάρτητες κραυγές» και «βραχυκύκλωμα αιτημάτων» σε ζητήματα που το υπουργείο έχει τάχα δρομολογήσει λύσεις, ενώ για όλα τα υπόλοιπα παρέπεμψε στο «master plan» που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για την «ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας». Την Τετάρτη οι Θεσσαλοί αγρότες, ξεκινώντας τις κινητοποιήσεις, οδήγησαν πάνω από 1.000 τρακτέρ σε κόμβους της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και των Τρικάλων, ενώ έδειξαν την αποφασιστικότητά τους όταν η αστυνομία απρόκλητα τους επιτέθηκε στον Ε65. Η αγανάκτηση για την εγκατάλειψη από το κράτος και η αγωνία για την επιβίωση αυξάνουν τη μαχητικότητα και πυροδοτούν ανάλογες κινητοποιήσεις και στην υπόλοιπη χώρα. Φαίνεται λοιπόν ότι τα μηνύματα αυτά «ταξίδεψαν» γρήγορα έως την Αθήνα και έκαναν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να το ξανασκεφτεί και να ανασκευάσει. Οπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, κατανοεί «πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες μας στους δρόμους» και «είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε διάλογο. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν αποποιηθήκαμε των ευθυνών μας». Από Δευτέρα σε Πέμπτη, μεγάλη ...πρόοδος για τον υπουργό, που άφησε το μαστίγιο και έπιασε το καρότο, βλέποντας πως δεν πιάνουν οι τσαμπουκάδες και οι συκοφαντίες σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

Διαρροή

Η «διαρροή» στρατιωτικών από το Πολεμικό Ναυτικό τείνει να εξελιχθεί σε αιμορραγία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το γεγονός. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή», το προσωπικό στο Πολεμικό Ναυτικό έχει μειωθεί κατά επιπλέον 10% μόνο τη διετία 2022 - 2023, ενώ οι παραιτήσεις συνεχίζονται, όπως δείχνει και η περίπτωση της φρεγάτας που ετοιμάζεται να αποπλεύσει για Ερυθρά Θάλασσα. Ειδικά στις φρεγάτες, η δυναμικότητα είναι μόλις στο 60%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των αποστολών και την καταπόνηση του προσωπικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Πολιτικού Ναυτικού, ακόμα κι αν σταθεροποιηθεί ο αριθμός στα σημερινά επίπεδα, η αποκατάσταση στα θεμιτά όρια θα χρειαστεί πάνω από 10 χρόνια, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για το πώς θα στελεχωθούν με επάρκεια οι νέες φρεγάτες. Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Μια διάχυτη δυσαρέσκεια μεταξύ των στρατιωτικών του Πολεμικού Ναυτικού για τις συνθήκες της υπηρεσίας τους, που επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο. Σ' αυτό παίζουν ρόλο και οι εντατικότερες ΝΑΤΟικές ασκήσεις και αποστολές, όσο στην περιοχή μας χτυπάνε πιο δυνατά τα τύμπανα του πολέμου. Η λίστα που δημοσιεύει κατά καιρούς ο «Ριζοσπάστης» με τις ελληνικές φρεγάτες σε αρμάδες του ΝΑΤΟ, είναι αποκαλυπτική και προσθέτει ψηφίδες στη μεγάλη εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Τα δικαιώματα των στρατιωτικών σε αξιοπρεπείς συνθήκες υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης και της αμοιβής τους, αποτελούν πεδίο διεκδίκησης, όπως και η ανάγκη να σταματήσει κάθε συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές, να μη φύγει κανένα ελληνικό πλοίο για την Ερυθρά Θάλασσα.


Προοπτικές...

Για 6 στα 10 νοικοκυριά το εισόδημα του μήνα επαρκεί μόνο για 19 μέρες, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Το λειψό έτσι κι αλλιώς εργατικό - λαϊκό εισόδημα όχι απλά αιμορραγεί, αλλά γίνεται «καπνός» αρκετές μέρες πριν τελειώσει ο μήνας, αντιμέτωπο και με το τεράστιο κύμα ακρίβειας. Μάλιστα ο συγκεκριμένος δείκτης είναι στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων, επιβεβαιώνοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης, τα διάφορα «pass» και τα «καλάθια» δεν κάνουν ούτε για «ασπιρίνη» και σε καμιά περίπτωση δεν βάζουν φρένο στην επιδείνωση της κατάστασης για τις λαϊκές οικογένειες. Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται, όπως οι αλυσίδες τροφίμων, αλλά και τα σούπερ μάρκετ, που είναι ανάμεσα στις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του περασμένου χρόνου. Είναι κι αυτά από τα «καλά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των πολλών «προοπτικών» της ελληνικής οικονομίας. Από τη μία οι λαϊκές οικογένειες να αγωνιούν για το πώς θα βγει ο μήνας και από την άλλη το κεφάλαιο να έχει βρει ...«τον μήνα που τρέφει τους έντεκα».


... και κρυάδες

Αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά. Για παράδειγμα, 1 στα 5 νοικοκυριά (21,7%) δήλωσε πως κάποιο μέλος του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά (9,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, ενώ από τα νοικοκυριά που έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο, το 20% καταβάλλει τις δόσεις με καθυστέρηση και το 10% έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες. Τέλος, πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά (26,2%) καθυστερεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα και το 21,8% τους λογαριασμούς θέρμανσης. Τραγική ειρωνεία: Την ίδια ακριβώς μέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι από 1η Φλεβάρη θα λειτουργήσει ο θεσμός του «ενεργειακού μεσολαβητή», προφανώς ως κυματοθραύστης για την «κρυάδα» που τρώνε κάθε μήνα τα λαϊκά νοικοκυριά, παραλαμβάνοντας τον λογαριασμό του ηλεκτρικού και της θέρμανσης.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου