Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

Τελικά φταίει... ο ασθενής!

 

Με μια προκλητική «ξεπέτα» προσπάθησε ο Αδ. Γεωργιάδης να προσπεράσει την υπόθεση με τον 72χρονο από το Ηράκλειο, που βρήκε τοίχο στην προσπάθεια να ξεκινήσει θεραπεία για τον καρκίνο και απελπισμένος κατέληξε να αυτοκτονήσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι όλα δούλεψαν ρολόι: Το φάρμακο που χρειαζόταν ο καρκινοπαθής ήταν σε έλλειψη «για μερικές μέρες», αλλά τελικά βρέθηκε και πλέον η εισαγωγή του γίνεται κανονικά. Οπότε, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οσο για την εξέταση με το pet scan, ο υπουργός είχε κι εδώ έτοιμη τη δικαιολογία. Οπως δήλωσε, η συγκεκριμένη είναι «μια πολύ βαριά εξέταση» και «δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να έχει πληθώρα pet scan». Κι εδώ, λοιπόν, όλα καλά καμωμένα. Ποιος φταίει λοιπόν για την απελπισία αυτού του ανθρώπου; Μάλλον ο ίδιος ο ασθενής, αν ερμηνεύσουμε τη δήλωση του υπουργού ότι «είχαμε κλείσει ραντεβού για να λάβει τη θεραπεία του στις 4/3. Εκείνος δεν προσήλθε και είχε ειδοποιηθεί και ηλεκτρονικά. Του κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα όπου τελικά δεν προσήλθε». Κακό του κεφαλιού του δηλαδή...

Ούτε κουβέντα δεν είπε ο υπουργός για το γεγονός ότι επί δύο μήνες ο καρκινοπαθής έψαχνε τη θεραπεία του και δεν την έβρισκε, υποφέροντας από τους πόνους και την απελπισία. Οπως δεν έβρισκε και pet scan για να διαπιστώσει αν υπάρχει διασπορά του καρκίνου και τι άλλη θεραπεία χρειαζόταν. Στενοί συγγενείς του καταγγέλλουν ότι σ' αυτό το διάστημα ο όγκος μεγάλωσε και έγινε ανυπόφορος, ενώ έπρεπε να τρέξει (και να πληρώσει) στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και για τα στοιχειώδη. Οι καταγγελίες αυτές δεν είναι άγνωστες ούτε πρωτόγνωρες. Η πλειοψηφία των καρκινοπαθών έχουν να διηγηθούν μια τέτοια ιστορία. Το απονενοημένο διάβημα αναδεικνύει τελικά την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, από την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κι όσο περισσότερο πασχίζουν να την εξωραΐσουν ο υπουργός και η κυβέρνηση, ενοχοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους άρρωστους, τόσο εκτίθενται για τις εγκληματικές ευθύνες τους στην ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων, καρκινοπαθών και μη.


Εμπλοκή...

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, η χώρα μας είναι σε πόλεμο. Η αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά, σε εμπόλεμη δηλαδή ζώνη, αποτελεί την έμπρακτη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια στους Χούθι της Υεμένης και στις δυνάμεις που τους στηρίζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο να γενικευτεί η σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή. Το χτεσινό περιστατικό με την εμπλοκή της φρεγάτας σε επίθεση drone δείχνει τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχει το πλήρωμα και που θα μεγαλώνει όσο η ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή ρίχνει «λάδι στη φωτιά». Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταγγέλλει την εμπλοκή, προειδοποιεί για τους κινδύνους και απαιτεί να γυρίσουν τώρα πίσω η φρεγάτα και οι άλλες ελληνικές δυνάμεις από τις ΝΑΤΟικές αποστολές, σημαίνοντας συναγερμό στον λαό, στα συνδικάτα και τους φορείς του κινήματος.


... και ομοβροντία

Η ομοφωνία όλων των άλλων κομμάτων στον εγκληματικό ΝΑΤΟικό σχεδιασμό δεν εκφράζεται μόνο με τη συναίνεσή τους στην αποστολή της φρεγάτας, ή με τη στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αλλά και με την ομοβροντία τους ενάντια στο ΚΚΕ. Αυτή που παρακολουθήσαμε και πρόσφατα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή. Η συντονισμένη επίθεση πρέπει να προβληματίσει όσους αναζητούν τη «μεγάλη εικόνα» πίσω από αφορμές και προσχήματα. Πραγματική αιτία είναι - μεταξύ άλλων - η συνεπής στάση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, που βρίσκει μεγάλη απήχηση στον λαό και στους στρατευμένους. Γι' αυτό τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ ξεσαλώνουν ενάντια στο ΚΚΕ όσο βαθαίνει η εμπλοκή, με τη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και βέβαια κάτω από το ...άγρυπνο μάτι των «συμμάχων». Γι' αυτό αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ενορχηστρώσει την αντι-ΚΚΕ επίθεση, την ώρα που, με πρωταγωνίστρια την κυβέρνηση, η χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου. Αν νομίζουν ότι έτσι θα μείνουν άβρεχτοι από τη λαϊκή οργή, ας αλλάξουν πλευρό.


Μαύρα μαντάτα

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας για την «πράσινη μετάβαση» του ακτοπλοϊκού στόλου παρουσίασε ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης. Βέβαια, το πρωτόβουλο πνεύμα της κυβέρνησης για τη στήριξη των εφοπλιστών δεν χρειάζεται διαφήμιση. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην εθελοντική φορολογία και τις δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Τώρα, οι ακτοπλοϊκές ετοιμάζονται να «τσιμπήσουν» νέες επιδοτήσεις για την αναβάθμιση του στόλου, στέλνοντας ξανά τον λογαριασμό στον λαό. Ηδη - όπως αναφέρεται - έχουν εξασφαλιστεί 80 εκατ. από το ΕΣΠΑ, ενώ συζητιούνται προτάσεις και για το Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα, τα ναύλα στην ακτοπλοΐα τραβούν την ανηφόρα, ενώ τα εισιτήρια επιβαρύνονται και με νέους «πράσινους φόρους», όπως αυτόν για το εμπόριο ρύπων. Συμπέρασμα; Πράσινα πλοία (και κέρδη) για τους εφοπλιστές, μαύρα μαντάτα για τους ταξιδιώτες. Τα «προεόρτια» άλλωστε έχουν ήδη ξεκινήσει, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, όπου προβλέπονται τιμές - φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου