Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Ο ΓλυκαΝΑλαΤΟς…

 

 

Του Ελισαίου Βαγενά*

Η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ έξω από την Ελληνική Βουλή ενόχλησε αφάνταστα τον γνωστό δημοσιογράφο Ι. Πρετεντέρη όχι απλώς γιατί χιλιάδες κόκκινες σημαίες πλημμύρισαν το Σύνταγμα, άλλωστε είναι γνωστό πως βγάζει σπυράκια σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση, αλλά και γιατί η συγκέντρωση έσπασε τη «σιγή νεκροταφείου» και τα έβαλε με το «ποτάμι» της παραπληροφόρησης για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ, στους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ σέρνει τη χώρα.

Έτσι, αυτός ο λαμπερός αστέρας της ελληνικής δημοσιογραφίας αποφάσισε να καταπιαστεί με το ζήτημα, εκφράζοντας αρχικά ως εξής την αθώα του έκπληξη: «Ομολογώ ότι έως τώρα δεν ήξερα πως εμπλέκομαι σε κάποιον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

«Τι το πιο σύνηθες», θα αναλογιστούμε. Γιατί είναι αλήθεια πως κι αυτός ακόμη ο πρωθυπουργός «μας», όπως ο ίδιος φρόντισε να μας ενημερώσει, δεν είχε πολυκαταλάβει για τον πόλεμο, μέχρι που άκουσε τις βόμβες να πέφτουν εκεί στην Οδησσό...

Τι κι αν έχει στείλει όπλα εκατοντάδων εκατομμυρίων (τεθωρακισμένα, πυραύλους και κάθε είδους πυρομαχικά κ.ο.κ.) στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, όπλα που χρυσοπλήρωσε ο λαός μας, υποτίθεται «για την άμυνα της πατρίδος».

Τι κι αν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Γ. Μπορέλ, δήλωσε πως η ΕΕ χρηματοδοτεί τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας με 138 δισεκατομμύρια ευρώ, που «αντλήθηκαν» από τις «τσέπες» των Ευρωπαίων (μεταξύ αυτών και των Ελλήνων) φορολογούμενων.

Τι κι αν το ΝΑΤΟ περικυκλώνει με βάσεις και στρατεύματα τη Ρωσία και κάνει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια, εξετάζοντας και τη χρήση πυρηνικών όπλων, «παίζοντας» μαζί με τη ρωσική ηγεσία στο παιχνίδι του τρόμου.

Τι κι αν η χώρα μας μετατράπηκε με τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ σε μια μεγάλη πολεμική «σφηκοφωλιά», που σαν «μαγνήτης» τραβά τα πυρά των αντιποίνων της απέναντι πλευράς.

Τι κι αν ο «σύμμαχος» Μακρόν προετοιμάζει τους λαούς της Ευρώπης για αποστολή και ευρωπαϊκών στρατευμάτων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πέρα από τους μισθοφόρους και συμβούλους, που ήδη βρίσκονται εκεί.

Για όλα αυτά χαμπάρι δεν έχει πάρει ο κ. Πρετεντέρης ή όπως λέει ο λαός είναι κι αυτός «στην κοσμάρα του».

Αντίθετα, εκείνο που ωστόσο έπεσε στην αντίληψή του ήταν πως «η Ρωσία του Πούτιν μπούκαρε να καταλάβει την Ουκρανία και οι Ουκρανοί υπερασπίζονται την πατρίδα τους».

Είναι βλέπετε υπερβολή να ζητάς από τον λαμπερό αυτό «αστέρα της δημοσιογραφίας» να γνωρίζει έστω τη ρήση του μεγάλου θεωρητικού του πολέμου, του Κλαούζεβιτς, που αποδέχτηκαν και οι μαρξιστές διανοητές, πως «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα, βίαια, μέσα».

Ακόμη, όμως και τότε θα μπορούσε ο συγκεκριμένος, εάν δεν τον διέτρεχε μια αθεράπευτη εμπάθεια κατά του ΚΚΕ, να πρόσεχε την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα μάθαινε μέσα σε λίγη ώρα αρκετές αλήθειες για τις αιτίες, αλλά και την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στον οποίο εμπλέκεται και η χώρα μας για συμφέροντα αντιλαϊκά, που ο ίδιος εξυπηρετεί με το δημοσιογραφικό «πενάκι» του.

Αλλά, βέβαια, υπάρχουν κι ελαφρυντικά, μιας κι όταν βρίσκεσαι κλεισμένος στη «γυάλα» του συστήματος, οι «κεραίες» σου δεν πιάνουν παραπάνω από αυτά που επιτρέπει η εμβέλεια της αμερικανικής, άντε και της ισραηλινής πρεσβείας. Να, γιατί κι ο κ. Πρετεντέρης σημειώνει στο ίδιο άρθρο πως «επίσης γνώριζα ότι η Χαμάς μπούκαρε στο Ισραήλ (…) και στη συνέχεια το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα». Ο δυστυχής δεν έχει καν «πάρει πρέφα» πως εδώ και 70 χρόνια το Ισραήλ έχει εισβάλει, κατέχει τα εδάφη της Παλαιστίνης, καταπιέζει έναν ολόκληρο λαό, έχει επιβάλει καθεστώς απαρτχάιντ στον λαό της Παλαιστίνης και θεωρεί πως όλα ξεκίνησαν με την επίθεση της Χαμάς...

Γνωρίζουμε, όμως, πως κατά βάθος ο γνωστός δημοσιογράφος προσπάθησε να είναι αντικειμενικός ή έστω κάτι «πήρε το αυτί του», όπως γράφει για τις «γεωπολιτικές ανησυχίες του ΚΚΕ», αλλά κατά την εξυπνακίστικη δήλωσή του προτιμά «τις άλλες ιστορίες με τους sugar daddies». Τον καταλαβαίνουμε! Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, μιας και η σαπίλα του συστήματος πάντα «ταιριάζει γάντι» με τη διαφθορά, όπως «ο τέντζερης με το καπάκι».

* Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου