Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Εγκληματική πολιτική - δαδί αναμμένο

 

Ενα μαύρο πέπλο απλώνεται σε τεράστιους όγκους βουνών στη Σέριφο. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά της Σταμάτας. Στην Κερατέα η φωτιά κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις. Στη Ριτσώνα είχαμε άλλο ένα βιομηχανικό ατύχημα, με πυρκαγιά που κατακαίει εργοστάσιο ανακύκλωσης δηλητηριάζοντας την περιοχή. Τα παραπάνω έγιναν σε μόλις δύο μέρες, ενώ από χτες καίει η φωτιά σε Ζάκυνθο και Χίο.

Κι όμως, μια τέτοια τεράστια καταστροφή που συνέβη σε μόλις δύο 24ωρα αντιμετωπίζεται με μια τεράστια πρόκληση από την κυβέρνηση, παραπέμποντας ξανά στη λογική της «ατομικής ευθύνης» και των «ακραίων συνθηκών»: «Ακαθάριστα οικόπεδα» και «άνεμοι» έφεραν τις πυρκαγιές, γράφουν ξανά από χτες τα «παπαγαλάκια» υπηρετώντας την προπαγάνδα της.

* * *

Κι ενώ είμαστε ήδη μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, τα παραπάνω δείχνουν για μια ακόμα φορά την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους, την εχθρότητά του απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Γιατί και φέτος αποδείχθηκε ότι τα μέτρα ουσιαστικής πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται πριν την αντιπυρική περίοδο, δεν είναι «επιλέξιμα», κόβονται στον «προκρούστη» του κόστους - οφέλους, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον καθαρισμό των οικοπέδων: Αφού φορτώθηκε στους ιδιοκτήτες κάθε ευθύνη, αφού έτρεξαν να «ξυρίσουν» οικόπεδα και άλλες εκτάσεις, το κράτος τόσο κεντρικά όσο και τοπικά αποδείχθηκε «ανίκανο» να περισυλλέξει την καύσιμη ύλη που συγκεντρωνόταν σε δρόμους και σοκάκια, πέριξ κάδων σκουπιδιών κ.ο.κ.

Και πάνω σ' αυτή την επιλεκτική «ανικανότητα» στρώνεται το έδαφος για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών, όπως άλλωστε ήδη είναι διακηρυγμένος στόχος συνολικά για τη διαχείριση των δασών, για την αξιοποίηση της βιομάζας.

* * *

Αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα και τις αιτίες της ανέδειξε και φέτος έγκαιρα το ΚΚΕ, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωτικές λαϊκές διεκδικήσεις για πραγματικά μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, ενόψει μιας ακόμα δύσκολης περιόδου.

Το ΚΚΕ, όταν η κυβέρνηση καθησύχαζε ή αδιαφορούσε, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με Ερώτηση που κατέθεσαν από τον Απρίλη ακόμα οι βουλευτές του Κόμματος και η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση - ημερίδα, σημείωνε:

«Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές».

* * *

Μέτρα αναγκαία από τότε αλλά και σήμερα - που συνεχίζεται η καταστροφή - ήταν και είναι στον πυρήνα των προτάσεων του Κόμματος, μεταξύ άλλων και τα εξής:

- Εγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.

- Κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, ώστε μεταξύ άλλων να επαρκεί για την εφαρμογή της πρόβλεψης του «νέου δόγματος» για την τριμελή επάνδρωση στα δασικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να εξουθενώνεται περαιτέρω το υφιστάμενο προσωπικό.

- Μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Να καταργήσει η κυβέρνηση με νόμο την εποχικότητα, ώστε από εδώ και πέρα να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

- Κατάργηση από την κυβέρνηση της αδιανόητης υπερεργασίας των πυροσβεστών με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους.

- Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, με όποιον πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.

- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών.

* * *

Ολα τα παραπάνω συνάντησαν για μια ακόμα φορά την κατηγορηματική απόρριψη από την κυβέρνηση, την αδιαφορία του κράτους, στρώνοντας το έδαφος για τα σημερινά εγκλήματα και αναζητώντας ξανά το «άλλοθι» στην «ατομική ευθύνη» και στα «ακραία φαινόμενα».

Οπως σημείωνε το ΚΚΕ στην εκδήλωση - ημερίδα που πραγματοποίησε, τέτοια αναγκαία μέτρα βρίσκουν εμπόδιο στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τη διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Την πολιτική που αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα, την ουσιαστική προστασία του λαού και του περιβάλλοντος είτε ως «κόστος» είτε ως πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες.

Αυτή η πολιτική είναι που αποτελεί την πραγματική «καύσιμη ύλη», το αναμμένο δαδί στα δάση και τα βουνά. Και με αυτή την εγκληματική για τον λαό πολιτική χρειάζεται να δυναμώσει η αναμέτρηση, για να βρεθεί στο προσκήνιο η ζωή των πολλών, κόντρα στα κέρδη των λίγων.


Δ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου