Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Πόσα ψέματα χωράνε σε δυο προτάσεις!!!

 
Πηγή: Eurokinissi

 

Ψέμα πρώτο στη σημερινή ανάρτηση του πρωθυπουργού«Περνάω σε μια αναγκαία αποκατάσταση της αλήθειας: ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα….»

Ο νόμος 5053/2023, ο περιβόητος νόμος Γεωργιάδη ψηφίστηκε από τη ΝΔ για να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ την πενθήμερη εργασία!!!

Το εξαήμερο σύστημα εργασίας υπήρχε και πριν σε εργαζόμενους όπως για τους  εμποροϋπάλληλους στα Σούπερ Μάρκετ και στα εμπορικά κέντρα όπου το συμβατικό τους ωράριο είναι 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα, 40 ώρες την εβδομάδα. Εάν κάποιος εργαζόμενος δουλεύει επιπλέον 8 ώρες μέχρι να συμπληρωθεί το νόμιμο ωράριο των 48 ωρών την εβδομάδα αμείβεται με καθεστώς υπερεργασίας. Άλλο παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό όπου με βάση κλαδικές Συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργοδότες με τους εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία, η 6η ημέρα εργασίας δεν έχει καμία πρόσθετη αμοιβή.

Στην κυβέρνηση όμως και στους επιχειρηματικούς ομίλους δεν έφταναν μόνο αυτά, ήθελαν να χτυπήσουν όσους χώρους είχαν κατοχυρώσει καθεστώς πενθήμερης εργασίας.

Εκεί δηλαδή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πενθήμερη εργασία είτε λόγω επιχειρησιακής συνήθειας, είτε λόγω διαιτητικής απόφασης, είτε λόγω συλλογικής ή ατομικής σύμβασης και όπου εάν συντρέξουν λόγοι «φόρτου εργασίας» και δουλέψουν έκτη ημέρα, αμείβονται με καθεστώς υπερεργασίας (για τις 5 πρώτες ώρες) και υπερωρίας (για τις υπόλοιπες 3 ώρες), όμως ταυτόχρονα στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους που υπάρχουν και συμβάσεις, παίρνουν και ρεπό την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτούς τους χώρους, στους οποίους εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πάει η κυβέρνηση να επιβάλει την 6ημέρη απασχόληση. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που θα δουλέψει εξαήμερη εργασία να μην δικαιούται ρεπό την επόμενη εβδομάδα, εννοείται ότι δε θα «κολλήσει» επιπλέον ένσημο, αλλά και ότι η εξαήμερη εργασία επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη ως διευθυντικό δικαίωμα.

Αυτό είναι και το δεύτερο ψέμα του πρωθυπουργού… «Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η επιπλέον εργασία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με τη συναίνεση του εργαζομένου…»

H 6η ημέρα εργασία μπορεί να υλοποιηθεί μονομερώς από τον εργοδότη, δεν υπάρχει στο νόμο πρόβλεψη για συμφωνία του σωματείου ή του μισθωτού. Η μόνη σχετική διάταξη που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περίπτωση διαφωνίας του εργαζόμενου είναι: «Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη (659 ΑΚ)». Σε ελεύθερη μετάφραση για να αρνηθεί ο εργαζόμενος την παροχή της επιπλέον εργασίας πρέπει να επικαλεστεί κάποιο σπουδαίο λόγο που τον εμποδίζει να την παράσχει, πχ ότι αρρώστησε!

Το είπε άλλωστε και ο νέος υφυπουργός εργασίας, ο κύριος Καραγκούνης… «δεν μπορεί συνέχεια ένας εργαζόμενος να αρνείται την εργασία…» που αποδεικνύεται κι αυτός ένας μικρός ψευτάκος ή έστω αδιάβαστος, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου, αφού ισχυρίζεται ότι δεν θα δουλεύει κάθε εβδομάδα 48 ώρες ένας εργαζόμενος. Μα καλά δεν ξέρει ότι με τους νόμους που έχουν ψηφίσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει πολλά συνεχόμενα 48ωρα, μπορεί να δουλεύει εως και 78 ώρες σε μη εβδομάδα…  

Έχουν μεγάλη έγνοια όμως, καταλαβαίνουν ότι τα ψέματα τους, που αναπαράγονται από την συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν περνάνε στους εργαζόμενους, δυναμώνει ο θυμός και η αγανάκτηση. Και έχουν πολύ μεγάλο δίκιο να φοβούνται την οργανωμένη αντίδραση των εργαζόμενων…

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου