Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

ΤΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΗΣ» ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διακοπή ρεύματος κατακαλόκαιρο σε οικογένεια για χρέος 498 ευρώ!

 

Κυνηγητό σε βάρος των καταχρεωμένων την ώρα που οι ενεργειακοί όμιλοι έχουν «σκάσει» από τα κέρδη | Πάνω από 770 εκατ. κέρδη σε ένα εξάμηνο ενώ 3 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς

 

Με αυτό το «ραβασάκι» έκοψαν το ρεύμα της οικογένειας Αύγουστο μήνα
Με αυτό το «ραβασάκι» έκοψαν το ρεύμα της οικογένειας Αύγουστο μήνα
Χωρίς ρεύμα άφησε η ΔΕΗ μια οικογένεια στην Καλαμάτα, Αύγουστο μήνα, με τη ζέστη να μην αντέχεται, δείχνοντας έτσι για άλλη μια φορά το αποκρουστικό πρόσωπο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», που έχουν βυθίσει στην ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διακοπή ρεύματος έγινε για μια οφειλή ύψους 498 ευρώ, ενώ - για να γίνει αντιληπτή η θρασύτατη αυτή πράξη - η οικογένεια έχει πληρώσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό οφειλής στις 23 Μάη. Ουσιαστικά δηλαδή έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι των ανθρώπων για ένα ποσό 498 ευρώ που «συσσωρεύτηκε» από λογαριασμούς 2 μηνών!

Και το ερώτημα είναι: Τι θα γινόταν αν μέσα στο σπίτι υπήρχε άνθρωπος που χρειαζόταν οξυγόνο; Ποιος θα έφταιγε αν από τη διακοπή ρεύματος - μέσα σε 2 μήνες για ένα τέτοιο ποσό οφειλής - προκαλούνταν στο σπίτι ζημιά πολλαπλάσιας αξίας; Η πολιτική για τη στήριξη της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποδέχονται και στηρίζουν όλα τα κόμματα του συστήματος, τους αποθρασύνει. Τα κέρδη τους στηρίζονται στον οικονομικό στραγγαλισμό του λαού και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, και «συλλέγονται» με απαράδεκτους οικονομικούς εκβιασμούς, όπως ο συγκεκριμένος.

Σφίγγουν τη θηλιά κυβέρνηση και όμιλοι

Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι εδώ και μήνες η κυβέρνηση και οι όμιλοι της Ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, έχουν ξεκινήσει κυνηγητό σε βάρος όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, υπό την απειλή άμεσης διακοπής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι όμιλοι της Ενέργειας επιστρατεύουν και αυτά για τη διατήρηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο τον περασμένο Απρίλη, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Καλαμάτας, εντείνοντας παραπέρα τους εκβιασμούς.

Συγκεκριμένα, με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό ο πάροχος στέλνει προειδοποίηση την οποία προβλέπει το πλαίσιο, ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον διαχειριστή του δικτύου, που είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Μέχρι τώρα οι δύο λογαριασμοί είχαν μια χρονική απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το συνολικό διάστημα να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 4 μήνες. Τώρα επιδιώκεται οι μετρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνονται ανά μήνα, άρα και οι λογαριασμοί να εκδίδονται σε μηνιαία βάση και έτσι να επισπεύδεται η διακοπή ρεύματος.

Επιπλέον, εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου των καταναλωτών, προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή των οφειλών και την απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης αρκετοί άλλαζαν πάροχο όταν συσσωρεύονταν χρέη. Πλέον έχει δημιουργηθεί μια ειδική βάση δεδομένων στην οποία καταγράφονται αυτοί που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στους προηγούμενους, έτσι ώστε να μπορεί ο επόμενος πάροχος να αρνείται την παροχή υπηρεσίας μέχρι να «καθαρίσει» το μητρώο από χρέη.

Το έσχατο «καταφύγιο» στο οποίο έφταναν οι οφειλέτες ήταν ο λεγόμενος «Καθολικός Πάροχος». Μέχρι πριν μερικούς μήνες αυτός λειτουργούσε και ως «δεξαμενή» καταναλωτών που δεν πλήρωναν ρεύμα, χωρίς όμως να υφίστανται την κύρωση της διακοπής ηλεκτροδότησης. Πλέον, με νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ύστερα από 4 μήνες απλήρωτων λογαριασμών, ακόμα και γι' αυτούς που έχουν μεταφερθεί στον «Καθολικό Πάροχο» (υπολογίζονται σε περίπου 200.000 άτομα) εκδίδεται εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης.

Προκαλούν και γελοιοποιούνται στην κυβέρνηση

Και ενώ το κυνηγητό σε βάρος νοικοκυριών, είτε με διακοπές ρεύματος είτε με τους υπέρογκους λογαριασμούς που δημιουργούν μεγάλα «φέσια», συνεχίζεται, χτες το υπουργείο Ενέργειας σε μια ανακοίνωση - μνημείο διαστρέβλωσης ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όλα βαίνουν καλώς... Και ότι «η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει καρπούς καθ' όλο το δύσκολο διάστημα της ενεργειακής κρίσης έως και σήμερα». Περιττό βέβαια να πούμε και για ποιον αποδίδει «καρπούς» η πολιτική αυτή.

Αυτοί οι γελοίοι ισχυρισμοί έρχονται σε μια συγκυρία που εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας, με χρέη στους παρόχους Ενέργειας και χωρίς καμία δυνατότητα αποπληρωμής. Είναι άλλωστε πολύ «φρέσκα» τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν ότι στη χώρα μας περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά έχουν αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Ετσι, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης - με αφορμή μία ακόμα κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο ... σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα μας στην ΕΕ όσον αφορά την ακρίβεια του ρεύματος, κάτι που δεν αφορά βέβαια τα νοικοκυριά - αναφέρεται:

«Από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές». Στην ουσία πρόκειται για «ζεστό» χρήμα στους ομίλους της Ενέργειας, για ευθεία χρηματοδότησή τους, προκειμένου να μη μειωθούν τα κέρδη τους από την αδυναμία πληρωμής του ρεύματος. Οσο για τη μείωση του κόστους, πρόκειται για παραμύθι, αφού έτσι κι αλλιώς μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου προέρχεται από τους καταναλωτές.

Οσο για τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών τον οποίο επικαλούνται, πρόκειται για το απόλυτο φιάσκο, αφού εκτός από τα τεράστια κέρδη των ομίλων τούς πήραν υποτίθεται 3,5 δισ. αλλά τους έδωσαν 10 δισ. και συνεχίζουν να τους δίνουν. Το απόγειο της γελοιοποίησης της κυβέρνησης είναι ότι επικαλούνται ακόμα το μέτρο της έκτακτης φορολόγησης, για τον μήνα Αύγουστο, των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα μέτρο που είχαν καταργήσει τον περασμένο Φεβρουάριο επειδή, όπως έλεγαν οι ίδιοι, οδηγούσε στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Γνωστές οι αιτίες και οι ένοχοι

Αυτή η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά είναι αποτέλεσμα:

-- Της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Αυτήν την πολιτική απογειώνει τώρα η κυβέρνηση ΝΔ, πατώντας σε όσα έχτισαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες την τελευταία 20ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το Χρηματιστήριο Ενέργειας το 2019 και η ΝΔ το επέκτεινε. Πλέον η Ενέργεια είναι χρηματιστηριακό προϊόν, οι τιμές της καθορίζονται από τις αγοραπωλησίες στο χρηματιστήριο...

-- Της «πράσινης μετάβασης», που εκτοξεύει τα κέρδη για τα «πράσινα κοράκια» και την ενεργειακή φτώχεια για τις λαϊκές οικογένειες, με οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον. Η μεγαλύτερη συμβολή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα δεν οδήγησε σε φτηνότερο ρεύμα...

-- Των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην Ενέργεια, τους οποίους έχουν ψηφίσει όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

-- Της πολιτικής που απαξιώνει εγχώριες φτηνές πηγές Ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, που θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του λαού.

-- Του στόχου να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο, κάτι που δεν προστατεύει τα λαϊκά νοικοκυριά από τους υπέρογκους λογαριασμούς αλλά ευνοεί τις διεθνείς μπίζνες των ομίλων της Ενέργειας, που βρίσκουν πιο κερδοφόρες αγορές στο εξωτερικό, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εγχώρια τιμή!

-- Των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, που σημαίνουν αντικατάσταση του φτηνού ρωσικού αερίου με το πανάκριβο υγροποιημένο αέριο (LNG) των ΗΠΑ!

Το κόστος γίνεται μεγαλύτερο καθώς η πιο ακριβή Eνέργεια «ενσωματώνεται» σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, εκτοξεύοντας παραπέρα τις τιμές!

Οι μόνιμοι κερδισμένοι...

Την ώρα λοιπόν που κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά, οι όμιλοι της Ενέργειας κάνουν «πάρτι». Τα κέρδη του α' τριμήνου 2024 για τους ομίλους της Eνέργειας έχουν ως εξής: «Mytilineos» 184 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ 459 εκατ. ευρώ, «Motor Oil Hellas» 49 εκατ. ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 81,7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων εκτοξεύτηκαν κατά 770 εκατ. ευρώ!

Τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών εκτοξεύονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, στην οποία συναινούν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της «πράσινης μετάβασης» ξεκοκαλίζουν τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Γι' αυτούς φτιάχτηκε, και όχι για έργα και υποδομές στην υπηρεσία του λαού...

Η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, αν και κάθε μέρα μιλάνε για το κόστος της Ενέργειας και για «μέτρα» που πρέπει να παρθούν, συνειδητά αποκρύπτουν την αλήθεια: Το ρεύμα και η Ενέργεια αποτελούν σήμερα εμπόρευμα και χρηματιστηριακό προϊόν. Τις τιμές τις καθορίζουν οι μεγάλοι εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στις μετοχές των εταιρειών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις των σωματείων

Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων για:

  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
  • Απαγόρευση των διακοπών ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.

Φωτίζει τη μόνη νικηφόρα προοπτική, τον σοσιαλισμό, όπου η Ενέργεια θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, όπου η κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική Ενέργειας θα αξιοποιεί το σύνολο των ενεργειακών πόρων, θα έχει ως βασικό κριτήριο την παραγωγή φτηνής Ενέργειας για τις λαϊκές ανάγκες.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου