Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Διαλέγεις

 

Το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» αποτυπωμένο σε μια εικόνα μετά από 300 μέρες πολέμου στη Γάζα
Το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» αποτυπωμένο σε μια εικόνα μετά από 300 μέρες πολέμου στη Γάζα
Στα φάρμακα; «Αυξάνονται οι τιμές για να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά», είναι το προκλητικό και εκβιαστικό δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση στους ασθενείς για να εκτοξεύσει έως και 450% (!) τις τιμές 1.000 και πλέον σκευασμάτων, κατά παραγγελία των φαρμακοβιομηχάνων. Στα ναύλα των πλοίων; Ο υπουργός λέει πως φταίει που «σε όλους τους διαγωνισμούς δεν προσέρχονται ξένες εταιρείες (...) λόγω μικρών περιθωρίων για κέρδος», κι ούτε που συζητά ο άνθρωπος να αγγίξει τα κέρδη των ακτοοπλόων εφοπλιστών, αφού «έζησε τι σημαίνει σοβιετικό μοντέλο και υπαρκτός σοσιαλισμός» και «αν περάσουμε σε μια τέτοια λογική (...) θα καταλήξουμε να ελέγχουμε την αισχροκέρδεια αλλά να μην έχουμε προϊόντα. Κι εγώ ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν θέλω ποτέ να δω νησιά να μην έχουν διασυνδεσιμότητα ούτε με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά ούτε και με τα άλλα νησιά». Στο ρεύμα; `Η επιδοτούμε από την άλλη τσέπη του λαού τους ομίλους της Ενέργειας ή το «μπλακάουτ» για τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκεται προ των πυλών... Με δυο λόγια «διαλέγεις και παίρνεις»: `Η δίνεις... ένα νεφρό για Υγεία, Παιδεία, διακοπές και αναγκαία αγαθά, όπως το ρεύμα και το νερό, ή χαιρέτα τα. Αυτές είναι οι «επιλογές» που δίνει ο καπιταλισμός, όπου μονά - ζυγά κερδίζουν οι όμιλοι σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό το πραγματικό δίλημμα για τον λαό είναι άλλο: `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές και οι ανάγκες μας.

Καθρέπτης

Η λασπομαχία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων για την «ποιότητα της δημοκρατίας», με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών, κορυφώθηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Στο κυβερνητικό παραλήρημα του «όλα έγιναν καλώς», ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει απελπισμένα διαχωριστικές γραμμές, καταλήγει όμως να κυνηγάει την ουρά του. Γιατί ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση έχει λερωμένη τη φωλιά του, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί όλοι μαζί στήριξαν και διαμόρφωσαν σε Ελλάδα και ΕΕ το αντιδραστικό, δυσώδες, επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε είδους μηχανισμό (κρατικό και μη) να κάνει πράξη το δόγμα τού «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Γιατί όλοι μαζί κουκούλωσαν την παρακολούθηση της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στην υπόθεση των συνακροάσεων. Γιατί όλοι μαζί απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ να πάψει η ηγεσία της δικαιοσύνης να διορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Κι ας ανεβαίνουν τώρα στα κάγκελα για το πόρισμα του Αρείου Πάγου, που «βγάζει λάδι» την κυβέρνηση. Γι' αυτό η υπόθεση των υποκλοπών δεν είναι μια «παρεκτροπή» που απειλεί την «ποιότητα της δημοκρατίας», αλλά καθρεφτίζει αυτήν ακριβώς τη δημοκρατία τους, όπου το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά του κάνουν τα πάντα για να θωρακίσουν την εξουσία τους απέναντι στον εχθρό λαό, με εργαλείο το κράτος και τους σκοτεινούς μηχανισμούς του, που για λόγους ...«εθνικού συμφέροντος» φοράνε έως και την κουκούλα του χαφιέ.


Σπέρνουν...

Πυρετώδεις επαφές έχει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ασία - Ειρηνικό, με απανωτές υπουργικές Συνόδους «2+2» (επικεφαλής υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών), όπως έγινε σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες. Τα επίσημα ανακοινωθέντα καταγράφουν νέα μέτρα, που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών σε όλη την περιφέρεια, απέναντι στην προσπάθεια της Κίνας να «αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη προς όφελός της», γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού και πέραν αυτής»... Από το Τόκιο, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε η ίδρυση Κοινού Αρχηγείου για τον ενιαίο συντονισμό των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ιαπωνία, και μάλιστα «με διευρυμένες αποστολές και επιχειρησιακές αρμοδιότητες». Από τη Μανίλα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τη στήριξη με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της δραστικής ανασυγκρότησης των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων και τη βελτίωση της «διαλειτουργικότητας» με αυτές των ΗΠΑ.

... νάρκες

Οι εξελίξεις αυτές αθροίζονται στις κοινές «αμυντικές δεσμεύσεις» για αλληλοστήριξη «σε οποιαδήποτε κατάσταση εν καιρό ειρήνης και έκτακτη ανάγκη», με χρήση και του πυρηνικού οπλοστασίου της Ιαπωνίας, την εγκατάσταση «αντιπυραυλικών ασπίδων» (THAAD) που ξαναφέρνουν τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο, με νέες κοινές επενδύσεις (π.χ. με τη Σιγκαπούρη) για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας. Αλλά και με την επέκταση των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή, στο πλαίσιο των οποίων οι ΗΠΑ ανέπτυξαν για πρώτη φορά εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Ασία - Ειρηνικό, μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι η πολεμική προπαρασκευή εντείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό σκηνικό, που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους λαούς. Αλλά και εγρήγορση για δράση, ενάντια σε σχεδιασμούς που σπέρνουν νάρκες πολέμου σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό, για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου