Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ Ισραηλινές φυλακές: στρατόπεδα φρίκης, βιασμών και κακοποιήσεων Παλαιστινίων κρατουμένων

 

 

Ισραηλινά μέσα δημοσίευσαν σήμερα βίντεο που αποδεικνύει τη σεξουαλική κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου από τη Γάζα από ισραηλινούς στρατιώτες στο κέντρο κράτησης «Sde Teman», μία υπόθεση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός του Ισραήλ.

Το ισραηλινό Channel 12 δημοσίευσε βίντεο από τις εσωτερικές κάμερες στο κέντρο κράτησης, που διευθύνεται από τον στρατό, που δείχνει έναν αριθμό στρατιωτών να επιλέγουν έναν κρατούμενο ανάμεσα σε περισσότερους από 30 που ήταν ξαπλωμένοι στο έδαφος στο προαύλιο του κέντρου κράτησης με καλυμμένα τα μάτια .

Στη συνέχεια οι στρατιώτες φαίνονται να τον πηγαίνουν σε μια γωνία του προαυλίου, χρησιμοποιώντας ασπίδες για να κρύψουν ό,τι έκαναν.

Σύμφωνα με το Channel 12 «είναι σαφές» ότι οι στρατιώτες γνώριζαν τις κάμερες ασφαλείας και προσπαθούσαν να κρύψουν τις ενέργειές τους με τις ασπίδες. Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρει ότι το βίντεο τεκμηριώνει την πράξη του σοδομισμού για την οποία κατηγορούνται οι στρατιώτες. Προσθέτει ότι «ώρες αργότερα, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία».

Πρόσφατα, εκθέσεις οργανώσεων, ακόμη και μέσα στο Ισραήλ, ανέφεραν την επιδείνωση των συνθηκών στις κατοχικές φυλακές από τον περασμένο Οκτώβριο, με χρήση βασανιστηρίων και σεξουαλικών επιθέσεων κατά κρατουμένων από τη Γάζα.

«De facto στρατόπεδα βασανιστηρίων»

Χθες η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, B’Tselem, κατήγγειλε επίσης ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι υπέστησαν «κακομεταχείριση και βασανιστήρια», με «συστηματικό» τρόπο, σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου.

Μαρτυρίες 55 πρώην φυλακισμένων αποκάλυψαν πως εφαρμόζονται «απάνθρωπες συνθήκες», τονίζει έκθεση της ΜΚΟ: πάνω από δέκα κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί σε «de facto στρατόπεδα βασανιστηρίων», αναφέρει το κείμενο.

Οι μαρτυρίες αυτές «δείχνουν καθαρά πως εφαρμόζεται συστηματική, θεσμική πολιτική επικεντρωμένη στην κακομεταχείριση και στα βασανιστήρια όλων των παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στο Ισραήλ», υπογράμμισε η B’Tselem.

Πρώην κρατούμενοι αναφέρθηκαν σε «συχνές, εξαιρετικά άγριες κι αυθαίρετες βιαιότητες, σεξουαλικές επιθέσεις, ταπεινώσεις κι εξευτελισμούς, εσκεμμένες στερήσεις τροφής, καταναγκαστικές συνθήκες υγιεινής και στερήσεις ύπνου», πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της B’Tselem καταγράφεται μια εβδομάδα έπειτα από αυτή την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία παλαιστίνιοι φυλακισμένοι υφίστανται μεταχείριση που μπορεί να εξισωθεί με βασανιστήρια.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον «της κλιμάκωσης της χρήσης βασανιστηρίων» στο Ισραήλ σε βάρος παλαιστινίων φυλακισμένων αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας «απόλυτη ατιμωρησία» και καλώντας να προλαμβάνονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου