Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ Τα τούνελ της Σούδας και ο βρώμικος ρόλος τους

 

Πύραυλοι «Τomahawk» φορτώνονται στο αντιτορπιλικό «USS Porter» που προσέγγισε τη Σούδα για ανεφοδιασμό
Πύραυλοι «Τomahawk» φορτώνονται στο αντιτορπιλικό «USS Porter» που προσέγγισε τη Σούδα για ανεφοδιασμό
Τα δέκα τούνελ της Σούδας αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» όπως και άλλες υποδομές αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών στην Κρήτη. Με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων που κάνουν το θέμα «γαργάρα», φορτώνουν από εκεί με πολεμοφόδια πλοία και αεροσκάφη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που απλώθηκαν στην περιοχή, στηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στη σφαγή που διαπράττει κατά αμάχων σε Παλαιστίνη και Λίβανο, ενώ ταυτόχρονα απειλεί, με τις πλάτες ζεσταμένες από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, να απλώσει τη φωτιά ενός γενικευμένου πολέμου μέχρι το Ιράν, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για τον ελληνικό λαό.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήσαμε πρόσφατα, από 11.008 τεμάχια που διαμετακόμισαν οι Αμερικανοί το οικονομικό έτος (FY) 2021 μέσω των εγκαταστάσεών τους στην Κρήτη (NSA Souda Bay), ανέβηκαν στα 14.218 το 2022. Μετά από μια πρόσκαιρη μείωση που σημειώθηκε το 2023 (9.689 τεμάχια), ακολούθησε η εκτόξευση στα 20.624 κομμάτια μέσα σε μόλις έξι μήνες (Οκτώβρης - Μάρτης) του οικονομικού έτους 2024, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η Σούδα αποτελεί βασικό σημείο ανεφοδιασμού των ενισχυμένων αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο.


Στο «Marathi Pier Complex» τορπίλη βαρέος τύπου φορτώνεται στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Olympia»
Θυμίζουμε, επίσης, τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι Αμερικανοί στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας: Τα περίπου 445 στρέμματα στα βόρεια του αεροδιαδρόμου Χανίων (NSA Souda Bay Topside), για τα αεροσκάφη τους. Αλλά και το ναυτικό σκέλος της βάσης τους (στη βόρεια πλευρά του Κόλπου της Σούδας, περίπου 2 μίλια νότια του αεροδρομίου), στην προβλήτα στο Μαράθι (Marathi Pier Complex). Απασχολούν συνολικά περί τα 1.000 άτομα, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.

Στο Μαράθι οι Αμερικανοί λειτουργούν το περιλάλητο κρηπίδωμα «NATO Carrier Pier K-14», που χρησιμοποιείται για αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα και μεγάλα πλοία ανεφοδιασμού για εκφόρτωση υλικών. Λειτουργούν επίσης («για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό») τις προβλήτες «NATO West Fuel PierK-10» και «NATO East Fuel Pier K-12». Στην εξειδίκευση των αποβάθρων στην περιοχή, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται και μια τέταρτη πλατφόρμα, την «K-9 Ammunition Pier», που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση και εκφόρτωση πυρομαχικών. Βρίσκεται αριστερά των άλλων δύο, εντός της λεγόμενης «NATO Ordnance Area», ζώνης με εγκαταστάσεις όπου φυλάσσουν υλικό πολέμου (όπλα, πυρομαχικά κ.ά.).

Σημειωτέον, οι λεγόμενες «North Atlantic Treaty Organization (NATO) Hellenic Navy Ammunition Command Sites» στην περιοχή υπάγονται στη Διεύθυνση Ναυτικών Οπλων Ναυστάθμου Κρήτης. Οι λογιζόμενες ως εθνικές εγκαταστάσεις άρχισαν να κατασκευάζονται το 1952, ενώ οι εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ το 1955. Η κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων ολοκληρώθηκε το 1959 και η σχετική διακρατική συμφωνία (MOU) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπογράφτηκε το 1961.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ναυτικών Οπλων, εκτός από τις κοινές αρμοδιότητες των διευθυντών Διευθύνσεων, έχει αρμοδιότητα και σε θέματα: Εξασφάλισης της συντήρησης των αποθηκευμένων πυρομαχικών και όπλων, καθώς επίσης και της ασφαλούς αποθήκευσης, διαχείρισης και περιοδικού ελέγχου αυτών. Εξασφάλισης της ορθής διακίνησης και εφοδιασμού των πολεμικών πλοίων και ναυτικών υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού,καθώς επίσης και των πολεμικών πλοίων άλλων κρατών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διακρατικές συμφωνίες, με όπλα, πυρομαχικά και συναφές υλικό υποστήριξης. Επίσης, εξασφάλισης της φύλαξης, συντήρησης, λειτουργικότητας και ετοιμότητας των αποθηκών πυρομαχικών του ΝΑΤΟ. Στελέχη επομένως του Πολεμικού Ναυτικού, παιδιά του λαού, εμπλέκονται ευθέως στο φόρτωμα πλοίων του θανάτου, πάντα στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας, που τηρούνται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, της όποιας απόχρωσης.
Εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο

Οι οποίες κυβερνήσεις, σε συνεργασία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φρόντισαν να σκάψουν όλη την περιοχή μετατρέποντάς την κυριολεκτικά σε μπαρουταποθήκη για τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, και όπως αποκαλύπτουμε σήμερα με έγγραφα και ντοκουμέντα, στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας λειτουργούν διάσπαρτα τουλάχιστον 10 τούνελ γεμάτα όπλα και πυρομαχικά. Πρόκειται για τα:


Από τα έγγραφα των Αμερικανών για τα τούνελ τους στην Κρήτη, με όπλα και πυρομαχικά, συν τύπους πλοίων που δένουν εκεί για πολεμοφόδια
TUNNEL υπ' αριθμ. 4, χαρακτηρισμένο επισήμως ως «Ammunition Storage, Depot and Arsenal», εμβαδού 8.811 τετραγωνικών ποδών σε λειτουργία από την 01/01/61. Από την ίδια ημερομηνία είναι σε λειτουργία και τα αντίστοιχης χρήσης TUNNEL 5 εμβαδού 9.055 τ.π., TUNNEL 6 εμβαδού 9.914 τ.π., TUNNEL 7 εμβαδού 13.936 τ.π., TUNNEL 8 εμβαδού 12.448 τ.π., TUNNEL 9 εμβαδού 12.027 τ.π., TUNNEL 10 εμβαδού 14.847 τ.π., TUNNEL 11 εμβαδού 14.418 τ.π., TUNNEL 12 εμβαδού 15.108 τ.π., και TUNNEL 13 εμβαδού 14.416,97 τ.π.

Μιλάμε επομένως για σχεδόν 125.000 τ.π. που ισοδυναμούν με σχεδόν 12.000 τετ. μέτρα αποθηκών σκαμμένων στη γη, χώρια τις υπέργειες εγκαταστάσεις, επίσης γεμάτες με όπλα και πυρομαχικά.

Π.χ. στη Σούδα λειτουργεί από την 01/01/61 η εγκατάσταση 26LAB (πάντα ως «Ammunition Storage, Depot and Arsenal») εμβαδού 12.798 τ.π., από 01/03/61 η YK-10 εμβαδού 11.162.5 τ.π., από 07/01/70 οι εγκαταστάσεις INERT 1, 2 και 3 εμβαδού 4.603 έκαστη, και από 01/01/71 οι εγκαταστάσεις 238 και 239 εμβαδού 979,7 τ.π. έκαστη. Σύνολο, τουλάχιστον άλλες 3.700 τ.μ.

Εφοδιάζει πλοία και υποβρύχια

Τι φορτώνουν; Κατάλογος των Αμερικανών παραθέτει μια σειρά από τύπους πλοίων μάχης και υποστήριξης που δένουν στη Σούδα προκειμένου να ανεφοδιαστούν με πυρομαχικά.

Πρόκειται για τύπους όπως: Ταχύπλοα πλοία υποστήριξης μάχης, αντιτορπιλικά και καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων (με ή χωρίς πυρηνική πρόωση), αεροπλανοφόρα (με ή χωρίς πυρηνική πρόωση), πλοία αμφίβιων επιθέσεων, αρματαγωγά, υποβρύχια (κάποια εφοδιασμένα και με βαλλιστικούς πυραύλους) κ.ά.

Υπάρχει άλλωστε καταγεγραμμένη ήδη από τον Νοέμβρη 2019, σε άρθρο στο τακτικό ενημερωτικό δελτίο της αμερικανικής βάσης στη Σούδα «The Beacon», αναφορά για εφοδιασμό αμερικανικού υποβρυχίου (το πυρηνοκίνητο «USS Olympia») με τορπίλη βαρέος τύπου «Mark 48» (σχεδιασμένες να βυθίζουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια και εξελιγμένα πλοία επιφανείας), ως απόδειξη ακριβώς ότι «αυξάνονται οι δυνατότητες» της βάσης. «Δείχνοντας ότι αυτός ο τύπος επιχείρησης μπορεί να γίνει στη Σούδα, προσθέτουμε στην γκάμα των δυνατοτήτων που προσφέρουμε στον Στόλο μας», τόνισε σχετικά ο τότε διοικητής της βάσης, πλοίαρχος R. T. Tewell. «Είναι άλλος ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε τη Διακλαδική μας Δύναμη από τη στρατηγική μας θέση στην Ανατ. Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας

Κατόπιν τούτων, μόνο ως αφόρητη υποκρισία μπορούν να ιδωθούν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του υφυπουργού Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος ισχυρίστηκε την Τετάρτη στον ρ/σ «Real» ότι «η χώρα μας δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο και με καμία πλευρά στον πόλεμο» και ότι «στη βάση των Διεθνών Συνθηκών μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάποιες δομές από άλλες συμμαχικές χώρες, όχι όμως από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η χώρα είναι χωμένες μέχρι τα μπούνια στη σύρραξη, αφού για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναβαθμίζει παραπέρα τις «στρατηγικές σχέσεις» με το Ισραήλ, στέλνει φρεγάτες στα ανοιχτά του Λιβάνου και στην Ερυθρά Θάλασσα, πυραύλους «Patriot» και προσωπικό στη Σαουδική Αραβία, ενώ οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις έχουν πάρει «φωτιά» όλο τον τελευταίο χρόνο.

Απέναντι στα ισραηλινά εγκλήματα με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που πυροδοτούν ραγδαίες εξελίξεις, ελπίδα είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όπως αυτές που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα. Κόντρα στην καταστολή και στον αποπροσανατολισμό, στη λάσπη περί δήθεν «αντισημιτισμού», στα fake news. Στηρίζοντας αταλάντευτα τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, απαιτώντας καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την αστική τάξη, τους διεθνείς συμμάχους της και τα επικίνδυνα σχέδιά τους.


Θ. Μπ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου