Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«Drone» / Οταν η Αμερική σκοτώνει από ...απόσταση!



Χθες ειδαμε ενα πολυ ενδιαφερον ντοκιμαντέρ, το Drone (2014). Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα αμερικανικα drones (unmanned aerial vehicles, UAV) στο Πακιστάν. 

Oι επιπτωσεις επιβαρυνουν τόσο τους συγγενεις των θυματων, όσο και τους χειριστες που πατουν τo κουμπι στις ΗΠΑ. Τι συμβαίνει όταν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει στο έδαφος, πέρα και μακρια από τη δική τους καθημερινή ζωή; Με μοναδική πρόσβαση η Νορβηγη σκηνοθέτης Tonje Schei περιγραφει τις ανθρώπινες συνέπειες του πολεμου των drones




Ο Michael Haas επαιζε πολεμικα βίντεοπαιχνίδια από τότε που ήταν 5 χρονων. Στα 19 του, προσληφθηκε από την Αμερικανικη AirForce βαση Creech, ως πιλότος drone. Σημερα δεν εργαζεται πια εκει, εχει παραιτηθει. Στην αρχη, λεει, δεν συνειδητοποιησε και νομιζε οτι θα επαιζε ολη μερα βιντεοπαιχνιδια. Στην αιθουσα επιχειρησεων υπηρχε μια μεγαλη φωτογραφια των Διδυμων πυργων και το αεροπλανο που τους χτυπησε, μια εικονα που λειτουργει ετσι ωστε για να δημιουργει θυμο  στους χειριστες των αεροσκαφων, διηγειται. 

Αυτός είναι ο νέος πολέμος: Νεαροι παίκτες που προσλαμβάνονται για να λειτουργήσουν τα αεροπλανα drones μέσω των υπολογιστών τους για να σκοτώσουν πραγματικούς ανθρώπους...7.000 μίλια μακριά!  Δεν βλεπεις προσωπα, μονο φιγουρες και ισως αυτο να κανει πιο..ευκολο το πατημα του κουμπιου! «Δεν ειναι ανθρωποι, ειναι...τρομοκρατες!»  
Κι ομως αυτο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά η σημερινή πραγματικότητα και η μεγάλη επένδυση του μέλλοντος: Ο ρομποτικος πολεμος. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς είμαστε μέρος ενός πειράματος που αλλάζει τους πολέμους μας και, ενδεχομένως, τον κόσμο μας.  

O Peter Singer συγγραφεας του Wired for War εξηγει τον ορο militainment δλδ την συνδεση του πολεμου με την τεχνολογια της διασκεδασης και αναφερει πώς η τεχνολογία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι ακριβως αυτη η μετατροπή του πολέμου σε κατι αλλο.

Ακουμε επισης οτι το Πεντάγωνο ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια το χρονο χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το παιχνίδι για την εκπαίδευση και την πρακτική. Εχει γίνει ο κατασκευαστής του America's Army, ενος από τα πιο επιτυχημένα παιχνίδια στον κόσμο, καθώς και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόσληψη προσωπικου. Το ντοκυμαντερ DRONE δίνει κρίσιμο πλαίσιο και νέες προοπτικές που αποκαλύπτουν κρίσιμα μυστικά του μη επανδρωμένου πολεμικου αεροσκάφους της CIA και μας κανει να αναρρωτιομαστε πού βαδιζουμε.


Τα αεροπλανα drones ειναι τα συμβολα του πολεμου κατα της τρομοκρατιας


Aνθρωποι στο Πακισταν διηγουνται οτι συχνα βλεπουν 3, 4 αεροπλανα drones μαζι να πετουν πανω απ τα κεφαλια τους και αυτο τους κανει να φοβουται να δουλεψουν, να φοβουνται να πανε σχολειο και να αφησουν τα παιδια να παιξουν εξω. Οταν εχει συννεφια δεν ερχονται, λενε οι κατοικοι ενος χωριου.

Το 2010 το Foundation for Fundamental Rights μηνυσε την CIA για τον πολεμο στο Waziristan, στα συνορα του Αφγανισταν.

Ο Βρετανος δικηγορος Clive Stafford Smith, ειδικος σε θεματα ανθρωπινων δικαιωματων και την θανατικη ποινη στις ΗΠΑ, που βοηθησε στη δικη αυτη, εξηγησε οτι χρειαζονται αποδεικτικα στοιχεια για τις μηνυσεις και οτι το Foundation for Fundamental Rights απαιτει απο τη κυβερνηση του Πακισταν να βομβαρδισει τετοια αεροπλανα γιατι αν κατι τετοιο συνεβαινε στην Βρετανια και απειλουσε το δικο του παιδι τοτε η Βρετανικη αεροπορια θα ειχε βομβαρδισει τα drones
Ειχε ασχοληθει και με την υποθεση Guantanamo  οπου καταλαβε οτι ο Οbama δεν συμπαθουσε το Guantanamo και ηθελε να το κλεισει οποτε καταλαβα οτι θα σκοτωναν τους ανθρωπους με αλλους τροπους για να μη τους φερνουν στο Guantanamo.

Προτεινε εκτος απο τις μηνυσεις, πορειες διαμαρτυριας και τοποθετηση στο εδαφος γιγαντιαιων φωτογραφιων παιδιων του χωριου, ωστε να τα βλεπουν οι πιλοτοι απο πανω και να διστασουν να πατησουν το κουμπι! Οι πιλοτοι ομως που το εκαναν, λενε στο φιλμ, οτι εμεις ζουμε με τις συνεπειες μιας τετοιας πραξης!

Δωδεκα, δεκατρια χρονια μετα απο τα γεγονοτα 9-11 Σεπτεμβρη 2001, βλεπουμε οτι οι ΗΠΑ μεσω της CIA εχουν σταδιακα καταλυσει το οριο οπου εχουν τη δικαιοδοσια να κανουν πολεμους. 
Ποτε δεν ηταν τοσο ευκολο οσο τωρα να σκοτωσουν πολιτες σε μακρινα μερη οπως το Πακισταν, Αφγανισταν, Υεμενη κ.α. Ειδικα η περιοχη του Waziristan θεωρειται ως ενας απο τους μονιμους στοχους των αεροπλανων drone λογω της θεσης και του τοπιου του που  δυσκολευει την ανευρεση «υποπτων»
Τα θυματα ομως δεν ειναι ...ψευτικες φιγουρες, ειναι ενηλικες και παιδια που η κυβερνηση του Πακισταν δεν προστατεψε και αφησε τους Αμερικανους να τους σκοτωσουν! Ετσι τωρα στο φιλμ βλεπουμε μεταξυ αλλων και τις προσπαθεις δικηγορων συγγενων των θυματων στο να δουν γιατι η κυβερνηση του Πακισταν απετυχε να προστατεψει τους δικους της πολιτες.

Μετα απο πολλες πιεσεις και διεθνεις προσπαθειες ενα δικαστηριο στη πολη Peshawar τελικα αποφασισε οτι οι επιθεσεις απο Αμερικανικα drones ειναι παρανομες και δινεται το δικαιωμα στην Πακιστανικη αεροπορια να τα καταρριπτει.

Και ενω απο την Αμερικανικη AirForce μιλανε για εμπειρους χειριστες πιλότους drone.O Βrandon Bryant πρωην χειριστης ενος drone μιλαει στη καμερα και λεει οτι λιγοι εχουν μιλησει δημοσια για το πως ηταν. 

«Απλα με κανει να τρελλαινομαι λεει ο Βrandon που δεχεται απειλες να μην αποκαλυψει την πραγματικοτητα ακομα και απο ατομα που πιστευε οτι ειναι φιλοι του οταν του λενε οτι ευχονται να καταδικαστει σε θανατο για προδοσια. Παρουσιαστηκε ομως σε τηλεοπτικη εκπομπη και μιλησε για τα 1500 θυματα που προκαλεσε ως χειριστης ενος drone. Ειχε πει οτι οταν ηταν σε εκπαιδευση ειχε ηδη πει απ την αρχη στον διοικητη του οτι δεν πιστευε οτι θα μπορουσε να πατησει το κουμπι και να σκοτωσει ανθρωπους αλλα εκεινος του ειπε οτι εχει παρει εναν ορκο και χρειαζεται να τον εκπληρωσει και δυστυχως τον πιστεψε, λεει. Οσοι διαμαρτυρονταν ακουγαν το κλασσικο σταματα να ...μιξοκλαις, κανε τη δουλεια σου, αν ηθελες να δεις ψυχολογο θα σου επαιρναν την αδεια οποτε αυτο σταματουσε πολλους.Σε ιερεις μπορουσες να μιλησεις, αλλα αυτο που εισεπραττες ειναι Ιt's part of God's plan (ολα αυτα είναι μέρος του σχεδίου του Θεού!)».

«Δεν καταλαβα πως ηταν να σκοτωσεις τη πρωτη φορα  που το εκανα λεει ο Βrandon Bryant. 
Ηταν φρικιαστικο, συνεχιζει. Κοιτουσαμε καποιους ανθρωπους απο μακρια, παιρναμε την αδεια και μετα αλλος μετραει αντιστροφα και λεει «Splash» ενω πατας το κουμπι! Ειδα τον ανθρωπο να αιμοραγει μεχρι θανατου. Η βολιδα ειχε κοψει το ποδι του απο το γονατο και εγω σκεφτηκα τις τελευταιες του στιγμες. Δεν ηξερα πως να αισθανθω....Ηξερα μονο οτι τερματισα κατι που δεν ειχα το δικαιωμα να τερματισω, αλλα ειχα δωσει εναν ορκο. 
Εκανα οτι μου ειχαν πει να κανω. Ηταν σαν να διαλυοταν η εικονα του εαυτου μου σε χιλιαδες κομματια και εκεινη την ωρα με χτυπησε ο υπευθυνος της ομαδας στον ωμο και μου ειπε: Επρεπε να δεις πως πεταχτηκες οταν φωναξα «Splash» και γελασε σαν να ηταν το πιο αστειο πραγμα στον κοσμο! Oι αλλοι συγχαιραν ο ενας τον αλλον χτυπωντας ο ενας τον αλλον στη πλατη. Ετρεξα εξω, δεν αντεξα, πηγα εξω στο αυτοκινητο μου εκει υπαρχει ενας δρομος που τη μερα εκεινη μου φανηκε οτι το φαναρι δεν αλλαζε ηταν παντα κοκκινο».

Οι top πιλοτοι δεν χρειαζονται πια, λενε οι ειδικοι..Τωρα ξεκινα η εκδικηση των..nerds (σπασικλες). Παλιοτερα υπηρχε κατι που λεγοταν ηθος, λενε εμπειροι και μεγαλυτεροι σε ηλικια πιλοτοι. Δεν υπαρχει αυτο πλεον, οταν πατας ενα κουμπι και σκοτωνεις ανθρωπους και εισαι εντελως μονος σου και ευαλωτος στις συνεπειες. Αλλο πολεμιστης σε αεροπλανο, αλλο ...δολοφονος που δουλευεις για το κρατος. Ο πολεμος απο αποσταση σημαινει οτι οσο μεγαλυτερη η αποσταση τοσο πιο μεγαλη  η αδιαφορια για το ποιος πεθαινει..Ο πολεμος μεσω drones θεωρειται απο τους πολιτικους ως...«καθαροτερος». Oμως δεν ειναι αυτοι που πατουν το κουμπι!

Ακουμε στο φιλμ οτι σκεφτονται να παρουν τα drones απο τη CIA και να τα δωσουν στο υπ Αμυνας, αν και ο Βrandon Bryant λεει οτι παντα ηταν η αεροπορια πισω απο τετοιες επιχειρησεις. Η CIA ειναι απλα μια δικαιολογια για να κρατουν σε μυστικοτητα το τι κανουν. Ετσι ηταν παντα, λεει και τιποτα δεν θα αλλαξει. 
Kαι οι δυο προεδροι Βush και Οbama εχουν κανει κακη χρηση της υπηρεσιας, ως πολιτικο μεσον.

Εγειρονται, ομως, πολλα θεματα. Για παραδειγμα κατα ποσο οι απλοι χειριστες των drones εχουν δικαιοδοσια να εκτελουν...ομαδικες δολοφονιες πληθυσμου, οταν οι δραστηριοτητες των πρακτορων της CIA καλυπτονται νομικα απο το λεγομενο ‘title 50’ που τους προστατευει απο το να δικαστουν ως εγκληματιες πολεμου. Ο Βrandon Bryant προσκαλεστηκε να μιλησει και σε συνελευση των Ηνωμενων Εθνων οπου επεσημανε οτι χρειαζεται να γινουν ερευνες σχετικα με την λειτουργια των επιχειρησιακων κεντρων των drones. Θα πρεπει να υπαρχουν πολυ συγκεκριμενοι λογοι να σκοτωσει κανεις καποιον, ειπε.

Η Αμερικη εχει γινει ενα κρατος εθνικης ασφαλειας, ο μοναδικος σκοπος υπαρξης του οποιου ειναι να δημιουργει πολεμους και η τρομοκρατια ειναι ο τελειος λογος για να συνεχιστει η πορεια του ες αει, λενε πολλοι Αμερικανοι που εχουν βαρεθει αυτην την εικονα της χωρας τους και δεν εχουν αδικο!
 
Αναρτήθηκε απο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου