Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πρυτανεύουν τα ΜΑΤ (UPD)

Δύο τραυματίες από τα ΜΑΤ του Πρύτανη – Με εντολή Φορτσάκη τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει τη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ και απαγορεύουν στους φοιτητές να υλοποιήσουν την απόφαση του συλλόγου τους – Νέο κάλεσμα για τις 5 στα Προπύλαια


Πλήθος φοιτητών, που παραμένει πέριη της Νομικής Σχολής, και πραγματοποίησε, νωρίτερα, πορεία προς το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απευθύνει νέο κάλεσμα για συγκέντρωση τις 5 το απόγευμα στα Προπύλαια. 

Σε παράλληλη διαδήλωση, διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων συγκεντρώνονται σταδιακά έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  

Το πρωί

Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική το πρωί της Πέμπτης.


Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, αλλά μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο.

Οι φοιτητές, κρατώντας πανό, έχουν καταλάβει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Ακαδημίας, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας τους έχουν περικυκλώσει και τους απωθούν βίαια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Η απόφαση να κλείσει η Νομική από σήμερα, Πέμπτη, έως την Τρίτη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ελήφθη χθες από τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ. Είχε προηγηθεί η απόφαση των φοιτητών της Νομικής για κατάληψη. 


Σύμφωνα με φοιτητές του ιδρύματος, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας παραδέχτηκαν πως ενεργούν μετά από οδηγίες του πρύτανη.

Υπενθυμίζεται πως ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής έχει πάρει απόφαση για κατάληψη, εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία θα ίσχυε από την Πέμπτη 13/11, ενώ είχε προγραμματιστεί σχετική εκδήλωση.

«Οι πρυτανικές αρχές με μια απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές έστειλαν διμοιρίες των ΜΑΤ και ομάδες ΔΕΛΤΑ για να μας διώξουν. Μπήκαμε στη σχολή μας και είδαμε διμοιρίτες και λουκέτα»  δήλωσε στο Κόκκινο ο φοιτητής Λευτέρης Καρχιμάκης.

«Αρνηθήκαμε να αποχωρήσουμε και ειρηνικά πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση. Τα ΜΑΤ μας απώθησαν και με χημικά. Είναι μια μυρωδιά απο security που φέρνει η μετά-Φορτσάκη εποχή» πρόσθεσε.


Ανάλογη απόφαση για κλείσιμο του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ από σήμερα έως την Τρίτη έχει ληφθεί και από τις πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ήδη, το κτίριο της ΑΣΟΕΕ βρίσκεται υπό αστυνομκό κλοιό.

Σήμερα είχε προγραμματιστεί συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για κατάληψη.
 

Διαχωρίζει τη θέση της η Κοσμητεία του ΟΠΕ
 

«Σήμερα το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί από χθες βράδυ γύρω από το κτίριο της Σχολής ΟΠΕ επί των οδών Σόλωνος και Μασσαλίας, απώθησαν βίαια φοιτητές που βρίσκονταν εκεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία των πρώτων στον εν λόγω χώρο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν κάποιοι εκ των φοιτητών. Θεωρούμε ότι η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά αντίθετα επιτείνει την ένταση. Θεωρούμε ακόμα ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη λειτουργία της Σχολής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα μέσα που διαθέτει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντως όχι με την άσκηση βίας εναντίον των φοιτητών».

Η Κοσμητεία της Σχολής ΟΠΕ του ΕΚΠΑ Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2014

Έκλεισε ο Φορτσάκης τις σχολές ώς και τη Δευτέρα



Κλειστά «για λόγους ασφαλείας» θα μείνουν μέχρι και την Δευτέρα 17/11 τα κτήρια των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας (Νομική, ΟΠΕ), όπως αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης των Κοσμητόρων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, «για παρόμοιους λόγους και μετά από υπεύθυνη εκτίμηση της όλης κατάστασης βάσει των διαθέσιμων στοιχείων προκρίθηκε τελικά να κλείσει και το κτήριο της Πρυτανείας κατά το ίδιο διάστημα και να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκεί εκδηλώσεις αυτών των ημερών».

«Ζητούμε την κατανόηση όσων επρόκειτο να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις και των εργαζομένων του Ιδρύματος για την ανάγκη αυτών των εκτάκτων ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Πρυτανεύει σταθερά στις ενέργειές μας το συναίσθημα ευθύνης απέναντι του Πανεπιστημίου και της όλης ελληνικής πολιτείας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Και μια ανακοίνωση


Ανακοίνωση ΕΑΑΚ ΝΟΠΕ
για το πραξικοπηματικό  lock out της πρυτανείας στο κτήριο της ΝΟΠΕ και τα
γεγονότα το πρωί της Πέμπτης 13/11

Για άλλη μια φορά, εν όψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρακτικές αυταρχισμού και τρομοκράτησης  μέσα στο πανεπιστήμιο.

Σήμερα μετά τη λήξη των μαθημάτων και με εντολή  του πρύτανη του ΕΚΠΑ,  Θεόδωρου Φορτσάκη, το κτήριο της ΝΟΠΕ περικυκλώθηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ το ίδιο συνέβη και γύρω από το χώρο της πρυτανείας, όπως επίσης και στο κτήριο της ΑΣΟΕΕ.

Και ευλόγως προκύπτει το ερώτημα: Ποιον φοβάται ο κύριος  Πρύτανης;  Kαι εναντίον τίνος φυλάσσονται από τα ΜΑΤ τα κτήρια της σχολής μας;

Φαίνεται ότι, εν όψει Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Πολιτικού  την Πέμπτη 13/11  και υλοποίησης της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης  του Φ.Σ.  Νομικής για κατάληψη της σχολής    την Παρασκευή και εκδήλωση με θέμα το την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο “κύριος” Φορτσάκης έχει πολλά να φοβάται. Στην πραγματικότητα αυτό που φοβίζει τον Φορτσάκη δεν είναι οι φοιτητές απλώς. Όχι δεν είμαστε τρομοκράτες οι φοιτητές,  όσο κι αν θέλει να μας παρουσιάσει ως τέτοιους.  Αυτό που τον φοβίζει είναι η συλλογική μας συζήτηση, η δημοκρατία των διαδικασιών μας, ο αγώνας μας για αξιοπρέπεια. Αυτό φοβάται και αυτό θέλει με κάθε τρόπο να εμποδίσει ο κ. Φορτσάκης,  την δυνατότητα μας να αγωνιστούμε συλλογικά για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Και κάπως έτσι, ο ίδιος πρύτανης που μιλάει για μειοψηφίες που κλείνουν τις σχολές, όταν αποφασίζονται καταλήψεις μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες των συλλόγων, ο ίδιος αποφασίζει και διατάζει (κυριολεκτικά εν μία νυκτί) το κλείσιμο της για τρεις μέρες με το έτσι θέλω! Και για άλλη μια φορά δυνάμεις καταστολής περιφρουρούν κτήρια που έχουν φτιαχτεί για τους φοιτητές, από την παρουσία των φοιτητών....  Άλλη μια επίδειξη αντιδημοκρατίας  και αυταρχισμού από τον Πρύτανη, που κατέληξε στην βίαιη απώθηση  μελών των Φοιτητικών Συλλόγων του κτηρίου από την είσοδο της σχολής το πρωί της Πέμπτης και στον σοβαρό τραυματισμό δύο συναδέλφων και συναγωνιστών από το ΦΣ Οικονομικού.

Φυσικά, πιστή στην ίδια κατεύθυνση και η νεολαία της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τασσόμενη υπέρ της κατάργησης του ασύλου, της αυταρχικής διοίκησης του ΕΚΠΑ, στηρίζει κάθε πραξικοπηματικό  lock out, την ίδια ώρα που καταγγέλλει τους Φοιτητικούς Συλλόγους του κτηρίου ως μειοψηφίες και τολμά να επικαλείται ακόμα και την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου προκειμένου να καταγγείλει τις αγωνιστικές τους αποφάσεις. Ποιοι; Αυτοί  που υποστηρίζουν χρόνια τώρα την υποταγή στις πολιτικές της κυβέρνησης του ΕΝΦΙΑ και των μνημονίων, αυτοί που τρέμουν σε κάθε σκέψη ότι η νεολαία μπορεί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για το παρόν και το μέλλον της.

Το λόγο για τη σχολή  μας τον έχουμε  εμείς. Το δικαίωμα  της κατάληψης ως μέσω πάλης για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας το έχουμε αποκλειστικά εμείς και όχι τα ΜΑΤ! Να  μην περάσει το καθεστώς αυταρχισμού  και αντιδημοκρατίας στο Παν/μιο που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές! Μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για εμάς, η γενιά μας μπορεί να ζήσει αλλίως!

Οι  αγώνες των φοιτητών δεν  βρίσκονται όμως για πρώτη φορά αντιμέτωποι  με την βία και τον αυταρχισμό. Όταν οι συνάδελφοι μας πριν κάποια χρόνια αναγκάστηκαν στη στρατολόγηση επειδή σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην Χούντα, δεν υποτάχθηκαν και δεν σιώπησαν,  κι έτσι μερικούς μήνες αργότερα το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς έγραψαν μία λαμπρή σελίδα ιστορίας αντίστασης και τους τίτλους του τέλους για το καθεστώς της επταετίας. Αυτό ακριβώς φοβούνται και σήμερα, ότι οι αγώνες τις νεολαίας μπορούν να τους ανατρέψουν.

• Καταγγέλλουμε τον τραυματισμό των συντρόφων και συναγωνιστών μας, μελών της ΕΑΑΚ, Γ.Ν. και  Κ.Μ. από διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το χώρο της πρυτανείας

• Απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από τα κτήρια της ΝΟΠΕ και της πρυτανείας.  Φτάνει πια με τα πραξικοπηματικά lock out

•   ΑΓΩΝΑΣ  ΤΩΡΑ  ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ!

•   Να παραιτηθεί ο πρύτανης του αυταρχισμού  και της διαπλοκής

•   Κάτω η κυβέρνηση των ακροδεξιών νοσταλγών της Χούντας!

Kόντρα και στη Βουλή


Εντονότατο επεισόδιο προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή τα γεγονότα στη Νομική. «Θα αντιληφθείτε ότι υπάρχουν νόμοι, κράτος δικαίου. Αυτά που ξέρετε τελείωσαν. Αν γίνεται υπέρβαση του νόμου θα υπάρχει έλεγχος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας κατήγγειλε «νέα απίστευτη συμπεριφορά κυβερνητικής καταστολής». «Έχουμε βαρύτατους τραυματισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι επίθεση δέχθηκαν ακόμη και νέοι που «κάθονταν σε παγκάκια». «Έχουμε ένα βαρύτατα τραυματισμένο που καθόταν σε παγκάκι, κινδυνεύει να χάσει το μάτι του (…) Πρόκειται για ‘απαράδεκτη κλιμάκωση του αυταρχισμού στα θέματα της Παιδείας. Η κυβέρνηση επιλέγει να λύσει τα θέματα της Παιδείας με τα ΜΑΤ», τόνισε ο κ. Δρίτσας και συμπλήρωσε: «αυτό είναι δείγμα όχι αυταρχισμού, αλλά προβοκατόρικο».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε με τη σειρά της από τον υπουργό Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί για τα γεγονότα.

«Να αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμόζονται. Οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν το καθήκον τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις», είπε από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου υπό τις διαμαρτυρίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα αντιληφθείτε ότι υπάρχουν νόμοι, κράτος δικαίου. Αυτά που ξέρετε τελείωσαν. Αν γίνεται υπέρβαση του νόμου θα υπάρχει έλεγχος», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι εκλεγμένες.

«Εσείς είστε με τους απ’ έξω εμείς με τους μέσα. Εσείς είστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις, με την ανομία», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Ακολούθησαν εντονότατες διαμαρτυρίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τον κ. Δρίτσα και την κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Μαρκόπουλος κατέβηκε από το βήμα και συνέχισε από την θέση του κάνοντας λόγο για «τρομοκράτες της αίθουσας». «Εντάξει, είστε οι τρομοκράτες του έξω, αλλά τι είστε εδώ;», είπε και ισχυρίσθηκε ότι οι καταληψίες στη Νομική είναι «αριστερό μπράτσο κάποιων».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου