Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Κ. Μακεδονίας για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

Τοποθέτηση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» Κεντρικής Μακεδονίας στην συνεδρίαση, 16.2.2016, του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
Τις τελευταίες μέρες ο λαός της ΠΚΜ και ειδικά της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης γίνεται μάρτυρας δηλώσεων και αντιδηλώσεων, μεταξύ δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και παραγόντων της Περιφέρειας για τη διαχείριση του προβλήματος των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών. Διαμάχη που ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ποιος θα έχει την ευθύνη και το πάνω χέρι σε αυτή τη διαχείριση.

Την ίδια στιγμή από όλους αυτούς συγκαλύπτονται οι αιτίες του προβλήματος, δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών καταγωγής των προσφύγων και μεταναστών.
Έχουμε ξεκάθαρο ότι στην ευρύτερη περιοχή παίζονται σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των λαών. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτά τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους. Ήδη με αφορμή το προσφυγικό έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ. Με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ-ΝΑΤΟ, με τις αστικές τάξεις στο τιμόνι της εξουσίας, τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο.
Όπως είναι χαρακτηριστικά:
  • Οι εξαγγελίες της ΕΕ όσο και της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης, για κοινές περιπολίες Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό την ομπρέλα της νέας ενισχυμένης Frontex, με τη μορφή της νέας Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής της ΕΕ. Χωρίς καν άδεια της χώρας κράτους μέλους, που έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων, ενθαρρύνοντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή
  • Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Την ώρα που το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ρεύματος, των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, δημιουργεί τριβές ανάμεσα στους θύτες, τις αστικές τάξεις των χωρών-μελών της ΕΕ.
Στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής διαμάχης, που οξύνεται, βρίσκεται η υπόθεση του κλεισίματος των συνόρων των κρατών-μελών και η αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, η «Ομάδα του Βίσενγκραντ», που απαρτίζεται από την Τσεχία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, χώρες που έχουν ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, διοργάνωσαν συνάντηση στην Πράγα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Φλεβάρη, με πρόσκληση και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και του προέδρου της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το ζήτημα του περιορισμού των ροών στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο.
Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την άποψη του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς να κλείσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ δημιουργεί αντιδράσεις, ειδικά από τη Γερμανία που υποτίθεται επιδιώκει μια «πανευρωπαϊκή λύση», ενώ στην πραγματικότητα θέλει μια ελεγχόμενη ροή και μια διαλογή προσφύγων και μεταναστών ώστε να αξιοποιηθούν ως φτηνή εργατική δύναμη από τα δικά της μονοπώλια, ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης:

Υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δε θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο. Επομένως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί ότι η εγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων θα είναι προσωρινή.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας και ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.
Συγκεκριμένα:
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Όχι στα hot-spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση-υποδοχή-περίθαλψη-φιλοξενία-μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Έξω ο Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.
Να στοχεύσουμε τον πραγματικό ένοχο. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο

Καλούμε το λαό, τη νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου