Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΗ κριτική έχει ένα νόημα όταν ο άλλος είναι έστω διατεθειμένος να ακούσει.Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση επικυρώνει το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας (VIDEO)Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να ενσωματώσει όλες τις μέχρι τώρα συμφωνίες της ΕΕ, ιδιαίτερα την τελευταία επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για το Προσφυγικό.

«Με το νομοσχέδιο επικυρώνεται το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας, που λέγεται ΕΕ, με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.


Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα: 


«Θεωρούμε ότι είναι περιττό πλέον να κάνουμε εδώ στη Βουλή κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ένα ακόμη σοβαρό νομοσχέδιο το φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Ξέρουμε ότι πλέον δεν ιδρώνει το αυτί σας.


Η κριτική έχει ένα νόημα όταν ο άλλος είναι έστω διατεθειμένος να ακούσει.


Κι εδώ, είναι φανερό πλέον σε όλους, ότι τα κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν είναι ούτε θέμα προχειρότητας, ούτε θέμα βιασύνης.


Αλλωστε οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, αποτέλεσμα των οποίων είναι και το σημερινό νομοσχέδιο, είναι γνωστές από τις 7 Μάρτη.


Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή και τακτική της κυβέρνησης, σοβαρά νομοσχέδια να τα φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να εμποδίζει και τη συζήτηση στη Βουλή και πάνω από όλα την ενημέρωση του ελληνικού λαού.


Και αυτό πρέπει να καταδικαστεί από τον ίδιο τον λαό. 


Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά να ενσωματώσει όλες τις μέχρι τώρα συμφωνίες της ΕΕ για το Προσφυγικό, ιδιαίτερα την τελευταία επαίσχυντη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση εγκλωβισμού και καταπάτησης δικαιωμάτων των προσφύγων.


Ερχεται να προσαρμόσει το δίκαιο του ασύλου στις επιταγές και κατευθύνσεις αυτής της Συμφωνίας, που έχει και την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης.


Ερχεται να αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο τους - ήδη πολύ αυστηρούς - όρους για να αναγνωρίζεται ένας κατατρεγμένος, ξεριζωμένος άνθρωπος ως πρόσφυγας και να τυγχάνει διεθνούς προστασίας.

Κι εδώ φαίνεται η τεράστια υποκρισία της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων που συμφωνούν με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.


Ποια είναι αυτή η υποκρισία;


Πριν τρεις ημέρες είχαμε στη Βουλή μια συζήτηση, μια συζήτηση - παρωδία βέβαια για μας, για το θεαθήναι, όπου εκεί ο πρωθυπουργός έβγαζε βαρύγδουπους λόγους για τη δικαιοσύνη, για τη διαφάνεια και πάει λέγοντας.


Και σήμερα με το fast track νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, αλλά και με όσα έχει ήδη υπογράψει στην ΕΕ, έρχεται να τσαλαπατήσει, να κουρελιάσει ακόμη κι αυτό το δίκαιο των προσφύγων, που αναγνωρίζει κάποια στοιχειώδη δικαιώματα σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι θύματα των πολέμων, των επεμβάσεων και των αντιδραστικών καθεστώτων, καθεστώτων που στήριξαν και πολέμων που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Κι αυτό την ίδια στιγμή, που μια σειρά διεθνείς οργανώσεις, όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν καταδικάσει τη Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση.


Να λοιπόν πως αντιλαμβάνεται τη δικαιοσύνη η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Την επικαλούνται γενικά και αφηρημένα στους μεταξύ τους καβγάδες στη Βουλή, αλλά για αυτούς υπέρτατος νόμος είναι όσα συμφωνούν στην ΕΕ, στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του κεφαλαίου.


Είτε πρόκειται για μνημόνια και μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, είτε για αποφάσεις σε βάρος των προσφύγων.


Το σημερινό νομοσχέδιο και ιδιαίτερα ορισμένες διατάξεις του, αποτελούν το αναγκαίο συμπλήρωμα για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ και ιδιαίτερα η τελευταία συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.


Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη νέα Υπηρεσία Ασύλου, δημιουργείται Εθνική Μονάδα Δουβλίνου, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, αντί να ζητείται η κατάργηση του απαράδεκτου αυτού Κανονισμού της ΕΕ.


Δεύτερο, το νομοσχέδιο νομοθετεί ακόμη μία απόφαση της ΕΕ, που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για τα hot spots, δηλαδή τα "Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης" (ΚΥΤ), στα οποία θα έχουν ενεργή συμμετοχή και οι μηχανισμοί της ΕΕ και ουσιαστικά μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης και για ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ειδικά για όσους έρθουν στην Ελλάδα μετά τη 

Συμφωνία, θα βρίσκονται σε καθεστώς μακρόχρονης κράτησης - εγκλωβισμού, προκειμένου να εφαρμοστεί και η απαράδεκτη πρόβλεψη για την αναλογία 1 προς 1, που αφορά μάλιστα τους Σύρους πρόσφυγες.


Και επειδή η κυβέρνηση συνεχώς επαναλαμβάνει ότι με το νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ρωτάμε:

  • Είναι τυχαίο ότι, τώρα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που προβλέπει την απέλαση στην Τουρκία Σύρων προσφύγων, έρχεται η κυβέρνηση και φέρνει για ψήφιση μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την Οδηγία της ΕΕ που, με τη σειρά της, εισάγει τις έννοιες: "πρώτη χώρα ασύλου", "ασφαλείς τρίτες χώρες" ή "ασφαλείς χώρες καταγωγής" και δημιουργία "εθνικού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής";

Εμείς λέμε ότι ανοίγει ο δρόμος, για μαζική απόρριψη και με διαδικασίες - εξπρές αιτημάτων για διεθνή προστασία στην Ελλάδα, γενικά στην ΕΕ.

Και με την ευκαιρία, η κυβέρνηση πρέπει να πει στον ελληνικό λαό:


Τι θα κάνει με τους Αφγανούς που, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ, ανήκουν στις ομάδες με προσφυγικό προφίλ;


Θα τους θεωρήσει πρόσφυγες, όπως έλεγε τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό, ή θα τους κατατάξει στην κατηγορία των λεγόμενων "παράτυπων μεταναστών" για να τους στέλνει πίσω για σφαγή από τους ταλιμπάν;

Κυρίες και κύριοι


Με το νομοσχέδιο επικυρώνεται το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας, που λέγεται ΕΕ, με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Το οποίο ούτε λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει το προσφυγικό - μεταναστευτικό ρεύμα. Αντίθετα, επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.


Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ακολουθεί την προσφιλή της μέθοδο να προσπαθεί να κάνει "το μαύρο-άσπρο", όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, που έλεγε ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες είναι αποτέλεσμα μεμονωμένων ενεργειών, οι όποιες δήθεν απομονώθηκαν κιόλας, έλεγε τότε, τη στιγμή που αυτό το κλείσιμο ήταν κοινή απόφαση, επίσημη πολιτική της ΕΕ και πλέον με τη βούλα της ελληνικής κυβέρνησης.


Οι χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμένουν εγκλωβισμένοι, τη στιγμή που το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, προχωράει με ρυθμούς πραγματικά χελώνας.


Θα επεκταθούν φαινόμενα σαν κι αυτά που συνέβησαν στον Πειραιά πριν δύο μέρες, όσο μεγαλώνει η απελπισία αυτών των ανθρώπων, όσο το κράτος συνεχίζει να αφήνει ανθρώπους, γυναίκες, μικρά παιδιά, μωρά αβοήθητους, στις λάσπες και τις αρρώστιες, στην Ειδομένη, στον Πειραιά και αλλού, στο έλεος διαφόρων κυκλωμάτων.


Η απόφαση της Συνόδου, ότι για κάθε "επιστροφή" από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Σύρου πρόσφυγα, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα της ΕΕ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 72.000 προσφύγων, αποτελεί ένα απαράδεκτο πινγκ-πονγκ, που παίζεται στις πλάτες τους, παραβιάζοντας ωμά και απροκάλυπτα τα δικαιώματά τους.


Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast-track εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών.


Οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό, στα νησιά, την ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.


Η απόφαση να "ανοίξει" ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα, αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο κυπριακό ζήτημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.


Το ίδιο ισχύει και για την έναρξη εκταμίευσης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και για την υπόσχεση καταβολής ακόμη άλλων 3 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2018 στην Τουρκία.


Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να "βάλει πόδι" στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται κυρίως Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν "ασφαλέστερες περιοχές" για τους πρόσφυγες "σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα".


Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος προσπάθησε να αναδείξει στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που είναι οι επεμβάσεις και πόλεμοι, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία.


Κι όταν το ΚΚΕ μιλούσε για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι πόλεμοι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις εδώ στην Ελλάδα, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, πανηγύριζαν για την "αραβική άνοιξη", για τον "ελεύθερο συριακό στρατό" και όλη αυτήν άθλια προπαγάνδα νομιμοποίησης και δικαιολόγησης των επικείμενων επεμβάσεων.


Αν εκτιμούσαμε ότι ήταν πολιτικά αφελείς όταν τα λέγατε αυτά θα είχατε ίσως μια δικαιολογία, αλλά δεν είστε. Ολα είναι επιλογές. Το ζήτημα είναι ότι αυτές τις επιλογές των κυβερνώντων σήμερα, είναι μόνο επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα, είναι αυτές οι επιλογές δικές σας επιλογές και των συνεταίρων σας, τις πληρώνει ο ελληνικός λαός και θα τις πληρώσει ακόμα παραπέρα πολύ ακριβά.


Άρα το τι κάνεις σήμερα κύριε Μουζάλα, έχει σχέση και με το τι έκανες και το τι έλεγες χτες. Με τις προτάσεις για το τι κάνεις και ποια προοπτική ανοίγεις για το αύριο, από σήμερα και πέρα δηλαδή. Αλλιώς βαδίζεις στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Και το ότι κύριοι της κυβέρνησης είστε δέσμιοι των ίδιων των αντιφάσεων αυτής της πολιτικής σας, αυτών των εκτιμήσεών σας και των θέσεών σας είναι φανερό. Το γνωρίζουμε πλέον, το έχει μάθει, το έχει δει ήδη και ο ελληνικός λαός αυτούς τους 15 μήνες.


Η κατάσταση οξύνεται το τελευταίο διάστημα.


Με αφορμή και τις επιθέσεις στο Βέλγιο, με την ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, αλλά και την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με την απόφαση της Συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, μετά από αίτηση και της ελληνικής κυβέρνησης.


Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υπάρχουσα υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.


Η ανάμειξη αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη είναι που θα οξύνει και το πρόβλημα νέων προσφυγικών ροών.


Την ίδια στιγμή αυτή η εξέλιξη αποθρασύνει και θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την τουρκική επιθετικότητα, όπως φάνηκε και από τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, που αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας.


Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ προτείνει συγκεκριμένες θέσεις - τις κατέθεσε και στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ - για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν ταυτόχρονα και κατεύθυνση αναίρεσης των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών.


Μόνο σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις.

Καταθέτουμε στα πρακτικά το συγκεκριμένο υπόμνημα των προτάσεων του ΚΚΕ.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να διεκδικήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των προσφύγων, αλληλεγγύης, μετακίνησης στις χώρες προορισμού τους κόντρα στις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ.


Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, να δυναμώσει ο λαϊκός αγώνας, η αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.


Χαιρετίζουμε τέλος τους εργαζόμενους της Αθήνας που μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για μια ακόμα φορά απόψε, διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας και στην πλατεία Συντάγματος».

1 σχόλιο:

  1. Καλύτερη απάντηση στον κάθε φασίστα η αλληλεγγύη!!!
    Για ακόμη μια φορά, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, βρέθηκε έμπρακτα στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, που είναι εγκλωβισμένοι στο «κέντρο φιλοξενίας», στο Χέρσο του Κιλκίς.
    http://emporoupallilos.blogspot.gr/2016/04/blog-post_2.html
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή