Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Όποιος βρει το νταούλι ας το δώσει στον κ. Τσίπρα



ΤΣΙΠΡΑΣ

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα… Δήλωσε, περήφανος, στο πρακτορείο Reuters: Η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις «αγορές». Συγκεκριμένα, εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις αγορές ομολόγων, μερικώς το 2017 και πλήρως το 2018
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε κι ένα «εξαρτάται». Η ικανότητα της Ελλάδας για έκδοση ομολόγων, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, «εξαρτάται» από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν θα βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, εάν θα λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και από το πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της.
Μάλιστα.

Αρκετά τα «εάν» του κ. Τσίπρα, οπότε η δήλωση είναι ασφαλής (για τον ίδιο). 

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ακούμε ότι θα «βγούμε» στις αγορές. Θυμίζουμε μόνο μια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά

«Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες», είχε πει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, για το 2014. Είχε συμπληρώσει, δε, πως «τη νέα χρονιά το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίς δηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα Μνημόνια»…

Τσάμπα ήταν και είναι οι δηλώσεις για «επιστροφή στις αγορές» και στην «ανάπτυξη» και για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Σαμαρά και για τον «φρέσκο»πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως και να έχει, όμως, δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε την ταύτιση των δηλώσεων του κ. Τσίπρα με του κ. Σαμαρά, ακόμα και στις λεπτομέρειες μιας συγκεκριμένης ρητορικής.  

Η λύση, λοιπόν, σύμφωνα (και) με τον «αριστερό» πρωθυπουργό είναι η «επιστροφή στις αγορές». 
Μάλιστα.    

Δεν θα περιγράψουμε τι είναι οι «αγορές» και εάν η επιστροφή σε αυτές σημαίνει και αντίθεση με τα μέτρα των μνημονίων. Θα αφήσουμε τον κ. Τσίπρα να μας  πει δύο λόγια για το «χορό» των  «αγορών»,  με νταούλια και ζουρνάδες:

«…Οι αγορές θα κάνουν τη δουλειά τους . Θέλουν να κερδίζουν. Αυτός είναι ο στόχος τους.  Εμείς, όμως, πρέπει να βάλουμε την πολιτική πάνω από τις αγορές. Δεν θα τις αγνοήσουμε, αλλά θα τους δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν.  Διότι εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτές θα χορεύουν.  Δεν θα παίζουν αυτοί το ζουρνά για να χορεύουμε εμείς σε όποιο σκοπό αυτές θέλουν» (Λαμία – 29/11/2014). 



Σχεδόν δύο χρόνια μετά τα κατάφερε… Χορεύει με τις «αγορές» ως ένας εκ των εκλεκτών τους. Το νταούλι αγνοείταιΌποιος το βρει ας το δώσει στον κ. Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου