Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ψέματα αράδα και στο βάθος νέες περικοπές...


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 
Ψέματα αράδα και στο βάθος νέες περικοπές... 
 
Οι επιστολές Κατρούγκαλου, οι αλχημείες και ο ανταγωνισμός με τους προηγούμενους για το ποιος είναι λιγότερο «ψαλιδοχέρης»
 
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Motion Team
Από πρόσφατη κινητοποίηση των συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη
Τρίβουν τα μάτια τους οι συνταξιούχοι που αυτές τις μέρες λαμβάνουν την επιστολή του υπουργού Εργασίας, με την οποία τους πληροφορεί ...«υπεύθυνα» - όπως γράφει - για το ύψος της σύνταξής τους. Δεν φτάνει που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατακρεούργησε 250.000 επικουρικές συντάξεις, τώρα γίνονται αποδέκτες και μιας επιστολής που η λέξη κοροϊδία δεν αρκεί να την περιγράψει.
Εμείς απλώς θα καταγράψουμε τη χειρόγραφη σημείωση ενός συνταξιούχου ναυτεργάτη που επέστρεψε στον αποστολέα της την επιστολή, γράφοντας: «Απαράδεκτη επιστρέφεται. Ανακριβής, αυθαίρετη, ψευδής». Κι όμως, το αυτί του υπουργείου Εργασίας δεν ιδρώνει... Επιμένει στα ψεύδη και στην παραπληροφόρηση και με δημόσιες ανακοινώσεις του, όπως αυτή στις 18/10, συνεχίζει την προπαγάνδα. Μόνο που αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασίας γράφει για το νόμο 4387/2016 που ψήφισε τον περασμένο Μάη: «Η μεταρρύθμιση καθιερώνει κανόνες ισονομίας για όλους, που θεραπεύουν τη γενεσιουργό αιτία των ελλειμμάτων των Ταμείων. Για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1.000 ευρώ, το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ό,τι το προηγούμενο (εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ δηλώνουν σήμερα το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών).

Για παράδειγμα, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη)».
 
Πρόκληση τα περί «ισονομίας»

Από την πρώτη κιόλας γραμμή της ανακοίνωσης, η κυβέρνηση επιτίθεται στους συνταξιούχους, αφού γι' αυτήν «γενεσιουργός αιτία των ελλειμμάτων» στα Ταμεία, όπως ισχυρίζεται, είναι η έλλειψη «ισονομίας» στο ασφαλιστικό σύστημα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι κάποιοι συνταξιούχοι είχαν διαφορετικούς όρους συνταξιοδότησης από κάποιους άλλους, αυτή είναι η αιτία των ελλειμμάτων.

Ούτε η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων σε βάρος του ΙΚΑ, ούτε η μαύρη - ανασφάλιστη εργασία, που ακόμα και σήμερα ξεπερνά το 25%, ούτε τα δισ. ευρώ αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης που λεηλατήθηκαν στη διάρκεια δεκαετιών από το αστικό κράτος για να χρηματοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, ούτε κι αυτά που χάθηκαν στο χρηματιστήριο.

Ειδικά για την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, σημειώνουμε το εξής στοιχείο: Οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ που έχουν παραπεμφθεί στο ΚΕΑΟ, έφταναν στα μέσα του Ιούνη τα 8,879 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνάει σήμερα τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών είχε δημιουργηθεί πριν από το 2009, δηλαδή πριν την καπιταλιστική κρίση.

Για όλα αυτά, η κυβέρνηση κάνει πως δεν γνωρίζει τίποτα. Οπως προσποιείται άγνοια για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων παίρνει συντάξεις όχι μόνο κάτω από τις σύγχρονες ανάγκες τους, αλλά και κάτω από τις εισφορές τους. Κι όμως, η κυβέρνηση στοχοποιεί για το σημερινό χάλι της Ασφάλισης τους ίδιους τους συνταξιούχους, για να «βγάλει λάδι» το κεφάλαιο και την πολιτική που διαχρονικά το υπηρετεί.
 
Ελλείμματα «με το καλημέρα»

Μήπως όμως η περίφημη «ισονομία», την οποία υποτίθεται ότι αποκαθιστά η κυβέρνηση, φέρνει την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στην Ασφάλιση, όπως ισχυρίζεται; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Το νέο υπερταμείο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ξεκινά τη λειτουργία του από τον πρώτο χρόνο με ελλείμματα, παρά το γεγονός ότι μειώνονται όλες οι συντάξεις που εκδίδονται με το νέο νόμο και οι ήδη αποδιδόμενες συνεχίζουν να καταβάλλονται πετσοκομμένες από τις προηγούμενες περικοπές.

Ετσι, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (2017) το ταμειακό του έλλειμμα φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο, μόνο μετά την επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ, περιορίζεται στο 1,124 δισ. ευρώ. Αποδεικνύεται έτσι ότι η «ελλειμματικότητα» των Ταμείων δεν είναι δημιούργημα των δήθεν «υψηλών συντάξεων», αλλά αξιοποιείται από το αστικό κράτος για να επιτίθεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Βασικός παράγοντας των ελλειμμάτων είναι βέβαια και η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, που βαίνει μειούμενη, μετατρέποντας ολοένα και περισσότερο την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση. Ετσι, η κρατική χρηματοδότηση, από τα 10,342 δισ. ευρώ το 2015, περιορίστηκε στα 9,126 δισ. ευρώ φέτος, ενώ στον ΕΦΚΑ το 2017 έχουν προϋπολογιστεί μόλις 8,376 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το έλλειμμα αυτό προϋπολογίζεται τη στιγμή που θα συνεχίζονται οι ήδη νομοθετημένες περικοπές και που μόνο για του χρόνου, το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού τις καθορίζει στο 1,5 δισ. ευρώ. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ πριν ακόμα λειτουργήσει, στρώνουν το έδαφος για νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις...
 
Συγκρίσεις όπως τους βολεύουν

Στην προσπάθειά της να αποδείξει πως το δικό της σύστημα δίνει μεγαλύτερες συντάξεις από το προηγούμενο, η κυβέρνηση καταφεύγει στις γνωστές αλχημείες: Συγκρίνει τις νέες συντάξεις όχι με αυτές που έβγαιναν με το προηγούμενο σύστημα, αλλά με το σύστημα που προέκυπτε από το νόμο 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε, αφού το «πρόλαβε» ο νόμος Κατρούγκαλου. Στην πραγματικότητα, όπως εύστοχα σχολίασε το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, συναγωνίζεται με τους προηγούμενος για το ποιος είναι λιγότερο «ψαλιδοχέρης» σε ό,τι αφορά τις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις που αποδίδει το νέο σύστημα, η κυβέρνηση αξιοποιεί το εξής παράδειγμα: Με συντάξιμο μισθό 586 ευρώ, η κύρια σύνταξη για τα 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα) θα είναι 477 ευρώ («εθνική» 384 ευρώ και «αναλογική» μόλις 93 ευρώ). Οσο για την επικουρική, την οποία δεν μπαίνει καν στον κόπο να καθορίσει, θα είναι μόλις 53 ευρώ! Σύνολο κύριας και επικουρικής με το νέο σύστημα, μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, 530 ευρώ μεικτά.

Στο σύστημα που εφαρμοζόταν πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και το οποίο, βέβαια, ουδόλως ανταποκρινόταν στις ανάγκες των συνταξιούχων, με ίδιο συντάξιμο μισθό και με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, η κύρια σύνταξη θα ήταν 486 ευρώ (κατώτερα όρια) και 152 ευρώ η επικουρική. Σύνολο κύριας και επικουρικής, 638 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, ο νέος νόμος, για τον οποίο καυχιέται το υπουργείο Εργασίας, κόβει 108 ευρώ και μάλιστα από έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας!

Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, συνταξιούχος, αν δεν είχε εισοδήματα από άλλες πηγές, λάμβανε και το ΕΚΑΣ, το οποίο χάνει από φέτος, με αποτέλεσμα η σύνταξή του να μειώνεται κι άλλο. Επιπλέον, αυτή η περικοπή, που ανέρχεται στο 17% του συνταξιουχικού εισοδήματος σε σχέση με το παλιό σύστημα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις περιπτώσεις που οι νέοι συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερους συντάξιμους μισθούς και έτη ασφάλισης...

{--->} 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου