Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η δήλωση...


«Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της με πολύ θετικές επιδόσεις στην οικονομία αλλά αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα (...) Πρέπει να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για να προσελκύσουμε επενδύσεις. 
 
Είναι εφικτό έως το Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές εξελίξεις και αποφάσεις, έτσι ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει με την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που πιστεύω ότι αυτό είναι που περιμένει η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για να διαπιστώσει αν η αβεβαιότητα είναι πίσω και ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της οριστικά τις μέρες της κρίσης». 
 
Αυτά δήλωσε, το βράδυ της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχε με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
 
... και η μετάφραση
 
Το νόημα είναι σαφές: «Εμείς τσακίζουμε το λαό όπως συμφωνήσαμε. Τώρα είναι η σειρά σας να μας βάλετε στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, όχι βέβαια για να χαλαρώσουν οι ρυθμοί της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά για να αποκτήσουν ισχυρότερα κίνητρα και σιγουριά οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επενδύσουν». Επομένως, η κυβέρνηση υπόσχεται πληρωμή «τοις μετρητοίς» στο κεφάλαιο: Και αντιλαϊκά μέτρα, και φτηνότερο χρήμα από την ΕΚΤ, και περιβάλλον σταθερότητας για να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις. Απεναντίας, στο λαό μοιράζει ακάλυπτες επιταγές, λέγοντάς του: «Συνέχισε αδιαμαρτύρητα τις θυσίες και περίμενε το μερτικό σου από την ανάπτυξη». Δηλαδή, «σκύψε το κεφάλι, βάλτο στον ντορβά και έχει ο θεός...». Ετσι μεταφράζεται στην πραγματικότητα ο «εθνικός στόχος» της καπιταλιστικής ανάκαμψης για το κεφάλαιο και το λαό.

Επιλεκτικές... 
 
Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες το σίριαλ της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ για το ποιος παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την υπόθεση του ΣτΕ και την απόφαση που καλείται να βγάλει για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες. Αποκορύφωμα αυτού του καβγά ήταν οι εκατέρωθεν δηλώσεις την Παρασκευή: «Στην προσπάθειά τους να παραμείνουν λίγο ακόμη στην εξουσία, χρησιμοποιούν αντιδημοκρατικές μεθόδους, που δεν αντιστοιχούν σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου», κατηγόρησε η ΝΔ την κυβέρνηση, και η απάντηση ήταν: «Η πρακτική των παρεμβάσεων και εκβιασμών στη Δικαιοσύνη αποτελεί αποκλειστικότητα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν τους δικαστικούς λειτουργούς ώστε κάθε έκφραση ανεπιθύμητης σε εκείνους γνώμης, να θεωρείται προϊόν επηρεασμού».

... .αντιπαραθέσεις
 
Εμείς αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν δείχνουν τον ίδιο οίστρο και στην περίπτωση που ένα δικαστήριο αποφασίζει ότι μια συνδικαλιστική οργάνωση, όπως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δεν έχει το δικαίωμα να λειτουργεί με βάση το καταστατικό της; Γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν κονταροχτυπιούνται με την ίδια μανία όταν τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες εννιά στις δέκα απεργίες, ή όταν εργαζόμενοι - θύματα εργατικών ατυχημάτων πάνε στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα νόμιμα και βγαίνουν από πάνω χρεωμένοι; Τα λέμε αυτά επειδή η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για τη Δικαιοσύνη περιέχει μια ισχυρή δόση κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού του λαού, ακόμα και για το πραγματικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο διεξάγεται. Και δεν χρειάζονται πολλά για να καταλάβει κανείς ότι το επίδικο της κόντρας τους δεν είναι τα λαϊκά συμφέροντα...

Το Ασφαλιστικό...
 
Μόνιμη επωδός έχει γίνει πλέον στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης η «διαβεβαίωση» ότι «δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις»! Τα ίδια γράφει και η επιστολή με την οποία ο Γ. Κατρούγκαλος απευθύνεται στους χιλιάδες συνταξιούχους, που είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να «στραγγίζουν» μετά τις τελευταίες περικοπές. Η διαβεβαίωση αυτή έχει την ίδια αξία με τους ισχυρισμούς ότι το νέο σύστημα δεν φέρνει μειώσεις στις συντάξεις. Μόνο που μετά τη δημόσια δήλωση των εκπροσώπων του ΔΝΤ για παραπέρα μείωση των παλιών συντάξεων, έπειτα από τον επανυπολογισμό τους και τη μη καταβολή της «προσωπικής διαφοράς», προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν και άλλοι παράγοντες.

... σταθερά στην ατζέντα
 
Οπως, για παράδειγμα, ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή», σημείωνε τις προάλλες με νόημα πως «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό για τον λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Ασφαλιστικό κ.ο.κ. Καθώς η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, και θα υιοθετεί σε βασικές γραμμές τα βήματα που χρειάζονται (...) αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μία σοβαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους». Που σημαίνει όχι μόνο ότι το ζήτημα του χρέους συνδέεται ευθέως με νέες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό, αλλά και ότι έχει ήδη βρεθεί ο νέος «εθνικός» στόχος, στον οποίο τα λαϊκά στρώματα καλούνται να θυσιάσουν παραπέρα τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου