Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Την Τετάρτη 25 Γενάρη η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση


  • Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  •  
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο
 
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, μπροστά στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος και προς τιμήν των 99 χρόνων από την ίδρυσή του, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 25 Γενάρη στις 6.30 μ.μ., στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης.Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Θα ακολουθήσει συναυλία με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και πολυπληθούς ορχήστρας. Μια συναυλία, αφιέρωμα και τιμή στον μεγάλο συνθέτη για την πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του μέσα από την τέχνη του.

Μιλώντας για το περιεχόμενο, τη σημασία της εκδήλωσης, αλλά και την προπαγάνδισή της, η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωσή μας διοργανώνεται σε μια σημαντική περίοδο για το Κόμμα μας. Είναι η πρώτη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μετά την προκήρυξη του 20ού Συνεδρίου μας που θα γίνει από τις 30 Μάρτη έως τις 2 Απρίλη, για το οποίο έχει ήδη προηγηθεί ένα ελπιδοφόρο άνοιγμα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, με τη διακίνηση πάνω από 8.000 Θέσεων της ΚΕ στις 18 Δεκέμβρη.

Οπωσδήποτε, με την παρέμβαση της Τετάρτης στην οποία θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επιδιώκουμε να δώσουμε συνέχεια στην επαφή μας με όλον αυτόν τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τις Θέσεις του ΚΚΕ, για τις εκτιμήσεις μας για τις διεθνείς εξελίξεις και την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και διεθνώς. Για την πολιτική μας πρόταση και για το πώς θα οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο γερό Κόμμα. Κόμμα που θα είναι ριζωμένο στους τόπους δουλειάς, σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, σε όλες τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές και θα αναπτύσσει συνεχώς την ικανότητά του να συνδέεται με τις μάζες, να ανταποκρίνεται σε κάθε είδους συνθήκες και να αναδεικνύεται ως οργανωτής, καθοδηγητής, συμπαραστάτης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έχουν συμφέρον από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Ηδη οι ΚΟ - κλαδικές και εδαφικές - στη Θεσσαλονίκη και τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι δυνάμεις της ΚΝΕ εξορμούν καθημερινά, καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι εργασιακών χώρων, καθώς και πολλές γειτονιές, χώρους εκπαίδευσης κ.λπ. Υπάρχει ενδιαφέρον και διάθεση από μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, νεολαίους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να έρθουν μαζικά στην εκδήλωση. Ωστόσο, στην τελική ευθεία πρέπει να ενταθεί η προπαγάνδιση και το θετικό κλίμα που υπάρχει να πολλαπλασιαστεί και να εκφραστεί την Τετάρτη, με μια πραγματική κοσμοπλημμύρα που θα κατακλύσει το Παλαί ντε σπορ».
Να μη λείψει κανείς
Αναφερόμενη στο πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης, σημείωσε ότι «αποτελεί έναν επίσης σημαντικό λόγο να μη χάσει κάποιος τη συγκεκριμένη παρέμβαση. Εχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε και να τιμήσουμε και στην περιοχή μας, όπως έγινε και στην Αθήνα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Εναν συνθέτη που συνέδεσε το έργο του με τους καημούς και τα βάσανα του ελληνικού λαού. Να τον τιμήσουμε για την πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του μέσα από την τέχνη του. Μια τέχνη που, όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, εξακολουθεί να συναντιέται με τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις αξίες του Κόμματός μας για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Τέχνη που μετουσιώνει τα μεγάλα συμφέροντα και τους πόθους του λαού στην εποχή μας. Ιδιαίτερα σήμερα που η λαϊκή οικογένεια πληρώνει τις συνέπειες από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που περισσότερο από πριν ο κίνδυνος για γενικευμένες πολεμικές συρράξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα είναι ορατός. Το ζούμε και το βλέπουμε μπροστά μας πια με τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν ανάμεσά μας - και στους οποίους χρειάζεται να εκφραστεί πολύμορφα η αλληλεγγύη μας - ξεριζωμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις στη Συρία και στις άλλες χώρες.
Αυτό, λοιπόν, το έργο του συνθέτη θα παρουσιαστεί από μια πολυπληθή ορχήστρα και συντελεστές - πάνω από 80 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και παιδιά, τους οποίους και ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία και τη συμβολή τους.
Να μη λείψει λοιπόν κανείς από αυτό το μεγάλο συναπάντημα που σίγουρα θα ακονίσει το πνεύμα και την καρδιά του, ώστε να μπει μπροστά ακόμα πιο αποφασιστικά στον αγώνα για την απαλλαγή από αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα!»


Το «Χρονικό» και άλλα σημαντικά έργα
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, θα διευθύνει το «Χρονικό», αλλά και τραγούδια από έργα του όπως η «Ιθαγένεια», η «Θητεία», «Μετανάστες», κ.ά.

Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι: Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή, Μαρία Λυμπεράκου, Κώστας Μακεδόνας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Χαλκιάς.
Θα συμμετέχουν: Το φωνητικό σύνολο «LibroCoro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή και η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία.

Αναλυτικά, το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο «Χρονικό» σε στίχους Κ. Χ. Μύρη.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει αποσπάσματα από έργα του συνθέτη. Συγκεκριμένα θα παρουσιασθούν:

-- «Who pays the Ferryman», το διάσημο θέμα της μουσικής από την ομώνυμη σειρά του BBC TV (έκδ. 1977).

-- «Αχ πλάτανέ μου», από τον κύκλο τραγουδιών «Εντεύθεν» (έκδ. 2015). Στίχοι του συνθέτη.

-- «Πότε θα ξαναβρεθούμε», από τη νέα σειρά τραγουδιών «Κρητικός Ορίζοντας» (έκδ. 2016). Στίχοι του συνθέτη.

-- «Χίλια μύρια κύματα μακριά τ' Αϊβαλί», από το μουσικό έργο «Ιθαγένεια» (έκδ. 1972). Στίχοι: Κ.Χ. Μύρης.

-- «Γκρεμισμένα Σπίτια», από τα πρώτα τραγούδια (έκδ. 1964). Στίχοι: Νότης Περγιάλης. (Προέρχεται από τη μουσική για το θεατρικό έργο «Το κορίτσι με το κορδελάκι»).

-- Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι», από το μουσικό έργο «Ηλιος ο πρώτος» (έκδ. 1969). Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης.

-- «Οι Οχτροί»: Περιλήφθηκε στη σειρά τραγουδιών «Ανεξάρτητα» (έκδ. 1979). Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης. (Προέρχεται από τη μουσική για το θεατρικό έργο «Οι Μουσικοί» (1972) για το θέατρο Τέχνης).
-- «Τα λόγια και τα χρόνια»

-- «Μαλαματένια Λόγια», από το μουσικό έργο «Θητεία» (έκδ. 1974). Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου.
-- «Η Φάμπρικα»

-- «Μιλώ για τα παιδιά μου», από τον κύκλο τραγουδιών «Μετανάστες» (έκδ. 1974). Στίχοι: Γιώργος Σκούρτης.

-- «Ολοι θα συναντηθούμε», από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (έκδ. 1979). Στίχοι: Σαπιέντια και του συνθέτη.

-- «Η μάνα του Αλέξανδρου», από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (έκδ. 1979). Στίχοι: Πάνος Θεοδωρίδης.

-- «Τη ζωή μου μη διαβάζεις», από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (έκδ. 1979). Στίχοι: Μ. Ελευθερίου.

-- «Την Εικόνα σου» («Χρώματα κι Αρώματα»), από τη σειρά τραγουδιών «Τα τραγούδια του νέου πατέρα» (έκδ. 1972). Στίχοι: Μιχάλης Κατσαρός.

-- «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», από τη σειρά τραγουδιών «Παράθυρο στη Μεσόγειο» (έκδ. 1983). Στίχοι: Μ. Σταυρακάκης.

-- «Παραπονεμένα λόγια», από τον κύκλο τραγουδιών «Σεργιάνι στον κόσμο» (έκδ. 1983). Στίχοι: Μ. Ελευθερίου.

-- «Η Ελλάδα» («Λένγκω»), από τη σειρά ανεξάρτητων τραγουδιών (έκδ. 1976), στίχοι του συνθέτη.

-- «Ζαβαρακατρανέμια», από το «Ανέκδοτο έργο».

-- «Ιδού ο Νυμφίος» (1966 - 68). Στίχοι του συνθέτη. περιλήφθηκε πρώτη φορά το 1968 στην ταινία «Επιχείρησις Απόλλων» και στη σειρά τραγουδιών «Ανεξάρτητα» το 1976.

Στο σύνολό τους, πρόκειται για μουσικά έργα που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του σύγχρονου νεοελληνικού πολιτισμού.

Αντιγράφοντας ορισμένα λόγια από κείμενα για το έργο του συνθέτη, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Νοταρά, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, αναζητώντας φιλοσοφικά τη βαθύτερη ενότητα του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό του περιβάλλον, συνέθεσε μουσικά έργα που ήρθαν και επιβλήθηκαν ως νέα πρόταση μέσα στο σύνολο της ελληνικής μουσικής και δημιούργησαν μια νέα κίνηση για την τέχνη και τη χρησιμότητά της.

Καθιέρωσε με τις συνθέσεις του, την ουσία της μουσικής συμβίωσης και τους συσχετισμούς έκφρασης μεταξύ συμφωνικών και τοπικών οργάνων, μέσω του μελωδικού και ρυθμικού του ορίζοντα, των αρμονικών δομών και των ηχοχρωμάτων της διάφανης ενορχήστρωσης που χαρακτηρίζουν το προσωπικό του ύφος.

Η αξία τους εμπλουτίζεται όσο περνάει ο καιρός, καθώς πράγματα που κάποτε απλώς τα νιώθαμε μέσα από το έργο του τώρα τα καταλαβαίνουμε πλήρως.
Με αφορμή την εκδήλωση και τη συναυλία, μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος σε αυτήν.

Γιάννης Μαρκόπουλος
 
Eurokinissi
Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Και οι πολιτιστικές δράσεις τις οποίες προασπίζει το Κόμμα είναι σημαντικές για τη χώρα.


Μίλτος Πασχαλίδης
 
Είναι πολύ τιμητικό να τραγουδάω το «Χρονικό», αυτό το εμβληματικό έργο το οποίο σημάδεψε μια γενιά με τη φωνή του Ξυλούρη και διπλά τιμητικό που συμμετέχω σ' αυτή την εκδήλωση μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, που αισίως συμπληρώνει παρά ένα 100 χρόνια δράσης.


Λάκης Χαλκιάς
 
Το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας έρχεται στην πιο κρίσιμη εποχή για όλα αυτά τα κακώς κείμενα που περνάει ο λαός μας.Εύχομαι από το τόσο κρίσιμο αυτό Συνέδριο του ΚΚΕ να βγούνε συμπεράσματα και αποφάσεις που να δίνουν λύσεις και μεγαλύτερες προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο, στους εργαζόμενους και γενικά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Για τη μεγάλη συναυλία του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, που θα δοθεί τις 25 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, αφιέρωμα στα 99 χρόνια του ΚΚΕ και των μεγάλων αγώνων και θυσιών του εργατικού κινήματος,
όλοι εμείς θα είμαστε εκεί...


Ανθή Γουρουντή
 
H συμμετοχή μου στην εκδήλωση αυτή με γεμίζει ψυχική ανάταση και ανατροφοδοτεί τις άμυνές μας στα δύσκολα των ημερών. Μεγάλη μας τιμή η εμπιστοσύνη στην καλλιτεχνική μας επάρκεια, ώστε να ερμηνεύσουμε αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου. Το Πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro, μία λαϊκή χορωδία, είναι εδώ για να καταθέσει τη δική της δυναμική στην υπηρεσία των λαϊκών αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου