Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Φόρεσαν την προβιά του «φίλου»...



Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει πως η κυβέρνηση θα «σεβαστεί» τον αγώνα των αγροτών, τους καλεί όμως να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να προσέλθουν σε «διάλογο», βάζοντας ως προϋπόθεση τα αιτήματά τους να μην είναι «μαξιμαλιστικά» και να μην αντιτίθενται στους «υπάρχοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς», όπως έλεγε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι μπαγαποντιές της κυβέρνησης, μαζί με τις ψευτιές ότι όλα τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί σε προηγούμενη φάση και άρα δεν υπάρχει λόγος να κινητοποιούνται, στόχο έχουν να τους συκοφαντήσουν στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να ενσωματώσουν τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων αγροτών για την αντιλαϊκή της πολιτική και να ανακόψουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις αναπτύσσονται κάτω από την πίεση των οξυμένων προβλημάτων και την παρέμβαση του αγωνιστικού κινήματος των αγροτών, όπως εκφράζεται από Ομοσπονδίες, Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα, που συντονίζονται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην προσπάθεια αυτή, η κυβέρνηση δεν είναι μόνη. Τη στηρίζουν τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ, η οποία προσπαθεί να κρατήσει τους μικρομεσαίους αγρότες μακριά από τα μπλόκα, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο. Μάλιστα, κάνει στοχευμένη δουλειά σε αγρότες που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στους αγώνες, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, και τώρα θέλει να τους κρατήσει τουλάχιστον αδρανείς.


***
 
Πέρα από τις δηλώσεις στελεχών της, χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε τις προάλλες η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, η οποία από τη μια εμφανίζεται να στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών και από την άλλη προσπαθεί να διεγείρει τον κοινωνικό αυτοματισμό, καλώντας τους να μην ακολουθήσουν «μορφές κινητοποιήσεων που θα προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας». Στο δια ταύτα, τροφοδοτεί την αυταπάτη ότι λύση στα προβλήματά τους θα δώσουν οι εκλογές και η ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση.
Βέβαια, καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στα κόμματα εκείνα και τις δυνάμεις που εκφράζουν συμπάθεια στον αγώνα τους, αλλά την ίδια ώρα στηρίζουν και προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ που τους ξεκληρίζει, ενώ έχουν ψηφίσει και το τρίτο μνημόνιο, στο οποίο περιέχονται πολλά από τα μέτρα που σήμερα τους αποτελειώνουν.

Αυτό ισχύει και για τον Νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε τους αγρότες στο μπλόκο της Κουλούρας στην Ημαθία, αλλά και τους αγρότες των Σερρών που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους έξω από το Λευκώνα. Δήλωσε κι αυτός στα λόγια ότι στηρίζει τον αγώνα τους και ζήτησε να μην κλείνουν οι δρόμοι, διότι όπως ισχυρίστηκε, «έτσι πλήττονται άλλες επαγγελματικές ομάδες και συνολικά η οικονομία της χώρας, ενώ ταλαιπωρείται το κοινωνικό σύνολο και τελικά οι ίδιοι οι αγρότες χάνουν το δίκιο τους».

***
 
Στη μάχη για την υπονόμευση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τις μορφές που αποφασίζουν συλλογικά οι ίδιοι οι αγρότες, έχει ριχτεί και σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως οι κομματικές του δυνάμεις στις αγροτικές περιοχές. Για παράδειγμα, η ΝΕ Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολιτικά «ακηδεμόνευτους» αγρότες να μην παρασυρθούν από όσους θέλουν να δημιουργήσουν «κοινωνική ένταση», αλλά να δουν «ποιοι προσπαθούν να επιλύσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν και ταυτόχρονα να εφαρμόσουν την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης». Δηλαδή, ζητάει κι αυτός στράτευση των αγροτών στην πολιτική της κυβέρνησης που τους εξοντώνει και ξορκίζει τους αγώνες.

Από κοντά και η ΛΑΕ, η οποία προσπαθεί να απαξιώσει στη συνείδηση των μικρομεσαίων αγροτών τις δυνάμεις που πρωτοστατούν στον πανελλαδικό συντονισμό και παλεύουν για να αποκτήσει αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό ο αγώνας. Η ιστοσελίδα της Iskra αναπαράγει όλες τις χυδαιότητες που γράφτηκαν πέρυσι στον αστικό Τύπο, για τους «γνωστούς αγροτοπατέρες», που «ξεπούλησαν τον αγώνα των αγροτών» και άλλα παρόμοια. Εμφανίζει, μάλιστα, όλα αυτά να τα λένε ανώνυμα κάποιοι ...αγανακτισμένοι Θεσσαλοί αγρότες! Πρόκειται για μεθόδους, φρασεολογία και «επιχειρήματα» από τα οποία σφύζουν οι χρυσαυγίτικες ιστοσελίδες.

***
 
Να, λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα: Εκείνοι που εμφανίζονται στους αγρότες με την προβιά του φίλου, έχει ο καθένας και μια μαχαιριά για την πλάτη τους. Αλλος τους λέει να κάτσουν φρόνιμα και υπόσχεται ότι θα τους λύσει τα προβλήματα όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση, άλλος προσπαθεί να βάλει τα δίκαια αιτήματά τους στον Προκρούστη της «δημοσιονομικής προσαρμογής», άλλος θέλει να τους υπαγορεύσει τις μορφές πάλης, απειλώντας με τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και άλλος τους παροτρύνει να διαμορφώσουν κοινά αιτήματα με τους μεγαλοαγρότες και να μην συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή.

Ολα τα σφυριά χτυπούν για να συρθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες σε συμβιβασμό πριν καν βγουν στα μπλόκα. Οχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά προπάντων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων, που τους πετάει από τα χωράφια, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοκαπιταλιστών και των πολυεθνικών της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες έχουν πλέον πείρα από τις προηγούμενες και από αυτή την κυβέρνηση και χρειάζεται να την αξιοποιήσουν. Να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι, να βασιστούν στο δίκαιο του αγώνα τους και στη δύναμη του συντονισμού, με το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Α. Κ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου