Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Στρώνουν το έδαφος για την επαγγελματική - ιδιωτική Ασφάλιση


Ημερίδα «διαφήμισής» τους οργάνωσαν χτες τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ και πάλι στο ρόλο «λαγού» για τις νέες ανατροπές


Δεν πρόλαβε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να βγει ως «λαγός» της συνεχιζόμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης και να προτείνει την ίδρυση «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου» και, λίγες μέρες μετά, τρία από τα τέσσερα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που ήδη λειτουργούν, καθώς δεν εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ και μετατράπηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, διοργάνωσαν ημερίδα για να διαφημίσουν τα «καλά» της Επαγγελματικής Ασφάλισης που ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή της ιδιωτικής Ασφάλισης.

Στην ημερίδα, την οποία από κοινού διοργάνωσαν το Ταμείο Εργαζομένων στο Εμπόριο Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Ταμείο Εργαζόμενων στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ) και το Ταμείο Υπαλλήλων στις Φαρμακευτικές Εταιρείες (ΤΕΑΥΦΕ) περίσσεψαν οι σχετικοί διθύραμβοι, αποσιωπώντας σκόπιμα πως στους συνταξιούχους έχει πέσει «μαχαίρι» στις συντάξεις με περικοπές που ξεπερνούν και το 50%! Περίσσεψαν, επίσης, οι χορηγοί, που ήταν αποκλειστικά τράπεζες...


Στην ημερίδα, αν και είχε αναγγελθεί από τους διοργανωτές, δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όμως τον «εκπροσώπησε επάξια» ο Θ. Βασιλόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΜΕΤΑ, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, που όπως είπε «μπήκε μπροστά» και μετέτρεψε το Επικουρικό του κλάδου των σούπερ μάρκετ σε Επαγγελματικό Ταμείο! Δεν είπε τίποτα, βέβαια, για τη μείωση κατά 32% που επιβλήθηκε στις συντάξεις με τη μετατροπή αυτή. Κάλεσε, μάλιστα, τους εργαζόμενους «να κλείσουν τα αυτιά τους σε "-ισμούς" και να προχωρήσουν...», επιβεβαιώνοντας το ρόλο «λαγού» που έχει αναλάβει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στην προώθηση μιας μορφής ιδιωτικής Ασφάλισης, που αν και βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, πρόλαβε να δώσει τους πικρούς καρπούς της στους ασφαλισμένους που εντάσσονται σε αυτήν.

«Ψητό» για το κεφάλαιο, καμία εγγύηση για τους ασφαλισμένους
Τη βασική παρέμβαση στην ημερίδα έκανε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος, όπως θύμισε, ήταν αυτός που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία με το νόμο 4052/2012 (συνέχεια του νόμου 3029/2002), που έδωσε τη δυνατότητα μετατροπής Επικουρικών Ταμείων Δημοσίου Δικαίου σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Με τον ίδιο νόμο ιδρύθηκε και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που αν και τύποις παρέμεινε δημόσιο, στην ουσία μετατράπηκε και αυτό σε ένα μόρφωμα στο οποίο καθορίζονταν οι παροχές αλλά δεν εξασφαλιζόταν το ύψος των συντάξεων των ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων βάλλονταν από δύο πλευρές: Και από τη νέα μορφή του ΕΤΕΑ, ως Επικουρικό του Δημοσίου, και από τα νέα Επαγγελματικά Ταμεία. Στόχος και των δύο, όπως και του ΕΤΕΑΕΠ, που αποτελεί συνέχεια του ΕΤΕΑ μετά την ψήφιση του νόμου 4387 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η συμπίεση μέχρι και εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός πρότεινε τη νομοθέτηση εκ νέου της δυνατότητας μετατροπής υφιστάμενων Επικουρικών Ταμείων σε Επαγγελματικά, είτε τη νομοθέτηση διάταξης που θα δίνει «επιλογή» στον ασφαλισμένο να επιλέγει είτε το υφιστάμενο ΕΤΕΑΕΠ είτε κάποιο Επαγγελματικό Ταμείο. Προτείνει, μάλιστα, και τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων στην Υγεία, με τη μεταφορά πόρων από την Ασφάλιση στον ΕΟΠΥΥ, είτε με την επιβολή πρόσθετης εισφοράς σε βάρος των ασφαλισμένων.

Ειδικά όμως για τα ΤΕΑ, τα οποία χαρακτηρίζονται και ως «2ος πυλώνας», το ενδιαφέρον ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών χαρτοφυλακίων μεγαλώνει: Στο στόχαστρο μπαίνουν οι εισφορές των ασφαλισμένων και τα αποθεματικά που δημιουργούνται. Το ενεργητικό των τεσσάρων ΤΕΑ που ήδη λειτουργούν και ορισμένων άλλων που έχουν γίνει σε εθελοντική βάση, ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι καπιταλιστικοί όμιλοι του κλάδου των ασφαλίσεων και των χρηματοοικονομικών ενδιαφέρονται «να βάλουν στο χέρι» τις εισφορές των ασφαλισμένων - στην ΕΕ τα Ταμεία αυτά διαθέτουν ενεργητικό ύψους 3,8 τρισ. ευρώ - χρηματοδοτώντας με το αζημίωτο την καπιταλιστική «ανάπτυξη», χωρίς την ίδια στιγμή να δεσμεύονται για το ύψος των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, «σπρώχνει» και η ΕΕ, επιδιώκοντας παράλληλα να ικανοποιήσει την αξίωση για πλήρη απαλλαγή του κεφαλαίου και των αστικών κρατών από το «κόστος» των ασφαλιστικών εισφορών: Με την τελευταία οδηγία της, η ΕΕ δημιουργεί προϋποθέσεις μεγαλύτερης επέκτασης της Επαγγελματικής Ασφάλισης σε βάρος των δημόσιων συστημάτων, δηλαδή σε βάρος των δημόσιων συντάξεων που περικόπτονται συνεχώς σε όλα τα κράτη - μέλη.

Ο ίδιος ο νόμος - λαιμητόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις που φέρνει μαζί με το κουαρτέτο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ που μετατρέπει σε πτωχοκομεία τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παραπέρα επέλαση των επαγγελματικών και ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, όπως απέδειξε και η καπιταλιστική κρίση του 2008, κατά την οποία εκτιμήσεις ανεβάζουν τις απώλειες τέτοιων Ταμείων στο 40% των αποθεματικών τους....

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου