Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«Πλησιάζει» η συμφωνία, πολλαπλασιάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα




Με κοινό βηματισμό για την επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα προχωρούν η συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο και, όπως όλα δείχνουν, ο τελικός «λογαριασμός» που ετοιμάζονται να στείλουν στα λαϊκά στρώματα, κατά την πλήρη ανάπτυξη των μέτρων, θα υπερβαίνει και τα 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη το βράδυ χτες στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, μετά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 7 Απρίλη.


Την ίδια ώρα, τα περιβόητα «αναπτυξιακά αντίβαρα», που διαφημίζει η κυβέρνηση έχουν ως όρο και προϋπόθεση την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων και παράλληλα αποκαλύπτουν το ταξικό πρόσημο της πολιτικής που θα ξεδιπλώσουν σε όφελος και για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το επίπεδο, η προτεραιότητα θα αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των επιχειρηματικών κερδών, καθώς και άλλες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, όπως φαίνεται, ακόμη και αυτή η οριακή μείωση που σχεδιάζεται στο συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου, μετά τη διάλυση του αφορολόγητου και βέβαια με όρο και προϋπόθεση το ξεπέρασμα των στόχων που μπαίνουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου. Η πρόκληση έχει και συνέχεια με τις παρεμβάσεις που αφορούν ακόμη και στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα σχετικά κονδύλια πέρα από το γεγονός ότι προβλέπονται με το «σταγονόμετρο», εντάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων «αντίμετρων», θα αποδίδονται, δηλαδή, εάν και εφόσον ξεπερνιούνται οι αντιλαϊκοί στόχοι στους κρατικούς προϋπολογισμούς της μιας ή της άλλης χρονιάς.

Πτυχές αυτής της πολιτικής και της κυοφορούμενης συμφωνίας με το κουαρτέτο παρουσιάστηκαν χτες από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες:

Το τσεκούρι στο αφορολόγητο τοποθετείται σε ετήσια εισοδήματα της τάξης των 5.900 - 6.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, εισόδημα ύψους 8.000 ευρώ (αφορολόγητο σήμερα) θα επιβαρύνεται με ποσά ύψους 460 ευρώ.

Δεδομένη είναι και η καρατόμηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, για τις οποίες η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ...«εξακολουθεί να δίνει μάχη». Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2019 και μάλιστα ενδεχομένως με κλιμάκωση της καρατόμησης επί του συνόλου της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Το χρονοδιάγραμμα με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) τοποθετείται για μια τουλάχιστον τριετία μετά την προγραμματισμένη λήξη του τρέχοντος «προγράμματος», δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το 2021.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα «αντίμετρα», λόγος γίνεται για τα παρακάτω:
-- Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο πρώτο κλιμάκιο σε 20% από 22%, ενδεχόμενο που δεν αλλοιώνει ούτε κατά κεραία την ένταση της φοροληστείας απέναντι σε μισθωτούς και συνταξιούχους και μάλιστα σε ολόκληρη την γκάμα των λαϊκών εισοδημάτων.

-- Μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των επιχειρηματικών κερδών στο 26% απλό 29%.

-- Μείωση του ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύνολο πάνω από 2,6 δισ. ευρώ, που φτάνει κάθε χρόνο η είσπραξη από το συγκεκριμένο χαράτσι.
Παράλληλα, με την μορφή κυβερνητικών «διαρροών» επιχειρούν να πλασάρουν τάχα ως «αντίμετρα» κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτό το επίπεδο, αθροίζουν «παροχές» ακόμη και για ποσά που ήδη προβλέπονται, όπως για επιδόματα θέρμανσης, ενοικίου, «μειώσεις» στην εισφορά των συνταξιούχων για φάρμακα, για την κάλυψη των βρεφονηπιακών σταθμών.

«Αναγκαίες προσαρμογές» το νέο τσεκούρι στις συντάξεις
 
Με τις γνωστές αναφορές περί «αναγκαίων προσαρμογών» των «γενναιόδωρων συνταξιοδοτικών παροχών», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας χτες σε συνέδριο του «Economist», είχε τη δική του συμβολή στην προετοιμασία εδάφους για τις νέες περικοπές στις συντάξεις που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος τις «δημοσιονομικές πιέσεις» από τη «συνταξιοδοτική δαπάνη», ανέφερε πως αυτές οι πιέσεις «μπορεί να καταστεί αναγκαίο να μετριαστούν μέσω αναπροσαρμογών σε ορισμένες συντάξεις. Και τούτο διότι, αφενός, ορισμένες συνταξιοδοτικές παροχές στην Ελλάδα παραμένουν σχετικά γενναιόδωρες, με βάση τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή δεδομένα». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως παρά τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, το συνταξιοδοτικό σύστημα «παραμένει δαπανηρό»!

Επιπλέον, στηρίζοντας το μεγάλωμα της πίτας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ο Γ. Στουρνάρας πρόβαλε βασικούς τομείς δραστηριότητάς τους: Την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης, την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλίσεων στην Υγεία και τέλος την επιβολή υποχρεωτικής ασφάλισης - που θα την αναλάβει ιδιωτικός φορέας - για φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές...

Θολώνουν το πεδίο
 
Σε αυτό το φόντο και ενόψει της ομοβροντίας με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα η συγκυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει μια σειρά από κάλπικα επιχειρήματα σε μια προσπάθεια σύγχυσης και αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτό το επίπεδο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», προανήγγειλαν παρεμβάσεις σε ζητήματα αντιμετώπισης της επίσημης φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων ανάμεσα στο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις περασμένων ετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ευ. Τσακαλώτο, το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών θα συμβάλει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της «κοινωνικής πολιτικής» της κυβέρνησης. Παράλληλα, εκτίμησε πως το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την «οικειοθελή αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων, δηλαδή όπως αυτών που οι μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες του εξωτερικού.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου