Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

G 20 – Ο τρομονόμος είναι εδώ





 
«Είμαι εδώ επειδή έχω πολιτική γνώμη» καταθέτει ο 18χρονος Ιταλός εργαζόμενος Φάμπιο Β. Την Τρίτη (07.11.) στο Επαρχιακό Δικαστήριο Altona. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος «φέρεται» (φέρεται γιατί δεν στοιχειοθετείται από πουθενά) να συμμετείχε σε συγκρούσεις με τις γερμανικές δυνάμεις καταστολής) συνελήφθη λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των G-20.

Για περισσότερο από τέσσερις μήνες, ο 18χρονος βρίσκεται στην φυλακή. Το βράδυ της 6ης Ιουλίου ταξιδεύει στο Αμβούργο. Το πρωί της 7ης Ιουλίου, μια ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών κινήθηκε μέσα από μια βιομηχανική περιοχή στα δυτικά του Αμβούργου προς το κέντρο της πόλης νωρίς το πρωί όπου ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις. Οι αξιωματικοί έσπασαν την ομάδα των διαδηλωτών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με κανόνια νερού, όπου μερικοί από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα προς την αστυνομία. Περίπου 60 άτομα συνελήφθησαν μαζί και ο Φάμπιο με την σοβαρή κατηγορία της παραβίασης της ειρήνης.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 18 αντικείμενα ρίχτηκαν στους πλησιέστερους αστυνομικούς από την πορεία διαμαρτυρίας, αλλά ούτε το γραφείο του εισαγγελέα δεν κατηγορεί τον Φάμπιο ότι έχει διαπράξει βία από μόνος του. Το κατηγορητήριο βασίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ο νεαρός εργάτης εργοστασίου από την Ιταλία έλαβε μέρος στη διαμαρτυρία. Ωστόσο, η δήλωσή του στο δικαστήριο: « Ήθελα να διαμαρτυρηθώ ενάντια στους ισχυρούς του κόσμου, που αυτοαποκαλούνται “G 20”. Οι πολιτικές εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας, τον πόλεμο και αυτούς που εκτρέφουν την τρομοκρατία πουλώντας τους όπλα. Στην πατρίδα μου στο νότιο άκρο των Άλπεων, οι κερδοσκοπικές εταιρείες κατέστρεψαν το περιβάλλον, θυσιάστηκε το τοπίο στον «μαζικό τουρισμό» και στους στρατιωτικούς εκπαιδευτικούς χώρους. Είναι σχεδόν κοινότυπο να επαναλάβω ότι περιουσία που βρίσκεται στα χέρια του 1% των πλουσιοτέρων στον κόσμο ξεπερνάει αυτό που κατέχουν το υπόλοιπο 99%. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσω ένα τίμημα, αλλά δεν φοβάμαι γι ‘αυτό»…έρχεται σε αντίθεση με ένα βασικό μήνυμα από τους εισαγγελείς: ότι οι άνθρωποι όπως ο Φάμπιο ασχολούνται με την «άσκηση βίας», τη «διάπραξη εγκλημάτων» και όχι την «επικοινωνία πολιτικών μηνυμάτων». Τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα που φώναζαν και τα πανό τους «Τσακίστε τον καπιταλισμό – οικοδόμηση μιας άλλης εξουσίας» δεν υπολογίζονται σαν πολιτικά μηνύματα. Η εισαγγελία ασκεί πίεση για την προφυλάκιση που διαρκεί εδώ και τέσσερις μήνες. Σε επιστολή του προς τον δικηγόρο του, ο εισαγγελέας προτείνει μια συμφωνία: αν ο κατηγορούμενος παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες, η απελευθέρωσή του από τη φυλακή είναι “πιθανή”. Παραμένει το δύσκολο ερώτημα: τι ακριβώς πρέπει να ομολογήσει ο εναγόμενος; Επιθέσεις σε αξιωματικούς επιβολής του νόμου; Προβλήθηκε σοβαρός τραυματισμός; Σοβαρή παραβίαση της ειρήνης; Πρέπει να πει ότι πέταξε πέτρες, μπουκάλια και εμπρηστικές συσκευές, παρόλο που δεν έριξε κανένα σύμφωνα με το κατηγορητήριο; Τις απόψεις του; Το γραφείο του εισαγγελέα του Αμβούργου εδώ φαίνεται να ζητά από τον εναγόμενο υποταγή. Ο πρόεδρος της αρμόδιας Γερουσίας της OLG Marc Tully και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι ο Φάμπιο θα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης, ακόμη και αν εφαρμόζεται δικαιοσύνη ανηλίκων. Διαφορετικά, η «έλλειψη εκπαίδευσης» και η «βαθιά βία» του δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Σε αυτό βλέπει η δικηγόρος του μια προκατάληψη και επομένως μια απαράδεκτη επιρροή στη διαδικασία. Αυτό είναι “αντίθετο προς το κράτος δικαίου”.

Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει φυλάκιση μεταξύ έξι μηνών και αρκετών ετών.

Foto: Axel Heimken

Η Αριστερή Παρεμπόδιση (IL) ζήτησε τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στις δικάσιμες ημέρες ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου Αμβούργο-Αλτόνα. «Η υπόθεση εναντίον του Φάμπιο δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δίκες των G20 δεν αφορούν την απονομή δικαιοσύνης αλλά να θέσουν παράδειγμα προς αποφυγή και καταδίκης των «φρονημάτων». λέει η Emily Laquer της IL. Προφανώς, δεν είναι απλώς η καταδίκη των αποκαλούμενων εκτοξευτών μπουκαλιών, αλλά κυρίως η ποινικοποίηση και η απονομιμοποίηση της νόμιμης διαμαρτυρίας κατά της συνάντησης των G20 στο Αμβούργο. Για το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν διαδώσει ονόματα ακτιβιστών πριν καν η συνάντηση των G20 ξεκινήσει. Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο διπλού μηνύματος: Αφενός, οι σκληρές καταδίκες στην πρώτη διαδικασία έχουν σκοπό να αναβάλλουν όλες τις μελλοντικές διαμαρτυρίες, στο βαθμό που κανείς να μη μπορεί να τολμήσει να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση. Από την άλλη πλευρά, αριστεροί, αναρχικοί και ακτιβιστές πρέπει να αποτρέπονται από την οργάνωση και την αντίσταση απέναντι στις δυνάμεις καταστολής. Εδώ, οι άνθρωποι θα πρέπει να τιμωρούνται επειδή δανείζουν τις φωνές τους και τα πρόσωπά τους σε μια ευρεία κινητοποίηση ενάντια στη διάσκεψη κορυφής των G20. Δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα δίκαιης δίκης γιατί αυτό δεν είναι ο σκοπός της»..

Ο τρομονόμος είναι εδώ. Αν ψάχνετε κοινές αξίες με την ευρωπαϊκή ένωση τις βρήκαμε. Είτε Ηριάνα, Περικλή ή Φάμπιο ή το όνομα οπουδήποτε εργαζόμενου ο έλεγχος των κοινωνικών αντιδράσεων ο περιορισμός των ατομικών του δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν χρειάζεται κανένα στοιχείο για να περιοριστεί. Με την απροκάλυπτη πια δικαιολογία «ασφάλεια του πολίτη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου