Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Σουηδία: Το ξενοφοβικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών καταγράφει ποσοστό ρεκόρ ενόψει των εκλογών στις 9 Σεπτεμβρίου.





Από herko
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Στην μηνιαία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενεργεί η υπηρεσία IPSOS, το ξενοφοβικό, εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φτάνει το ποσοστό ρεκόρ του 20% στην πρόθεση ψήφου.

Το κόμμα των “Σουηδών Δημοκρατών” έχει ενισχυθεί από το 2010 οπότε μπήκε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2014 κέρδισε το 13% των ψήφων. Τυγχάνει μεγάλης προβολής από τον αστικό τύπο που καθημερινά αναφέρεται στις απόψεις του ενάντια στους πρόσφυγες που τους θεωρεί σαν τον μεγαλύτερο εχθρό της ευημερίας.

Το προσφυγικό και τα συνθήματά του για νόμο και τάξη κερδίζουν οπαδούς στην κοινή γνώμη ιδιαίτερα μετά το 2015, οπότε η Σουηδία δέχθηκε 160.000 πρόσφυγες κυρίως Σύριους. Επενδύει στην αβάσιμη ανησυχία των Σουηδών ότι μειώνονται τα κονδύλια για το κοινωνικό κράτος και διοχετεύονται στους πρόσφυγες και ότι αυξάνεται η εγκληματικότητα. Στην ουσία τα κονδύλια διοχετεύονται μέσω των φοροαπαλλαγών στις μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα η αθέτηση της σημερινής Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης των προεκλογικών της υποσχέσεων για περισσότερες δουλειές, καλύτερες συντάξεις και καλύτερο κοινωνικό κράτος στην υγεία, παιδεία και περίθαλψη δίνει έδαφος στους ξενοφοβικούς λαϊκιστές.


“Κρατείστε την Σουηδία στην λίθινη εποχή”,
σατυρίζει η αφίσσα τους Σουηδούς Δημοκράτες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IPSOS, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 24% έναντι 31% στις τελευταίες εκλογές στη πρόθεση ψήφου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό Κόμμα των Μετριοπαθών στο 22% έναντι 23,3%.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι ένας συνασπισμός μειοψηφίας στον οποία συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Στο κοινοβούλιο στηρίζονται από το Αριστερό Κόμμα. Όλα μαζί τα κόμματα αυτά συγκεντρώνουν το 37% της πρόθεσης ψήφου.

Οι Μετριοπαθείς, οι κεντρώοι, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα συνεργαστούν ως κυβερνητική ομάδα αλλά κατεβαίνουν ξεχωριστά στις εκλογές. Μαζί συγκεντρώνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου.

Ωστόσο κανένας από τους δύο συνασπισμούς δεν φαίνεται να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Κανείς δεν θέλει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να συνεργαστεί με τους Σουηδούς Δημοκράτες. Καταδικάζουν την ξενοφοβική τους ρητορεία ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι έχουν μετακυλήσει σε αντιπροσφυγικές θέσεις. Η κυβέρνηση με σωρηδόν απελάσεις και κλείσιμο των συνόρων και η αντιπολίτευση με πιο σκληρές θέσεις στην χορήγηση ασύλου και παραμονής στην χώρα.

Το κομμουνιστικό κόμμα Σουηδίας έχει υποψήφιους σε αρκετές μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Καλεί τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος να συμμετέχουν στην προεκλογική διαδικασία για να έρθουν σε επαφή με περισσότερους εργαζόμενους και να διαδώσουν την πολιτική του.

«Η αστική δημοκρατία είναι μια παρωδία δημοκρατίας. Ο λαός καλείται να ψηφίσει ποιός θα τον δυναστεύσει. Όποιος και να βγεί κυβέρνηση το αποτέλεσμα θάναι λιτότητα και χειροτέρευση για τον λαό, μεγαλύτερος κίνδυνος πολέμου από τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αύξηση των εξοπλισμών.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές μας δίνει ένα ακόμη πεδίο μάχης, την δυνατότητα να αποτιμήσουμε την δυναμή μας και την ευκαιρία να εκφράσουμε την αντίθεση μεταξύ των εργαζομένων και του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε την ψήφο σας ψηφίζοντας οκτώ καπιταλιστικά κόμματα και άλλα που απλά θέλουν να πάρουν την θέση τους. Δώσε δύναμη στους κομμουνιστές” είναι το συνθημά τους.

1 σχόλιο:

  1. Οι σοσιαλδημοκράτες υπηρέτες του συστήματος ανέκαθεν έστρωναν το δρόμο στο φασισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή