Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Οι στόχοι της αστικής τάξης απαιτούν να συνεχιστεί το ξεζούμισμα του λαού


Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κατά τη χτεσινή συζήτηση


Eurokinissi
«Το κυβερνητικό σχέδιο "για μια στρατηγική ανάπτυξη για το μέλλον", που δώσατε χτες στη δημοσιότητα, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είναι αποκαλυπτικό για το τι πρέπει να περιμένει ο λαός την επόμενη μέρα. Οι 3 βασικοί άξονες του συγκεκριμένου σχεδίου προβλέπουν:
 Πρώτον: Σχετικά με τη φορολογική πολιτική:

Υπόσχεστε ότι θα μειώσετε τη φορολογία των εταιρειών για να προσελκύσετε επενδύσεις και να αυξήσετε την κερδοφορία τους.
Τι διαφορετικό λέτε από το πρόγραμμα της ΝΔ; Στην ουσία θα επιβαρύνετε ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, για να θωρακίσετε την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων. Γι' αυτό και πουθενά δεν δεσμεύεστε για τη μείωση της έμμεσης φορολογίας και δεν μιλάτε για τη λαϊκή φορολογική επιβάρυνση και τον ΕΝΦΙΑ.

Η δε διακήρυξη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από τη στιγμή που παραμένει η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και τα διάφορα απόρρητα, προετοιμάζει στην ουσία μια νέα φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.


Δεύτερο: Σχετικά με την αγορά εργασίας:

Η διακήρυξη περί "δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας" αποτελεί ένα ευχολόγιο χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, από τη στιγμή που δεν σκοπεύετε να καταργήσετε κανένα μνημονιακό νόμο από αυτούς που οδήγησαν στην ακόμα μεγαλύτερη "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας και στην κατεδάφιση των συγκροτημένων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Αλλωστε, οι όποιες αλλαγές στην αγορά εργασίας μάς λέτε ότι θα πρέπει να παίρνουν υπόψη τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Σε αυτήν τη συλλογιστική που προτάσσει ως κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία βλέπει η κυβέρνηση και τον επανακαθορισμό του κατώτερου μισθού, που θα συνδυαστεί με τη συμπίεση του μέσου μισθού.

Επίσης, με σαφήνεια η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι η διευκόλυνση της επιστροφής στην αγορά εργασίας περνάει μέσα από την περαιτέρω στήριξη των διαφόρων προγραμμάτων που προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους ομίλους με προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ.

Τρίτον: Σχετικά με τον "κοινωνικό προσανατολισμό" της κυβερνητικής πολιτικής:

Αυτός εξαντλείται στις πρωτοβουλίες κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συνεργατικών εγχειρημάτων! Η αλήθεια είναι ότι η περιβόητη "Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία" αξιοποιείται ήδη από το κράτος σας, ως μηχανισμός περαιτέρω μείωσης των κρατικών κοινωνικών παροχών, μεταφέροντας την ευθύνη μιας σειράς δραστηριοτήτων σε αυτή, οδηγώντας σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, που την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Αξιοποιείται ως μηχανισμός εντελώς προσωρινής εκτόνωσης και κοροϊδίας του λαού, συγκάλυψης της μεγάλης ανεργίας με μισθούς πείνας. Λειτουργεί ως ένας επιπλέον μοχλός επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης, με την ονομαζόμενη "εθελοντική" εργασία - άλλη είναι η πραγματική εθελοντική δουλειά, η βοήθεια και η αλληλεγγύη που μπορεί να δίνουν οι εργαζόμενοι - τα διευρυμένα ωράρια και τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων σε αυτή, στο όνομα του "κοινωνικού" χαρακτήρα αυτών των δραστηριοτήτων».

Εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να υπάρξει
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Τώρα έχουμε και τη συζήτηση για την περιβόητη "εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης" με τους δανειστές.

Ολοι μαζί εδώ κρύβουν ότι, απ' τη μία, οι λεγόμενοι δανειστές, η ΕΕ και το ΔΝΤ και, απ' την άλλη, η ελληνική άρχουσα τάξη των καπιταλιστών βαδίζουν χέρι - χέρι, έχουν κοινό συμφέρον να συνεχίσουν να ξεζουμίζουν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της χώρας, όπως και όλων των υπόλοιπων κρατών - μελών της ΕΕ.

Ολοι μαζί εσείς χρεοκοπήσατε το λαό μας, κι εσείς μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κύριοι της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να βγάζετε την ουρά σας απ' έξω. Ολοι μαζί κρύβετε ότι η περιβόητη διαπραγμάτευση δεν γίνεται για να διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία, αλλά για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος συμβιβασμός για τα συμφέροντα μεταξύ των ανταγωνιστικών αστικών τάξεων.

Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης γιατί υπάρχουν δύο Ελλάδες με αντίθετα ταξικά συμφέροντα. Η Ελλάδα του κεφαλαίου και η Ελλάδα της εργατικής τάξης, του λαού. Αυτήν την αλήθεια προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβερνητική προπαγάνδα, το παραμύθι του κ. Τσίπρα. Που μιλά για την καθαρή έξοδο της χώρας απ' την επιτροπεία των δανειστών και τη δυνατότητα που τάχα θα προκύψει για την άσκηση φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής απ' τη διαρκή ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ευνοϊκή ρύθμιση του κρατικού χρέους.

Χρειάζεται πραγματικά πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αφενός υπάγεται στους ισχύοντες αυστηρούς κανόνες που αφορούν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σχετικά με τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής. Και αφετέρου είναι γνωστό ότι υπάρχει διαδικασία "ενισχυμένης εποπτείας" με συγκεκριμένους όρους, για τα κράτη - μέλη που έχουν δανειστεί απ' τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε αναλυτικά στις γνωστές διαδικασίες, όπως του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή την παρακολούθηση της σύνταξης και της εκτέλεσης του ενιαίου προϋπολογισμού κάθε κράτους - μέλους.

Ούτε στις δηλώσεις όλων των αρμόδιων παραγόντων για το αναμενόμενο αυστηρό πλαίσιο της λεγόμενης "μεταμνημονιακής" επιτήρησης απ' την ΕΕ. Αυτό που έχει σημασία να κατανοηθεί, είναι ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι αυστηρές διαδικασίες, είναι οι ίδιοι οι στόχοι της εγχώριας αστικής τάξης που απαιτούν να συνεχιστεί το ξεζούμισμα των εργαζομένων, να επεκταθεί η φτηνή εργατική δύναμη, να περικοπούν οι κρατικές δαπάνες κοινωνικής πολιτικής, για να ανακάμψει και να αυξηθεί η καπιταλιστική κερδοφορία.

Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία η πολιτική των μνημονίων
Ας αφήσουμε για λίγο τους δανειστές και ας δούμε τι ζητά ο ΣΕΒ για το επόμενο διάστημα. Από τα πλέον επίσημα χείλη, ο ΣΕΒ ζητά νέα μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να γίνει κανενός είδους "υποχώρηση" στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο.

Ζητά νέα ποικιλόμορφη κρατική στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μείωση του κόστους Ενέργειας, παροχή επενδυτικών κινήτρων και φτηνότερο δανεισμό, ενώ ζητά και νέες ρυθμίσεις που να διευκολύνουν την αδειοδότηση και τη χωροθέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκατοντάδες νόμους και μέτρα που ψήφισε και θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, καθώς και με τη συμφωνία που ετοιμάζεται να ολοκληρώσει για την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχιστεί.

Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η πολιτική των μνημονίων δεν είναι μια ελληνική πρωτοτυπία που ξεφεύγει απ' την περιβόητη ευρωπαϊκή κανονικότητα. Εξειδίκευσε, στην ελληνική πραγματικότητα, την πολιτική της ΕΕ που βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών της ΕΕ.

Γι' αυτό και προσαρμοσμένα εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Γι' αυτό και στην Πορτογαλία, που βγήκε απ' το μνημόνιο, το 70% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 450 ευρώ. Γι' αυτό στη Γαλλία, που δεν είχε τρόικα και μνημόνιο, υπονομεύονται οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και απελευθερώνονται οι απολύσεις.

Αυτήν την αλήθεια επιχειρεί να κρύψει το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης, που τάχα θα ωφελεί ταυτόχρονα θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Γι' αυτό και μιλάμε για πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα, που όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τολμά να μιλά για την ανάγκη ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, την ώρα που έχει ψηφίσει ακόμα και μέτρα για την υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία».

Δεδομένη η σύμπλευσή σας, οι προτάσεις σας δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο λαό
Αναφερόμενος στη σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης και στην εναλλακτική για το λαό, υπογράμμισε: «Γι' αυτό, επειδή η σύμπλευσή σας στα βασικά ζητήματα, στους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου είναι δεδομένη και εκφρασμένη, αναζητάτε όλοι σας επιμέρους κινήσεις αποπροσανατολισμού, για να σας διαφοροποιούν και να τονίζουν την κάλπικη γραμμή πρόοδος - συντήρηση, νέο - παλιό, φθαρμένος - άφθαρτος και δεν συμμαζεύεται.

Οι προτάσεις σας δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε καλό πλέον και καινούργιο στον ελληνικό λαό.

Και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο θα δυναμώνουν οι τόνοι, τα διαφημιστικά σποτ, οι γελοίες κοκορομαχίες, οι προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Γι' αυτό έχετε μπερδευτεί για το ποια είναι η αλεπού και ποια τα κρεμαστάρια, κ. Τσίπρα. Εσείς κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχετε στρογγυλοκαθίσει στην καρέκλα της εξουσίας τα τελευταία χρόνια και δεν θέλετε να σας μετακινήσουν απ' αυτή, είστε γατζωμένοι σ' αυτήν. Οι άλλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο από τα χρόνια της απουσίας τους απ' αυτήν την καρέκλα. 
Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα είστε.

Δεν έχετε εναλλακτική λύση. Οι προτάσεις σας όλες και όλων είναι εντός των τειχών της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος, στην υπηρεσία της τάξης που τα έχει όλα και εκμεταλλεύεται το λαό.

Στην υπηρεσία των διεθνών συμμάχων σας που ξεζουμίζουν τον λαό μας για τα δικά τους συμφέροντα και θα τον οδηγήσουν μέχρι και στο σφαγείο του πολέμου, όπως έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν.

Η εναλλακτική λύση βρίσκεται μόνο στη δημιουργία των προϋποθέσεων για να έρθει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στην εξουσία.

Η Ελλάδα έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχει τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, πολυάριθμο έμπειρο επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό δυναμικό, δυνατότητα αγροτικής παραγωγής, κάλυψης όλων των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών.

Με κοινωνικοποιημένη την παραγωγή, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας, των υπηρεσιών, μπορεί να βαδίσει το δρόμο της φιλίας, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς του κόσμου, με ειρήνη και ευημερία για το λαό μας».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου