Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» - Καλούνται με υπουργική απόφαση για το ΚΕΑ να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ




Το νέο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας εργαζόμενοι στα πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», από την πρόσφατη υπουργική απόφαση σχετικά με το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής προς την υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη ΚΥΑ τούς υποχρεώνει προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» να εγγραφούν υποχρεωτικά στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, παραιτούμενοι ουσιαστικά από την επίσχεση εργασίας που πραγματοποιούν και τα δικαιώματά τους.

Αναλυτικά, η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα «Συνέχιση λήψης του ΚΕΑ, από τους πρώην εργαζόμενους στα "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ"» έχει ως εξής:


«Η οδύσσεια των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" (πρώην S/M "Αρβανιτίδης") τελειωμό δεν έχει.

Να θυμίσουμε πως η επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" έκλεισε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, οφείλοντας στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από το Φλεβάρη του 2016. Παράλληλα τα S/M "ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ" προχώρησαν στο άνοιγμα καταστημάτων της "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ", χωρίς τους εργαζομένους της, παρά το ΠΔ 178/2002 που αφορά στην προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το Πανελλαδικό τους Σωματείο, όλα αυτά τα χρόνια, δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, αναδεικνύοντας σε κάθε φάση του αγώνα τις ευθύνες της εργοδοσίας, αλλά και της κυβέρνησης, που με τη στάση της κάλυπτε, αν δεν ενθάρρυνε, την εργοδοτική ασυδοσία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" προχώρησε το Μάη του 2016, μετά από μήνες απληρωσιάς, σε επίσχεση εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Ενώ η πλειοψηφία τους, που δεν κατόρθωσε να βρει αλλού εργασία, έχει ως αποκλειστικό "εισόδημα" το ισχνό ποσό του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης".

Με βάση όμως πρόσφατη ΚΥΑ για τον "Καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης" (ΑΔΑ: Ω1ΖΥ465Θ1Ω-Σ2Ρ) υποχρεώνει η κυβέρνηση τους πρώην εργαζόμενους στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ", προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ, να "εγγραφούν υποχρεωτικά, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ".

Δηλαδή, ουσιαστικά η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από την επίσχεση εργασίας και τα δικαιώματά τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, θέσεις εργασίας) ως πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ".

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για:

-- Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των πρώην εργαζομένων στην επιχείρηση "S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ".

-- Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και συνολικά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

-- Τη συνέχιση λήψης του ΚΕΑ, από όσους εργαζόμενους έχουν τις προϋποθέσεις, χωρίς τη "δαμόκλειο σπάθη" που επιβάλλει η πρόσφατη ΚΥΑ και ουσιαστικά καλεί τους εργαζόμενους σε παραίτηση από τα δικαιώματά τους».


Ριζοσπάστης  Παρασκευή 20 Ιούλη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου