Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Δούλεμα


Σε άρθρο του στους «Νew York Times», ένα πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αναπτύσσει «ένα επιθετικό σχέδιο για τα Βαλκάνια, όπου οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν». Εκεί αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεν θα προκαλέσει ντόμινο εθνικών αποσχιστικών κινημάτων» μια ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο και ότι μια «συναινετική προσαρμογή των συνόρων» θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα το οποίο «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει ως μια ιδιαίτερη εξαίρεση». Και μόνο ο τίτλος του άρθρου είναι αρκετός για να αναποδογυρίσει το κλίμα εφησυχασμού που προσπαθεί να καλλιεργήσει ο αρθρογράφος. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενες φάσεις, το «επιθετικό σχέδιο» των ΗΠΑ (και της ΕΕ) για τα Βαλκάνια οδήγησε στο διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και στη βίαιη επαναχάραξη των συνόρων, με την υποδαύλιση των εθνικισμών και αλυτρωτισμών, τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό εθνικιστικών - αποσχιστικών ομάδων, το «διαίρει και βασίλευε», τις ιμπεριαλιστικές - ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. Στην καινούργια του εκδοχή, το σχέδιο αυτό έχει τον τίτλο «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» και βασικός στόχος του είναι η ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού εντάσσονται η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας και βέβαια τα σενάρια για νέες αλλαγές συνόρων. Μέσα σ' αυτό το εκρηκτικό σκηνικό που προκαλεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη επικράτεια της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τουλάχιστον προκλητικό να μοιράζει εγγυήσεις «ασφάλειας» ο εκπρόσωπος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που είναι ο κατεξοχήν παράγοντας αστάθειας και πολέμων στην περιοχή.

Λίστες
 
Ποιος θυμάται εκείνη την περίφημη λίστα Μπόργιανς, που η κυβέρνηση παρέλαβε στα τέλη του 2015 από τους Γερμανούς, με μερικές χιλιάδες ύποπτες φορολογικές «υποθέσεις», συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ; Η κυβέρνηση πανηγύριζε τότε ότι «έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα» και δεσμευόταν ότι με την ...αμείλικτη στάση της απέναντι στη φοροδιαφυγή, που οι άλλοι υπέθαλπαν τόσα χρόνια, θα γέμιζε τα κρατικά ταμεία, ώστε να μη χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα σε βάρος του λαού. Τα χρόνια πέρασαν και το «ταμείο» από την «αξιοποίηση» της λίστας Μπόργιανς αποκαλύπτει ότι εισπράχθηκαν μόλις 17 εκατ. ευρώ! Και ότι στην πλειοψηφία τους, οι υποθέσεις που ελέγχθηκαν δεν είχαν κάποια παρατυπία, επειδή οι φορολογικοί και άλλοι νόμοι που υπάρχουν και τους οποίους διατηρεί στο ακέραιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιτρέπουν τη «νόμιμη» φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Μ' αυτά και με τ' άλλα, η λίστα Μπόργιανς αξιοποιήθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο μόλις μήνες μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, για να θολώσει τα νερά της αντιλαϊκής πολιτικής του, σκορπώντας αυταπάτες και φρούδες προσδοκίες στο λαό. Η (προδιαγεγραμμένη) κατάληξη της υπόθεσης αποκάλυψε την κοροϊδία και πρέπει να κάνει το λαό σοφότερο για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον.
Σπίθα
 
Πραγματικά χάνεται το μέτρημα αν προσπαθήσει κανείς να αποτυπώσει τις στρατιωτικές και άλλες υποδομές που αξιοποιούν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στην Ελλάδα, ή σκοπεύουν να αξιοποιήσουν, επεκτείνοντας κι άλλο τη στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο «χάρτης» των βάσεων, των αεροδρομίων, των λιμανιών, των ναυπηγείων και των στρατοπέδων που αξιοποιούνται από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, δικαιολογεί απόλυτα το χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως «ορμητηρίου πολέμων και επεμβάσεων», βάζοντας τη χώρα στο επίκεντρο αδυσώπητων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, με μεγάλους κινδύνους για το λαό, οι οποίοι ενισχύονται από το γεγονός ότι στη γειτονιά μας πυκνώνει γενικά η παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων. Ετσι, πέρα από τις ναυτικές και εναέριες δυνάμεις που έχουν διασπαρεί στη Μεσόγειο, συζητιέται έντονα η δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Αλβανία, και στην Κύπρο αμερικανικής αλλά και γαλλικής βάσης. Είναι φανερή η επιθετική διάταξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου χοντραίνει η αντιπαράθεση με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες και την αναδιανομή σφαιρών επιρροής. Αν σ' αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει στο σχεδιασμό για βάση στα Κατεχόμενα, την ώρα μάλιστα που βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις της με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καταλαβαίνει ότι στην περιοχή μαζεύεται πολύ εύφλεκτο υλικό και ότι αρκεί μια σπίθα για να γενικευτεί η επικίνδυνη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Διαπίστευση
 
Τη σκυτάλη από το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» παραλαμβάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - χειροκροτητές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που προτείνουν τον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης, μέσω διαφόρων οργανώσεων στις οποίες είναι μέλη. Και μπορεί το αμερικανικό περιοδικό να λέει «χύμα και τσουβαλάτα» ότι πρέπει να αναγνωριστεί η συνεισφορά των δύο πρωθυπουργών στη συμφωνία των Πρεσπών, που «αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία», οι ΣΥΡΙΖΑίοι όμως το πάνε «διά της πλαγίας»... Λένε δηλαδή ότι Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή η συμφωνία τους διασφαλίζει ...την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια! Το ακριβώς αντίθετο υπηρετούν με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, προωθώντας τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και μπλέκοντας τους λαούς στη δίνη σκληρών και επικίνδυνων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, που διεκδικούν να επεκτείνουν τα δικά τους ερείσματα στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βέβαια, σε ό,τι αφορά τον ίδιο το θεσμό των Νόμπελ Ειρήνης, δεν περιμένουμε κάτι καλύτερο, αφού τέτοιο «βραβείο» έχουν πάρει η ΕΕ και Πρόεδροι των ΗΠΑ για τις «ειρηνευτικές» τους προσπάθειες. Οπότε, ακόμα και η «εκδήλωση ενδιαφέροντος» για την υποψηφιότητα Τσίπρα - Ζάεφ δεν είναι παρά ένα ακόμα διαπιστευτήριο της προσήλωσής τους σε πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς.

Διαστημική... 
 
Με εκτενή ρεπορτάζ υποδέχθηκαν τα ΜΜΕ την ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ ότι ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας» με την εταιρεία «Space X» θα είναι ένας Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, που υπολογίζεται γύρω στο 2023 να πάει στη Σελήνη, καταβάλλοντας το ποσό των 130 εκατ. δολαρίων. Ολα αυτά τη στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν καν τι σημαίνουν οι διακοπές, ενώ στα καθ' ημάς, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πάνε ούτε μια μέρα, και άλλοι τόσοι σκέφτονται ακόμα και το εισιτήριο για να πάνε στη δουλειά. Οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής, στα χέρια μιας χούφτας παρασίτων, γίνονται ταξίδια στο Διάστημα για τους ίδιους, πάνω στη φτώχεια και την... διαστημική εκμετάλλευση των πολλών.




Ριζοσπάστης   Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου