Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Παραγγελιές


Πολλαπλός είναι ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε προχτές. Πέρα από τα δύο «εναλλακτικά σχέδια», που και τα δύο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καρατόμηση προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων (η περικοπή του ΕΚΑΣ είναι δεδομένη και με ερωτηματικό η περικοπή της προσωπικής διαφοράς), επανέρχεται και η κοροϊδία γύρω από τα «αντίμετρα». Κάποια από αυτά, όσα αφορούν τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, είναι υπό την αίρεση της περικοπής των συντάξεων, καλώντας ουσιαστικά το λαό να διαλέξει από πού θα χάσει. Από την άλλη, όσα από τα λεγόμενα «αντίμετρα» χαρακτηρίζονται «αναπτυξιακά», ενεργοποιούνται έτσι κι αλλιώς σε βάθος διετίας, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις. Δηλαδή η κρατική επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι μειώσεις στη φορολογία μεγάλων επιχειρήσεων και διανεμόμενων κερδών κ.λπ. θα αρχίσουν να «τρέχουν» άμεσα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Αλλωστε, ο ΣΕΒ το έχει ήδη παραγγείλει στην κυβέρνηση: Στους βιομήχανους και τους άλλους επιχειρηματίες πρέπει να δοθεί η απόλυτη προτεραιότητα κατά το «μοίρασμα του υπερπλεονάσματος», δηλαδή του υπερ-ξεζουμίσματος των εργαζομένων. Ε, κι αυτή η παραγγελιά γίνεται πράξη και μέσω του προϋπολογισμού που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

«Ηρεμα νερά»
 
Μια βδομάδα σχεδόν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, όπου τα κυβερνητικά στελέχη προσπάθησαν ξανά να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, μιλώντας για τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και άλλα τέτοια, ο Τ. Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμα προκλητική δήλωση, με αφορμή αυτήν τη φορά την 58η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τι είπε; Οτι «πρέπει να επαναλάβω πως στην Κύπρο και το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα χωρίς την Τουρκία. Αυτοί που προσπαθούν να μας αγνοήσουν σε αυτήν την περιοχή, πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω από όλα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ύπαρξη. Οπως σε κάθε ζήτημα, έτσι και στο Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο, η προτίμησή μας είναι το "win-win". Οσοι οδηγούν το ζήτημα σε σύγκρουση ή σε κρίση, θα λογοδοτήσουν πρώτα στον λαό τους». Με δυο λόγια, επανέφερε τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, διεκδικήσεις που καταφέρονται άμεσα ενάντια σε κυριαρχικά δικαιώματα των δυο χωρών. Παράλληλα, έδειξε ότι η τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται, «φουντώνει» ακριβώς εντός του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού που καλά κρατεί στην περιοχή και το οποίο η κυβέρνηση βαφτίζει «πλαίσιο σταθερότητας», «ευημερίας» και «ειρήνης». Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο εφησυχασμός έχει κοντά ποδάρια. Απαιτούν επαγρύπνηση, δυνάμωμα της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής, ένταση της δράσης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι με τη μια ή την άλλη μορφή.

Ατομική ευθύνη
 
Οι καταστροφές από το κύμα κακοκαιρίας, που διέσχισε τη χώρα μας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν τεράστιες και οι ζημιές που μετρούν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ανυπολόγιστες. Το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές δεν υπήρξαν νεκροί, είναι κυριολεκτικά «θαύμα», όπως καταγγέλλουν άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα όσα έγιναν. Αυτό που αξίζει όμως να σχολιαστεί, είναι η στάση της κυβέρνησης πριν εκδηλωθεί το φαινόμενο, όπου υπήρξε ένας βομβαρδισμός προειδοποιήσεων για τον «Ξενοφώντα», τον «Ζορμπά», τον κυκλώνα, τον τυφώνα κ.λπ. Το πιο ...δραστικό μέτρο πρόληψης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω της Πολιτικής Προστασίας, ήταν οι συστάσεις στον κόσμο να κάτσει σπίτι του (!), έχοντας προφανώς ως δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές υποδομές και μέσα προστασίας από τέτοια φαινόμενα, άρα οι καταστροφές θα είναι μεγάλες και ο κίνδυνος για όποιον κυκλοφορεί έξω ακόμα μεγαλύτερος. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, έμειναν κλειστά και τα σχολεία την περασμένη Παρασκευή στην Αττική (ο φόβος φυλάει τα έρμα...). Ούτε λίγο ούτε πολύ, το πνεύμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση μπροστά σε τέτοια καιρικά φαινόμενα, γενικά απέναντι σε φυσικές και άλλες καταστροφές, είναι το εξής: «Εμείς σε προειδοποιούμε, εσύ ανέλαβε τις ευθύνες σου και βγαλ' τα πέρα μόνος σου». Να αναλάβει δηλαδή ο καθένας την ατομική ευθύνη για το πώς θα αυτοπροστατευθεί! Πάλι καλά που δεν συνέστησαν στον κόσμο να εγκαταλείψει τη χώρα για καμιά - δυο μερούλες και να επιστρέψει αφού περάσει η μπόρα...

Ζει και βασιλεύει
 
Οπως προκύπτει από δημοσιεύματα στον Τύπο, η δικογραφία που συντάχθηκε για τον πρόεδρο της ΛΑΕ, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, περιέχει υλικό από καταγραφές εικόνας και ήχου τις οποίες έκαναν ασφαλίτες, κατ' εντολή της υπηρεσίας τους, παριστάνοντας προφανώς τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί των ευθυνών της, επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι το «συνδικαλιστικό της Ασφάλειας» ζει και βασιλεύει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εξελίσσοντας μάλιστα τα μέσα του. Είναι φανερό ότι τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές και μεθοδεύσεις αφορούν και απειλούν συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες, αλλά να αποτελέσουν και κριτήριο για την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικών» δυνάμεων, ως αντίβαρο τάχα στον «συντηρητισμό» και την «αντίδραση», όπου οι ίδιοι διαπρέπουν, με αλήστου μνήμης ασφαλίτικες πρακτικές.




Ριζοσπάστης   Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου