Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Να χαρακτηριστεί διατηρητέος ο κινηματογράφος «Αλκυονίδα»



Να χαρακτηριστεί ως διατηρητέος ο ιστορικός κινηματογράφος «Αλκυονίδα» και να αποκλεισθεί κάθε άλλη χρήση του χώρου ζητάει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά αναφέρουν:

«Πληροφορούμαστε ότι ο χώρος που στεγάζει τον ιστορικό κινηματογράφο "Αλκυονίς" πρόκειται να αλλάξει χρήση. Ωστόσο ο κινηματογράφος αυτός έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο, από το 1969 που άνοιξε, στην προβολή των καλύτερων ταινιών της παγκόσμιας κινηματογραφίας.

Η ''Αλκυονίδα'' στην οδό Ιουλιανού, έγινε τόπος συνάντησης του κινηματογραφό­φιλου κοινού, σηματοδοτώντας μιαν ολόκληρη εποχή. Η ''Αλκυονίδα'' έκανε εισαγωγή επιλεγμένων ταινιών, για αποκλειστική προβολή στην αίθουσά της, δίνοντας στο κοινό ό,τι πιο προοδευτικό γεννήθηκε στο χώρο του κινηματογράφου. Έκανε γνωστό στο κοινό της πρωτεύουσας το σύνολο σχεδόν της πρωτοπορίας του Σοβιετικού κινηματογράφου, Αϊζεστάιν, Μπουτόβκιν, Ντοβζένκο κ.ά. παράλληλα με την παρουσίαση των σημαντικότε­ρων τάσεων του παγκόσμιου κινηματογράφου: Ναγκίσα Οσίμα, Μίκλος Γιάντσο, αλλά και τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κινηματογράφου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα η προβολή ταινιών διαμόρφωνε ένα κλίμα έντονα αντιδικτατορικό.

Πάντα καθ’ όλη τη λειτουργία της "Αλκυονίδας", το 1/3 του συνόλου των προβολών κάθε χρονιά, το κατείχε η Ελληνική Κινηματογραφική Παραγωγή.

Όμως, η αλλαγή της νομοθεσίας για τον κινηματογράφο, η ενίσχυση της πολιτιστικής βιομηχανίας στο χώρο του κινηματογράφου και η συγκέντρωση των επιχειρήσεων στο χώρο της «διανομής» σε λίγα γραφεία, δημιούργησε ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η κατάσταση οδηγεί την ''Αλκυονίδα'' το 1991 σε κλείσιμο.

Μετά από 23 χρόνια λειτούργησε ξανά το 2014, πάνω στα ίδια βήματα. Μάλιστα με την ανακαίνισή της αποκαλύφθηκε μέσα στην αίθουσα προβολής, ένα διακοσμητικό ανάγλυφο μήκους 60 μέτρων του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλλα που δεν ζει πια.

Όμως σήμερα η ''Αλκυονίδα'' κινδυνεύει να κλείσει πάλι και μάλιστα να αλλάξει ο χώρος χρήση.

Ερωτάται η κ. υπουργός: Τι μέτρα θα πάρει ώστε ο ιστορικός κινηματογράφος "Αλκυονίδα" να χαρακτηριστεί ως διατηρητέος και να αποκλεισθεί κάθε άλλη χρήση του χώρου;».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου