Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Ενα αποκαλυπτικό πόρισμα




Η δημοσίευση στοιχείων του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων προς το υπουργείο Εργασίας για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή ενός καραμπινάτου μνημονιακού νόμου (4272/2013), με τον οποίο πρωτίστως εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα κατοχυρώνει το «προνόμιο» της εκάστοτε κυβέρνησης να ορίζει αυτή τον κατώτατο μισθό κάθε χρόνο, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Επιφέρει έτσι ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα των συνδικάτων για συλλογική διαπραγμάτευση και συνολικά για τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τις ενώσεις των εργοδοτών. Με τον τρόπο αυτό, η λεγόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετατρέπεται σε «πουκάμισο αδειανό», γίνεται εργαλείο παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης συνολικά στο ζήτημα των μισθών, αφού o κατώτατος μισθός επηρεάζει αποφασιστικά το ύψος όλων των αμοιβών της εργατικής τάξης και το περιεχόμενο όλων των ΣΣΕ. Με τον ίδιο τρόπο, επηρεάζει και καθορίζει μια σειρά από άλλα επιδόματα, όπως της ανεργίας κ.ά. τα οποία θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα.


* * *
 
Το πόρισμα προτείνει μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό, της τάξης του 5% έως 10%, η οποία έτσι και αλλιώς θα εκμηδενιστεί από την αναμενόμενη μείωση του αφορολόγητου. Σε άλλο σημείο του πορίσματος καταγράφεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για τη χώρα μας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1996, έχοντας επιτύχει βελτίωση σε σχέση με το 2009 κατά 36,1%. Σε αυτό το αποτέλεσμα αποφασιστική είναι η συμβολή και της σημερινής κυβέρνησης, που στα χνάρια των προηγούμενων κράτησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό στα εξευτελιστικά επίπεδα του 2012, διατήρησε το αίσχος του «υποκατώτατου», ενώ ενίσχυσε τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις με νέες φοροαπαλλαγές, προνόμια και ενισχύσεις, όταν στον αντίποδα ρήμαξε με σκληρή φορολογία τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σωρευτικά η πολιτική τόσο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε τόσο χαμηλά επίπεδα τον κατώτατο μισθό και το ωρομίσθιο, που - όπως συμπεραίνεται στο πόρισμα - σε όρους αγοραστικής δύναμης βρίσκεται σήμερα στα ίδια επίπεδα με το 1980 και σε ποσοστό 4,2% κάτω από το επίπεδο του 1995! Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι προκειμένου να «εξευμενίσει» τις επιχειρήσεις, ακόμα και αυτή την κατάργηση του «υποκατώτατου» για τους κάτω των 25 ετών, την οποία προτίθεται να κάνει, τη συνοδεύει με χρηματοδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των νέων κατά 50% μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, φορτώνοντας το κόστος στους φορολογούμενους.

***
 
Αλλωστε, παρά τις τυμπανοκρουσίες και τα παχιά λόγια της κυβέρνησης, ακόμα και μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% θα οδηγήσει - σύμφωνα με το πόρισμα - σε αύξηση του μισθολογικού κόστους μόλις κατά 2,86% στο σύνολο της οικονομίας, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους η «επιβάρυνση» στο μισθολογικό κόστος υπολογίζεται σε μόλις 1%! Αυτό θα σημάνει για τις μεγάλες επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτερου μισθού, που η κυβέρνηση πλασάρει ως τη «μεγάλη ανατροπή» και ως απόδειξη τάχα μιας πιο «φιλεργατικής» πολιτικής μετά τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή βέβαια, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, η κυβέρνηση διατηρεί άθικτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο, όλες τις μορφές «ευελιξίας» που αυξάνουν την κερδοφορία τους και την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι όμως και οι διαπιστώσεις του πορίσματος ότι αυτή η ισχνή αύξηση που προτείνεται «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας», ενώ «μπορεί μέσω της μικρής τόνωσης της ζήτησης να επηρεάσει θετικά τις επενδύσεις». Μπορεί επίσης να οδηγήσει «σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών», αλλά και «να βοηθήσει στην αποπληρωμή των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στην αύξηση της ικανότητας χορήγησης δανείων από τις τράπεζες». Με τέτοια κριτήρια αποφασίζουν να δώσουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα σε όσους φυτοζωούν με τον κατώτατο μισθό! Ούτε λίγο ούτε πολύ, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναγνωρίζει ότι η αναμόρφωση του κατώτατου μισθού, με τον τρόπο που γίνεται και στο εύρος που προωθείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται με κριτήριο τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

***
 
Ολα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι και αυτή η παρέμβαση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, όχι μόνο δεν σηματοδοτεί βήματα προς την αποκατάσταση απωλειών της περασμένης περιόδου, αλλά γίνεται και σε πλήρη εναρμόνιση με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν τη διαρκή καθήλωση όλων των μισθών και την αύξηση της κερδοφορίας τους, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό δεν πρέπει ο λαός να πατήσει την μπανανόφλουδα. Η διέξοδος δεν βρίσκεται στο συμβιβασμό με αυτήν την πολιτική, αλλά στην πάλη για την ανατροπή της, με τη διεκδίκηση όλων όσα έχασαν τα λαϊκά στρώματα την περίοδο της κρίσης, με την πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Γ. Ζαχ.
 
 
 
Ριζοσπάστης    Τρίτη 15 Γενάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου