Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

HΠΑ, χωρίς προϋπολογισμό, με βανδαλισμούς και 800.000 δημόσιους υπάλληλους απλήρωτους






Από Panos στο Ιάν 14, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η σύγκρουση Τραμπ και Κονγκρέσου έχει παγώσει τον προϋπολογισμό και οι 800.000 εργαζόμενοι σε μουσεία, δικαστήρια και άλλες κρατικές υπηρεσίες, έχουν μείνει απλήρωτοι.

Η μεγαλύτερη διαφωνία βρίσκεται στην επιθυμία του Τραμπ να διαθέσει περί τα 6 δισεκατομμύρια δολλάρια για να χτίσει το περιβόητο Τείχος που φαίνεται να είναι ένας από τους πιο σπουδαίους πολιτικούς του στόχους. Οι Δημοκρατικοί αλλά και αρκετοί ρεπουμπλικάνοι βουλευτές θεωρούν πως είναι ένα διχαστικό, ρατσιστικό και ακριβό κατασκεύασμα.

Οι σφυγμομετρήσεις του Reuters δείχνουν πως οι ερωτηθέντες ρίχνουν το βάρος στον Τράμπ για το αδιέξοδο της ψήφισης του Προυπολογισμού κατά 47% και το 33% πιστεύει πως φταίνε οι Δημοκρατικοί. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται παρόμοιο αδιέξοδο.




Συνέβη και επί Ομπάμα και επί Κλίντον όταν την πλειοψηφία είχαν οι Ρεπουμπικάνοι στο Κογκρέσο. Τώρα που την έχουν οι Δημοκρατικοί προκύπτουν άλλες διαφωνίες.

Οι δημοκρατικοί δέχονται να διατεθεί 1 δις περίπου για να παρθούν μέτρα κατά τις παράνομης μετανάστευσης αλλά λένε όχι στο Τείχος.

Το αδιέξοδο επηρεάζει την καλή λειτουργία των υπηρεσιών όπως αναφέρουν και οι 30 ενώσεις των εργαζομένων στις αεροπορικές γραμμές, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, πληρωμάτων κλπ που προειδοποιούν για ατυχήματα.
Τα εθνικά πάρκα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη χρημάτων, με τις περισσότερες υπηρεσίες να αναστέλλουν την λειτουργία τους εκτός από εκείνες που απαιτούνται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την προστασία της περιουσίας, σύμφωνα με έγγραφα σχεδιασμού που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.


Περισσότεροι από 21.000 υπάλληλοι της υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου Joshua Tree National Park στη νότια Καλιφόρνια βρίσκονται σε αδράνεια, σύμφωνα με τα έγγραφα. Δεν ήταν σαφές πόσοι υπάλληλοι εργάζονταν χωρίς αμοιβή.

Αυτό όμως που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο βανδαλισμός του τεράστιου πάρκου όταν άρχισε να υπολειτουργεί από τις 22 Δεκεμβρίου και μέρος μόνο των 21.000 υπαλλήλων του Πάρκου να έρχονται στην δουλειά.

Το πάρκο είναι τεράστιο, 1235 τετραγωνικά αμερικάνικα μίλια, και περιλαμβάνει και τμήματα ερήμου. Επειδή υπολειτουργεί, πολλοί άνθρωποι έχουν μπεί μέσα, ρίξαν την περίφραξη, έσπασαν κλειδαριές και πόρτες, ανοίξαν καινούργιους δρόμους διόδου με τα αυτοκινητά τους, έχουν κατασκηνώσει εκεί, κόβουν και ξυλώνουν δέντρα, βρωμίζουν με σκουπίδια τους χώρους, κάνουν γκράφιτι στους τοίχους, έχουν επιβαρύνει τα συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης που έχουν υπερχειλίσει και γενικά έχουν ρημάξει το Εθνικό πάρκο που διατηρεί και σπάνια φυτά και δέντρα γράφουν οι Νιού Γιόρκ Τάιμς.



–  Ένα τμήμα υπεραιωνόβιων δέντρων κινδυνεύουν από τους κατασκηνωτές και την διέλευση των αυτοκινήτων που περνούν πια μέσα από το Πάρκο, δηλώνει ο Διευθυντής του Πάρκου David Smith.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς. Τα πολιτικά παιχνίδια που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους;

Την εμμονή και το μίσος του Τραμπ ενάντια στην φτώχεια και την μετανάστευση ή την εικόνα της άγριας ζούγκλας που επικρατεί όταν δεν υπάρχει επιτήρηση στην εφαρμογή του νόμου στις ΗΠΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου